Flashback: 28 oktober in het verleden
Dinsdag, 28 oktober 2014
Door de sterke afkoeling heeft zich afgelopen nacht laaghangende bewolking gevormd. De minima zijn hierbij uitgekomen op 8,8 graden. Het duurde tot laat in de voormiddag voordat de Stratusbewolking oploste en plaats maakte voor een fraaie nazomerlucht met Cirrus bewolking erin. Het warmde snel op en we haalden alweer zeer fraaie maxima die 14,4 graden bedroegen. De wind was nauwelijks voelbaar maar de weinige zuchtjes kwamen meestal uit zuidwestelijke richtingen. Het fraaie weer was echter niet voor iedereen weggelegd want vooral de noordwestelijke helft van de Benelux bleef kreunen en zuchten onder een hardnekkig Stratusdek. Halverwege de namiddag rukte dit weer op richting Malderen en Brussel, wat gepaard ging met Stratus fractus wolken die vanuit het westen binnendreven. Deze werden snel talrijker en voor we het wisten was er weer een gesloten Stratusdek tot stand gekomen zodat de laatste paar uren van de daglichtperiode in erg sombere maar nog steeds droge omstandigheden verliepen. Tijdens de avond klaarde het weer wat op waardoor het versneld ging afkoelen. De temperatuur lag reeds beneden de tien graden toen we op het einde van de avond het neerslagtotaal van 0,0 mm uit de pluviometer goten.
Woensdag, 28 oktober 2015
Terwijl de hemel in het oosten helder was, dreef er vanuit het westen Altostratus, Altocumulus en Stratocumulus binnen waarbij de laatste zich in meerdere lagen opbouwde naar beneden toe (Duplicatus). Hierdoor zag het geheel er nogal dreigend uit en leek het tijd om ons voor een actieve regenzone op te maken. Kort daarna kwam de zon op en werd alles bijna letterlijk in vuur en vlam gezet door het bloedrode licht dat erop viel. Dit spectakel was van korte duur en werd gevolgd door een erg sombere episode waarbij we vooral Stratocumulus undulatus bewolking zagen voorbijdrijven. Daarna volgde er een vlaag regen, maar vanuit het westen werd het al snel weer droger toen de pluviometer 0,2 mm aanwees. er dreven een aantal opklaringen voorbij al bleef er ook nog een flink deel Stratocumulus over die af en toe dicht genoeg was om wat motregen te lossen. Tijdens de avond vielen er zelfs een drietal normale regendruppels. Na 20H klaarde het dan definitief op en zagen we de volle maan verschijnen in een met Cirrusbewolking en gebroken Stratocumulus gevulde hemel. We bleven onveranderd in zachte lucht zitten waardoor het niet kouder dan de 11,1 graden van vanochtend werd. De maxima waren ook aan de hoge kant met 15,1 graden.
Vrijdag, 28 oktober 2016
Het is tijdens de nacht weer grotendeels overtrokken waardoor we de dag in grijze en mistige omstandigheden zijn begonnen. Deze mist trok weliswaar vrij vlot op tijdens de voormiddag, maar er bleef net als gisteren weer een Stratus wolkendek hangen dat woor een somber weerbeeld zorgde. Met minima van 11,8 graden was het aan de zachte kant al steeg het kwik overdag maar langzaam. Af en toe leek er een neiging te zijn tot opklaren maar de zon kregen we uiteindelijk niet meer te zien in Malderen. In de hogere luchtlagen konden we wat sluierbewolking waarnemen. Dankzij de zachte temperaturen (maxima van 14,5 graden) was het echter nog een aangenaam wandel- en doe- weertje dankzij de rustige atmosfeer en het feit dat het droog bleef. De wind kwam uit veranderlijke richtingen met een zwakke voorkeur voor het zuidwesten. Voor de rest veranderde er niet veel al begonnen er tegen zonsondergang toch wat opklaringen te ontstaan in een in Stratocumulus overgaand wolkendek. De resterende bewolking was echter nog goed genoeg vertegenwoordigd om het vriespunt op veilige afstand te houden. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Zaterdag, 28 oktober 2017
Tijdens de nacht is er meer bewolking binnengedreven, maar het was vooral dunne sluierbewolking met Altocumulus en Stratocumulus eronder. Deze laatste waren gebroken waardoor er veel ruimte was voor zon en de voorspelde regen liet nog even op zich wachten. Tijdens de voormiddag nam de bewolking echter gestaag toe vanuit het westen met Altostratus en Stratus fractus waarbij het op het einde van de namiddag plots donker en dreigend werd. Dit werd gevolgd door regen maar veel stelde het niet voor en vanuit het westen klaarde het plots weer op. We zagen nu buienluchten met veel Cirrus densus naderen, al zag het er allemaal actiever uit dan het was. Het bleef immers een groot deel van de avond gewoon droog op wat gespetter na. Ondertussen werd er zachtere lucht aangevoerd waardoor de minima van 6,4 graden erg vroeg werden bereikt en de maxima van 13,9 graden net erg laat. Het neerslagtotaal is blijven steken op 0,0 mm. Tijdens de late avond begon de westenwind opvallend in kracht toe te nemen waarbij ze geleidelijk naar het noordwesten ruimde.
Zondag, 28 oktober 2018
(Taiwan) De dag begon helder in Taipei maar na verloop van tijd werden er stapelwolken gevormd die zich tijdens de rit naar Taitung vooral in en langs de bergen samenpakten waar het tijdelijk somber werd. In Taitung zelf klaarde het echter weer op en was er uiteindelijk alleen nog maar Cirrostratus en Cirrus te zien die voor een sfeervolle zonsondergang zorgden. Neerslag is er niet gevallen en de dag liep in rustige, heldere en zachte omstandigheden ten einde.
Maandag, 28 oktober 2019
De koude lucht heeft nu ook haar witte stempel op het weer kunnen drukken en we zagen het daglicht voor het eerst dit seizoen terugkeren in een deels berijpt landschap. In thermometerhut was het echter nog positief met 0,9 graden en de meeste gevoelige plantjes bleven nog gespaard van een slachtpartij. Daar hoorde toch geen heldere lucht bij want er dreef sluierbewolking binnen wat overigens voor een sfeervolle zonsopgang zorgde. Deze bewolking werd talrijker en dikker en kreeg gezelschap van Cumulus terwijl er Stratocumulusveldjes binnendreven. Later dreef er ook Altostratus bewolking binnen terwijl er ook regelmatig mooi geribbelde Altocumulusveldjes te zien waren. Het was echter geen aaneengesloten bewolking maar in elk geval genoeg om het de zon moeilijk te maken en vanaf 16H was het dan ook ver afgelopen met ons zonnebad dat goed was voor 14,5 graden. De bewolking zorgde toen voor wat welkome isolatie waardoor de plantjes weer wat extra kansen kregen om hun onbeschermde bestaan met een dagje te verlengen. Tijdens de avond
Woensdag, 28 oktober 2020
Het luchtruim is tijdens het tweede deel van de nacht vol gelopen met Cirrostratus terwijl er ten noorden van ons Cirrus densus te zien was van buienwolken. Deze dreven vooral Nederland in terwijl we in Malderen nog konden herademen in rustige omstandigheden bij een bescheiden zonnetje dat door de sluierbewolking wat werd afgezwakt. De minima zijn door die bewolking een beetje op peil gebleven met 8,6 graden. Overdag ontstonden er meer buien in Nederland en we zagen ook in Vlaanderen stapelwolken ontstaan die steeds groter werden. Dankzij vluchtige zonnige momenten kon het kwik nog voorzichtig opkrabbelen naar 13,7 graden. Mengsels van dichtere Cirrus densus en Altostratus zorgden ondertussen voor dreigende en donkere luchten die vanuit het zuidwesten kwamen opzetten en we zagen er steeds meer de aambeeldvormige ijskappen van onweersbuien in verschijnen. Omstreeks 16H was het dan prijs en kregen we de eerste lichte buitjes over de vloer. Daarna hoorden we de donder weerklinken en volgde er vanuit het westen een vrij intense regenbui die na een half uurtje werd gevolgd door droog maar betrokken weer. Na zonsondergang volgde een nieuwe reeks buien en deze keer leek het alsof de hel losbarstte met oorverdovende salvo s van stortregen, hagel, donderslagen en vooral indrukwekkende bliksemschichten die zich als anvil crawlers over zowat het ganse luchtruim uitbreidden. Het leken wel Amerikaanse toestanden en dit was zonder twijfel het hoogtepunt van dit jaar qua onweer hier in Malderen. Verschillende cellen trokken over ons met tussendoor wat minder hevige regenval maar het bleef nog een hele tijd nabliksemen in het oosten. Hoewel er verschillende minuten tussen zaten waren de ontladingen op zich bijzonder indrukwekkend en daarbij viel ook op dat er helemaal geen CG s aan te pas kwamen waar je dat in deze tijd eerder zou verwachten door de lagere basissen van buienwolken. Vanuit het westen dreven er weer opklaringen binnen waardoor we de maan terug konden zien al kwam er na een kwartiertje terug Stratocumulusbewolking opzetten waarin een volgende buienreeks gebed zat. Hier ging het opnieuw flink plenzen al was het minder hevig dan bij de vorige bui en de bliksemflitsen die we nog zagen kwamen ook uit deze wegtrekkende onweerscomplexen terwijl dit exemplaar onweersvrij was. De opklaringen die vervolgens binnendreven waren definitief en we konden dus reeds het neerslagtotaal optekenen dat tot een indrukwekkende 16,3 mm is opgelopen. Op een paar Stratocumulusveldjes na bleef het zo goed als helder al bleef er nog redelijk wat wind staan uit zuidwestelijke richtingen.
Donderdag, 28 oktober 2021
Het is tijdens de nacht helder gebleven en de subtropische luchtaanvoer in combinatie met sterke wind zorgde ervoor dat het opvallend zacht was voor deze open omstandigheden bij minima van 7,9 graden. Overdag bleef het zonnig en de enige bewolking die we in de diepblauwe hemel te zien kregen waren wat sporadische condensatiestreepjes. Wel was de wind wat aan de vlagerige kant om echt van het nazomerweer te kunnen genieten. En dit ondanks erg hoge maxima voor de tijd van het jaar met 18,5 graden. Tijdens de avond bleef het zacht en helder en we konden dus alweer een droge dag bijschrijven met 0,1 mm als neerslagtotaal.
Vrijdag, 28 oktober 2022
Ook vandaag konden we er weer een zomerdag van formaat aan breien die ons in de verste verte niet liet vermoeden dat we al zo ver in de herfst zaten. Het begon al met zachte minima van 14,8 graden en daarna volgde er dus weer een flinke opwarming naar nog veel hogere temperaturen. Wel hing er veel Cirrostratus, Altostratus en Altocumulus bewolking waardoor echte zonovergoten toestanden er niet in zaten vandaag. Maar veel reden tot klagen hadden we niet voor zover we het niet over de global warming gaan hebben. Tijdens de namiddag haalden we maxima van een verbluffende 22,0 graden bij een zuidelijk briesje. De warme lucht zorgde ervoor dat we een fraaie zonsondergang in rode kleuren kregen in een met Altostratus, Cirrostratus en Altocumulus gevulde hemel. Deze werd gevolgd door een absurd zwoele avond waarbij het pas laat onder de twintig graden kwam. Neerslag is er bij dit alles nog steeds niet gevallen en dus eindigden we weer met 0,0 mm als dagtotaal.
Zaterdag, 28 oktober 2023
Tijdens de nacht is het terug tot een aantal buitjes gekomen en ook tijdens de voormiddag kwam het af en toe nog tot wat gemiezer. Buiten dit alles konden we vandaag echter van een wat drogere en rustigere episode genieten tussen al het watergeweld door. De bewolking bestond uit Stratus en Stratus fractus en het is tijdens de nacht afgekoeld tot 10,5 graden. Er ontstonden opklaringen en deze manifesteerden zich eerst als een blauwe lucht waarin honderden kleine wolkenflardjes hingen die zich op een toch nog strakke west- zuidwestenwind lieten voort drijven. Hierdoor duurde elk zonnig momentje hooguit een tiental seconden al gold hetzelfde voor de bewolkte momenten. We kunnen dus bijna van een stroboscoopweertje spreken. Na verloop van tijd begonnen de wolken zich wat meer te organiseren en kwam er zowel voor de opklaringen als voor de bewolkte momenten meer ruimte. Er hingen nu ook meer Cumuliforme wolkensoorten tussen. De bewolkingsgraad bleef eigenlijk hetzelfde over een langere periode gemeten. Tijdens de namiddag begonnen de wolken het echter meer en meer te winnen, er dreef ook wat Stratocumulus en Altocumulus binnen in de hogere luchtlagen terwijl er later ook weer Cirrus en Cirrostratus verscheen. De wind wakkerde weer aan en ondanks de zachte temperaturen tot 15,2 graden voelde het soms fris aan. Na zonsondergang verscheen er ook Altostratusbewolking en begon dit alles zich vanuit het zuidwesten weer uit te breiden. Omstreeks 19H begon het hier ook weer uit te motregenen en later volgden er perioden van matige en soms zelfs vrij pittige regenval. De blikbanger van dienst was echter de wind die nu behoorlijk begon aan te wakkeren zodat de nacht in ruige en stormachtige omstandigheden werd ingezet. De aangevoerde lucht bleef voorlopig nog aan de zachte kant nu we ons nog aan de voorzijde van het koufront bevonden. Tegen middernacht hadden we reeds een neerslagtotaal van 1,8 mm bijeen gekregen.
Reacties
Een reactie posten