Flashback: 26 november in het verleden

 Woensdag, 26 november 2014


Na de zonnige en warme najaarsweken werden we vanochtend nog eens duchtig op ons nummer gezet met een dikke laag Stratus bewolking waardoor de dag in hopeloos sombere en kille omstandigheden haar start nam. Dankzij de bewolking zijn de minima hoger uitgevallen met 4,9 graden al stond er redelijk wat wind zodat het koud aanvoelde. Tijdens de voormiddag veranderde er weinig en het was wachten tot rond de middag voordat de bewolking lichte en donkergrijze kleurschakeringen begon te vertonen. Daarna werd ze dikker en ging het regenen vanuit het zuiden. Deze regen hoorde kennelijk bij een warmtefront want er stroomde duidelijk warmere lucht binnen. Ondanks dit alles bleven de maxima echter aan de lage kant met 8,0 graden terwijl wind, regen en duisternis toch al een zekere wintersfeer opriepen. De neerslag werd intenser naar het einde van de namiddag toe en hield na zonsondergang weer op. Uiteindelijk stelde het niet veel voor met een neerslagtotaal van 0,2 mm en ook de buitjes met wat dikkere regendruppels veranderden hier weinig aan. Na 19H30 bleef het definitief droog maar zwaarbewolkt en het enige natte dat nog gevoeld kon worden waren heel fijne druppeltjes die door de lucht zweefden en het midden hielden tussen mist en ultrafijne motregen.



Donderdag, 26 november 2015


Bij minima van 0,8 graden zagen we vooral op de dakramen en auto's talloze 'ijsbloemen' terwijl de rest van de omgeving min of meer vostvrij is gebleven. Brede opklaringen maakten hun opwachting en de maan scheen zo fel dat de opkomende zon niet meer was dan een extra lichtbron aan de hemel die was getooid met Cumulus en Stratocumulus bewolking. Deze bewolking nam in de loop van de voormiddag weer toe, maar er dreven al snel weer opklaringen binnen vanuit het noorden. Het werd uiteindelijk erg fraai najaarsweer waarbij het opwarmde tot een zachte 10,6 graden terwijl de wind erg zwak bleef en overwegend uit noordwestelijke richtingen kwam. De zon deed gouden zaken vandaag en de wolkenvelden werden geleidelijk schaarser. Dit werkte tegen de avond echter in ons nadeel (tenzij als winterliefhebber dan) want het koelde snel af onder de open hemel en er leek terug een potje nachtvorst in de lucht te hangen. Of het zover zal komen is echter twijdelachtig daar er tegen zonsondergang geleidelijk Cirrus en Cirrostratus bewolking verscheen met Altocumulus eronder waardoor er een zone met meer bewolking te verwachten valt. Voor de verandering konden we voor vandaag wel nog eens een neerslagvrije dag bijschrijven met 0,0 mm



Zaterdag, 26 november 2016


De Stratus smurrie is tijdens het tweede deel van de nacht ook over het Vlaamse binnenland heen gewalst waardoor de dag een sombere en kille start nam. Hierdoor is het kwik wel boven nul gebleven en konden we minima van 3,6 graden optekenen terwijl men over een groot deel van Nederland met flink negatieve temperaturen te maken kreeg. Daar was het immers weer opgeklaard en deze opklaringen wisten uiteindelijk ook Malderen te bereiken. Al was het niet echt overtuigend te noemen door toedoen van de Stratocumulusbewolking die overbleef en zich dapper wist te verzetten tegen de blauwe opmars vanuit het noorden. Af en toe kregen we dan toch nog een zwak zonnetje door de bewolking te zien, al zorgde de koude luchtaanvoer voor vrij lage maxima die op 8,8 graden bleven steken. Er stond ook nog een vrij goed voelbare noordoostenwind die erg guur aanvoelde terwijl de Stratus bewolking weer ging toenemen tijdens de late namiddag en avond. Tot neerslag is het ook deze keer niet meer gekomen waardoor we met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten bereikt. 



Zondag, 26 november 2017


 Kort na middernacht kregen we in Malderen weer enkele buien te verwerken die voor een verrassend groot deel uit hagel bestonden. Onweer zat er ondanks de bliksemflitsen gisterenavond niet meer op. Brede opklaringen lieten het flink afkoelen waardoor de minima op 1,4 graden zijn uitgekomen. Tijdens de voormiddag bleven we nog even onder de invloed van buien maar tegen de middag werd de atmosfeer stabieler door advectie uit een naderende regenzone (en deels ook schaduwwerking van de Britse Eilanden doordat de wind van het noordwesten naar het westen kromp). We kregen alleen nog Cumulus, Stratus fractus en Stratocumulus te zien en tijdens de avond werd de lucht neveliger waardoor we mooie Jacobsladders tussen de wolken zagen. De zachte lucht achter de regenzones bereikte ons nog niet waardoor het fris bleef met maxima van 6,2 graden. Tijdens de late avond wist een verdwaald buitje nog tot in Malderen te sukkelen en dit bracht het neerslagtotaal op een weliswaar bescheiden 0,5 mm. 



Maandag, 26 november 2018


 Net als gisteren stond deze dag in het teken van regen en somherheid waarbij het opnieuw de lange duur van de neerslag tegenover de onthutsend lage neerslagtotalen waren die opvielen. Rond de middag was het eventjes droog maar daarna begon het opnieuw te druppelen aan een tergend lage intensiteit, en zonder ophouden verder te regenen. De stroming was oostelijk tot zuidoostelijk en het voelde waterkoud aan terwijl er met temperaturen tussen 3,7 en 6,4 graden weinig thermisch verloop was. De bewolking bestond uit Stratus waar af en toe wat losse flarden in te herkennen waren. Er veranderde niets aan het weertype waardoor de avond eveneens in druilerige en betrokken omstandigheden verliep. Het dagtotaal is op 4,2 mm blijven steken. 



Dinsdag, 26 november 2019


 De bewolking is tijdens de nacht opnieuw toegenomen, en samen daarmee is er zachtere lucht binnen gestroomd waardoor de minima niet onder 8,9 graden zijn uitgekomen. Overdag moesten we echter betalen met de somberheid die erbij hoorde en na de middag kwam er ook nog eens motregen bij kijken. Soms vielen er ook dikke druppels uit het Stratus wolkendek waar duidelijk ook Nimbostratus boven hing maar echt grote hoeveelheden vielen er niet. Er waren nog droge perioden tussendoor al leek er op elk moment wel nog een heel fijne nevel van motregendruppeltjes voelbaar te zijn. Veel verder warmde het niet op maar de maxima waren desondanks zacht voor de tijd van het jaar met 12,4 graden. Tegen zonsondergang volgden er enkele perioden van intensere regen maar ook dat mocht geen naam hebben en omstreeks 19H zagen we weer opklaringen verschijnen in het wolkendek terwijl het droger werd. Het klaarde tijdens de avond weer wat op maar we bleven in de zachte lucht zitten. Het neerslagtotaal werd tot 0,7 mm aangevuld. 



Donderdag, 26 november 2020


 We kregen vandaag terug een niet onaardige najaarsdag met een vrij open weertype en zachte temperaturen. De minima zijn op 6,2 graden uitgekomen en de bewolking bestond uit Stratocumulus. Het waren echter Stratocumulusvelden die hun roeping als manicure gemist hebben want ze probeerden heel de dag door het bloed van onder onze nagels vandaan te halen door hun begrenzing net zuidelijk genoeg te laten komen om ons in hun schaduw te houden. Daarachter hingen dan de brede opklaringen waarin de zon net te hoog stond om haar van hieruit te kunnen zien. We moesten het dus doen met de kortdurende streepjes zonneschijn tussen de wolkencompartimenten in. En toch mochten we niet klagen want uit Nederland kwamen meldingen binnen van donker, miezerig en mistig weer dat eerder aan de sombere dagen voor Kerstmis deed denken. Op het einde van de namiddag dachten andere Stratocumulusvelden de misnoegde zonneliefhebbers te kunnen troosten door net waar die opklaringen hingen een dikkere laag bewolking te laten ontstaan zodat de hemel boven ons juist lichter leek dan in het zuiden. Of deze echt wel creatieve poging om de zonnekloppers te sussen ook succesvol was kunnen we echter in het midden houden. Hoe dan ook trad kort daarna de duisternis in en het avondlicht oogde best wel fraai tussen de Stratocumulusvelden waarvan een deel zelfs oranje oplichtte toen dat langs onder werd aangeschenen door de zon. Later zagen we dan de maan steeds tevoorschijn komen en weer wegkruipen achter de wolkencompartimenten. Het bleef daarbij aanhoudend zacht met temperaturen die al de hele dag vrij stabiel waren en met 11,3 graden dus niet veel boven de minima lagen. Het neerslagtotaal bedroeg 0,0 mm. 



Vrijdag, 26 november 2021


 De opklaringen afgelopen nacht boden dus geen hoop op een zonnig vervolg vandaag. Integendeel, een naderende regenzone liet alles vol lopen met Altostratus en pannus bewolking terwijl het nog kon afkoelen naar een frisse 2,5 graden. Met een aantrekkende zuidwestenwind er bovemop voelde het waterkoud aan en het duurde ook niet lang eer de eerste regendruppels begonnen te vallen. Maar eventuele fietsers die er nog door moesten werden gespaard want het kwam tot een eind na de middag niet verder dan wat gedruppel dat weinig voorstelde. Daarna ging het harder regenen maar plots kwam de zon erdoor in matglasversie en werd het terug eventjes droog. Wie dacht dat we het hiermee nu echt wel gehad hadden, kwam bedrogen uit want vanuit het westen werd het terug donkerder en volgde er meer regen uit een klassieke Nimbostratuslucht. De opklaringen verschenen pas toen de laatste schemering wegebde waardoor de zonneliefhebbers weer een flinke portie zout in de wonden gestrooid kregen die waarschijnlijk groot genoeg was om er een mammoet mee in te pekelen. Hoe dan ook overtrok het later op de avond weer volledig. Er kwamen buien opzetten die zodanig aan elkaar vastgekoekt zaten dat het betrokken bleef met af en toe een bui met erg dikke regendruppels. En het waren er ook nog eens veel want op het einde van de avond tikten we af op een neerslagtotaal van 13,0 mm.



Zaterdag 26 november 2022


 (Martinique) Tijdens de voormiddag was er weer wat buienactiviteit die na een paar uur weer geleidelijk begon uit te doven. Daarna werd het urenlang droog al leek het wel alsof we op de rand van een storing of depressie zaten daar er in het zuiden veel Altostratus en Cirrostratus te zien was met daar ook Cumuluswolken onder. Deze laatsten begonnen tijdens het einde van de namiddag plots flink uit te groeien en dit bleef niet zonder gevolgen. De omgeving van gros Mourne werd weer verrast door een stevige stortbui. De rust keerde daarna weer al bleven er nog grote stapelwolken over. In combinatie met de nog steeds aanwezige Altostratus, de vochtige lucht en de ondergaande zon zorgde dit voor fraaie plaatjes met een typische rode, tropische schemering. 



Zondag, 26 november 2023


 Hoewel er een droge dag was voorspeld kregen we tijdens de ochtend en voormiddag toch nog te maken met een reeks buien die in een occlusiefront ingebed zaten en goed waren voor 0,6 mm. Er hing veel Stratus en Stratocumulus en het was grijs en betrokken waardoor deze buien er visueel een stuk minder leuk uitzagen dan hun broertjes van gisteren. Tegen de middag schoof het occlusiefront verder door naar het oosten en daarmee verdwenen ook de buitjes. We kregen nu droog weer met een waterzonnetje dat zware strijd moest leveren tegen de Altostratusbewolking die er nog steeds hing. Er dreven ook nog enkele Stratocumulusveldjes en Stratus fractus wolkjes voorbij. Met temperaturen die van 3,9 naar 7,0 graden stegen was het nog vrij zacht maar tijdens de late namiddag begon er toch langzaam koelere lucht binnen te stromen bij een aanwakkerende westenwind. De bewolking werd ook dikker met meer Stratus en Stratocumulus. Voorlopig bleef het wel nog droog.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag, 6 oktober 2024

Zaterdag, 1 februari 2025

Dinsdag, 15 oktober 2024