Flashback: 27 november in het verleden
Donderdag, 27 november 2014
Het voelde vanochtend varrassend zacht aan bij temperaturen die tegen zonsopgang rond 8 graden schommelden. Daar hoorde een gesloten wolkendek bij (Stratus) en af en toe viel daar wat heel lichte motregen uit. Dit weersbeeld moesten we dan de rest van de dag met ons meezeulen waarbij de zachte temperaturen een zegen waren en de wolken met motregen een vloek. Enkel kort voor de middag klaarde het even op bij een in Stratocumulus overgaand wolkendek al waren er optische hulpmiddelen (telescopen, verrekijkers) nodig om deze te kunnen herkennen. Het aflezen van de maxima van 11,1 graden was in ieder geval gemakkelijker. Tijdens de namiddag werd de bewolking weer dikker en ging het vooral om Stratus waaronder Stratus fractus hing. Het geheel oogde wat luchtiger dan de Stratus die we vanmorgen zagen en daar zat het binnenstromen van drogere en koelere landlucht voor iets tussen. Naar de avond toe ging het ondanks die drogere landlucht weer lichtjes motregenen en moesten we wachten tot rond 19H voordat het definitief droog werd. Voor zover het al nat was natuurlijk met een neerslagtotaal van 0,2 mm. Tijdens de avond begon de koude landlucht voelbaar te worden door een zekere kilte die in de lucht leek te hangen. De uiteindelijke minima werden ook tegen middernacht pas bereikt met 7,7 graden.
Vrijdag, 27 november 2015
Het was vanochtend erg fris met minima van -0,1 graden, waardoor de vorst nipt het land heeft weten te veroveren. De vroege vogels werden beloond met opklaringen en een vleug maneschijn alvorens de Altostratus, Cirrostratus en Stratocumulus bewolking zich vanuit het westen samenpakten en er een sombere voormiddag volgde. We keken meestal tegen Stratus en Stratocumulus aan, en er stond behoorlijk wat wind uit westelijke richtingen. Wel bleef het aanvankelijk nog droog ondanks het dreigende wolkendek. Tijdens de namiddag klom het kwik moeizaam naar 6,7 graden en leek het wolkendek tijdelijk wat dunner te worden. Daarbij viel wel op dat de wolkenflarden sneller begonnen te bewegen naarmate de wind verder aantrok. Tijdens het tweede deel van de namiddag verschenen er Stratocumulus castellanus- achtige formaties in de laaghangende bewolking, maar ontstonden er eveneens opklaringen waardoor we wat vluchtige zonneschijn konden meepikken. De rest van de dag verliep in half bewolkte omstandigheden terwijl het tamelijk zacht bleef. Er volgde een sfeervolle zonsondergang waarna we het neerslagtotaal van 0,0 mm konden optekenen.
Zondag, 27 november 2016
Vanuit het noorden is tijdens de nacht een zwak koufront overgetrokken. Een mix van condens en lichte motregen zorgde ervoor dat de omgeving er nat bij lag. Door de bewolking is het kwik boven nul gebleven, maar met minima van 2,6 graden voelde het toch alles behalve zacht aan. Er werd al snel drogere en stabielere lucht aangevoerd waardoor het weer opklaarde en we de bewolking zagen overgaan in Stratocumulus. In de vluchtige opklaringen zagen we de zon weer tevoorschijn komen, al was deze duidelijk niet opgewassen tegen de nog steeds hardnekkige bewolking. Pas tijdens de namiddag begonnen er grotere opklaringen binnen te drijven waarbij we in de hogere luchtlagen wat Cirrus en Cirrostratus zagen (vooral in het noorden) terwijl er in de onderste luchtlagen Cumulus fractus te zien was die door rudimentaire thermiek van het erg zwakke novemberzonnetje nog net kon gevormd worden. De wind was goed voelbaar en kwam uit noordelijke richtingen waardoor de maxima van 9,6 graden een stuk kouder aanvoelden dan ze waren. Maar uiteindelijk zou deze wind juist voor verwarming zorgen want door luchtmenging bleef het kwik ruim in de plus ondanks de erg brede opklaringen die er tijdens de avond te zien waren. Slechts hier en daar was nog een veldje Stratocumulus zichtbaar terwijl er verder alleen maar sterren schitterden (of vliegtuiglampen) in het weidse uitspansel. De 0,1 mm neerslag die we in de pluviometer aantroffen kon er nog in vloeibare vorm uitgegoten worden.
Maandag, 27 november 2017
De regenzones wisten ons tijdens de nacht snel te bereiken en dit zorgde voor wat lichte regen en motregen en vooral een flink aantrekkende wind waardoor het erg guur aanvoelde. Door de bewolking bleef het kwik echter ruim positief met 2,5 graden. Kort voor zonsopgang volgde er een droge periode maar het bleef wel betrokken met Stratus en Altostratus. Daarna volgde weer regen die een enigzins buiig karakter leek te hebben met weer droge perioden ertussen. Naast de regen kregen we ook met een strakke west-zuidwestelijke bries te maken die er onderandere in Brussel in slaagde om tientallen paraplu's aan flarden te rukken. De regen hield bijna ononderbroken aan maar de intensiteit was vrij laag op een paar fellere buien na. Tegen de avond werd het eventjes droog en klaarde het gedeeltelijk op waarbij we de maan doorheen Altostratus en Cirrostratus bewolking zagen priemen. We bevonden ons in een tong van zachtere lucht waardoor we nu de maxima van 7,9 graden konden optekenen. Kort voor middernacht kwamen we onder invloed van het koufront wat weer voor perioden van buiige regen zorgde. De ene bui was al pittiger dan de andere, maar gezien de duur van de regen vandaag viel het totaal van 8,5 mm nog erg tegen.
Dinsdag, 27 november 2018
Het was opnieuw grijs en somber maar in tegenstelling tot de voorbije dagen was het nu droog waardoor er een einde is gekomen aan bijna 48 uur ononderbroken regenval. Voor zover het die naam mag hebben met de paar millimeters die er op deze tijdsspanne zijn gevallen. De voormiddag verliep troosteloos en grijs terwijl de minima op 3,7 graden zijn uitgekomen. Kort na de middag leek het terug te verslechteren (verbeteren voor de natuur) toen er weer wat nat begon te vallen maar tot eenieders verrassing werd dit net gevolgd door een plotseling openscheuren van het wolkendek dat overging in Stratocumulus en Stratus fractus. De zon kon weer wat warmte en licht in de troosteloze boel werpen maar de atmosfeer bleef erg nevelig en het ademde hierdoor een aparte sfeer uit toen het licht een amberen kleur kreeg op het einde van de namiddag. De maxima kwamen uit op 6,4 graden waarna er plots nieuwe Stratocumulus en Stratus fractus binnendreef vanuit het zuidwesten. Deze was scherp begrensd en langs de wolkenbanden was duidelijk een zuidoostelijke stroming zichtbaar. Toen deze wolken boven Malderen hingen, klaarde het weer een beetje op in het zuidwesten en dit ging gepaard met bizarre oranjebruine kleuren en een spookachtig licht waardoor het wel een op handen zijnde apocalyps leek te zijn. Natuurlijk was het dat niet en bleef het rustig waarbij de bewolking de afkoeling afremde. De neerslag die zich verderop in deze storing bevond kon ons nog niet voor middernacht bereiken waardoor het dagtotaal op de eerdere 0,6 mm is blijven steken.
Woensdag, 27 november 2019
Tijdens het tweede deel van de nacht werden we letterlijk overspoeld door stortbuien die in een uitgebreid regengebied ingebed zaten. Omstreeks 6h zaten we echter achter deze zone en werd het plots droog met opklaringen vanuit het zuiden. Samen met dit alles bleef er onverminderd zachte lucht binnen stromen en de minima lagen dan ook hoog met 9,5 graden. Overdag bleven er buien binnen denderen en voor opklaringen was er weinig ruimte. Tijdens de namiddag begon de wind verder aan te trekken al zorgden de hoge maxima van 11,9 graden ervoor dat het niet al te guur aanvoelde. Het klonk echter op en top herfstig met de fluitende wind rond onze huizen die kraakten en piepten uit al hun voegen en wie nog zomermeubelen had buiten staan mocht al meteen een bezoekje aan de buren regelen. We wisten uiteindelijk een neerslagtotaal van 10,7 mm te verzamelen.
Vrijdag, 27 november 2020
Het grijze en miezerige weer uit Nederland heeft tijdens de nacht dan toch nog Malderen kunnen bereiken waardoor de dag hier van start ging in een stijl die uitstekend bij deze periode past. Maar niet compatibel was met veel mensen die het moesten ondergaan en het geklaag was dus niet niet uit de lucht. Gelukkig was het nog droog en als er al iets viel van motregen was dit amper voelbaar. De bewolking bestond uit Stratus die een licht chaotische struktuur had met donkere en lichtere stukken ertussen. Dit bleef de hele dag door min of meer een constante en ook in het temperatuursverloop zat niet veel variatie met maxima die op 8,9 graden uitkwamen en zachte minima van 6,5 graden. Wat ook opviel was dat het zo goed als windstil bleef met misschien wat zwakke zuchtjes uit het zuidwesten. De luchtkwaliteit was hierdoor dus barslecht en de astmapatienten onder ons zullen er wel van kunnen meespreken. Later op de avond ging de bewolking over in Stratocumulus en zagen we de maan er voorzichtig tussen krabbelen. Verder veranderde er weinig, net zoals bij het neerslagtotaal dat op 0,0 mm is blijven steken.
Zaterdag, 27 november 2021
Nadat we tijdens de nacht nog enkele buitjes meekregen, waar vermoedelijk ook natte sneeuw tussen zat gezien de ijsresten die hier en daar te vinden waren, is het tegen de ochtend opgeklaard. Hierdoor kon het kwik nog een letterlijke uitschuiver maken en lag de omgeving er lichtjes berijpt bij. In thermometer kwamen we uit op -0,9 graden. Daarna volgde er een vriendelijke zonnige episode toen we tussen twee storingen in terecht kwamen met een gebied van opklaringen dat van zuidwest naar noordoost liep. Vanuit het noordwesten naderde ondertussen de volgende storing en deze werd voorafgegaan door Cirrostratus en Altostratus die erg snel dikker werden. Er dreef ook pannusbewolking binnen en omstreeks 16H begonnen de eerste druppels te vallen. Dit werd gevolgd door een gezapig regentje en in tegenstelling tot gisteren ging dit nauwelijks met wind gepaard. Gelukkig maar want met maxima van 4,4 graden zou het weer een ware geseling geweest zijn moest er nu een storm woeden. De neerslag werd na een uurtje weer wat lichter al volgden er tijdens de namiddag en avond meer perioden van matige regenval. Deze brachten het neerslagtotaal op 1,9 mm.
Zondag 27 november 2022
(Martinique) Er hingen behoorlijke stapelwolken (Cumulus congestus) en in het zuiden was er Cirrus en Cirrostratus te zien die mogelijk te maken had met een zone van onstabiliteit die zich ten zuidoosten van ons bevond. We deelden overigens in die onstabiliteiten want de forse stapelwolken slaagden er ook hier in om een bui te lossen die vrij plots uit het niets leek op te duiken. Na de passage van deze bui bleef het dan definitief droog al zal het niet veel gscheeld hebben want de stapelwolken groeiden nog steeds uit tot flinnke afmetingen. Ook bij de uitstap naar Les Salines was dit het geval. Er stond een goed voelbare oostenwind, net als de voorbije dagen en de sluierbewolking in het zuiden leek een constante te zijn, ze hing er tijdens de avond nog steeds.
Maandag, 27 november 2023
De regenzone die voor een deel van Nederland als een sneeuwzone werd aangekondigd, heeft ons reeds vroeg in de nacht bereikt en de motregen die gisterenavond viel hoorde er eveneens al bij. De dag begon dus grijs en in kletsnatte omstandigheden. We bevonden ons in Malderen aan de warme zijde van de kern die ten noorden van ons voorbij trok, en dus viel alle neerslag hier als regen. Maar warm is uiteraard relatief in een depressie die op een paar honderd kilometer afstand al sneeuw kan genereren, en het was dan ook geen verrassing dat het een erg onaangenaam, waterkoud weertype werd. De regen was continu en we konden van geluk spreken dat er zo dicht bij de kern wat minder wind stond (al was ze ook nu nog goed voelbaar uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen). Het voelde dus guur aan en dit bij temperaturen die zich tussen 3,1 en 8,6 graden ophielden. Overdag veranderde weinig, de enige variatie kwam van de regen die soms intens was en soms wat lichter. Het was ook erg donker onder het dikke pakket wolken. Tijdens de avond bleef alles ook nog hetzelfde al waren er wat meer droge perioden tussendoor. Het neerslagtotaal was inmiddels al opgelopen tot 13,4 mm.
Reacties
Een reactie posten