Flashback: 28 november in het verleden
Vrijdag, 28 november 2014
De bewolking is vanochtend overgegaan van Stratus naar gesloten Stratocumulus die geen zon doorliet maar luchtiger oogde. Het kwik schommelde rond 7 graden en we moesten tot de late voormiddag wachten alvorens de eerste gaatjes in de bewolking ontstonden. Tegen de middag klaarde het opeens uit met brede opklaringen vanuit het zuidoosten en we kregen uitzicht op een bovenlucht die met Cirrostratus en Cirrus gevuld was en daarbij een veelbelovende blauwe kleur had. De zon kwam er al snel door en de resterende Stratocumulusbewolking ging zich in banken en velden schikken die wat rommelig aandeden met brede opklaringen ertussen. Veel profijt kon het kwik niet meer trekken uit die zonnestralen want de koude landlucht kreeg ons steeds meer in haar greep. toch waren er nog maxima van 11,6 graden mogelijk. Tijdens de late namiddag begon het dan toch nog op te klaren vanuit het westen zodat we de laatste uren onder een open hemel doorbrachten. Hier en daar kon een fraaie zonsondergang worden gespot terwijl de bewolking wegtrok naar het oosten. Tijdens de avond begon de aankomst van de nieuwe, polaire luchtsoort goed voelbaar te worden en de open hemel versnelde de afkoeling alleen maar. Daar het kwik tegen middernacht nog steeds niet beneden 6,8 graden was gezakt, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat het vannacht reeds tot vorst zal komen behalve misschien een paar ijskristallen aan de grond.
Zaterdag, 28 november 2015
Tijdens de nacht is het verder opgeklaard en we begonnen de dag in veelbelovende, heldere omstandigheden waarbij er enkel in het oosten Cumulus fractus bewolking te zien was die geleidelijk wegtrok in die richting. De minima zijn uitgekomen op 3,3 graden. Het leek een zonsovergoten dag met nazomertrekjes te worden, maar niets was minder waar want we bevonden ons onder een hogedrukwigje dat zeer snel wegtrok op nadering van een erg actieve regenzone vanuit het westen. Tegen de middag was het dan zover en zagen we de eerste Cirrostratusvelden verschijnen in het westen. Wie dacht dat het nog wel enkele uren zou duren voordat de neerslag ons zou bereiken bij deze flinterdunne bewolking, had het serieus mis want het ging daarna duizelingwekkend snel. Amper een dik uurtje na deze waarneming regende het al volop waarbij het westen van het land kort na de middag aan de beurt kwam terwijl Malderen het tot omstreeks 15H45 kon droog houden. De neerslag was bij momenten erg pittig en werd opgezweept door een nijdige zuidwestenwind die vooral na zonsondergang flink aanspande, maar later op de avond volgden er drogere perioden toen we in de warme sector terecht kwamen. De wind ruimde hierbij naar westelijke tot west- zuidwestelijke richtingen. We kwamen uiteindelijk uit op een neerslagtotaal van 3,4 mm terwijl het gevoelig zachter werd door het binnenstromen van subtropische lucht. het kwik kwam hierbij uit op maxima van 8,1 graden.
Maandag, 28 november 2016
Het kwik is tijdens het tweede deel van de nacht dan toch nog onder het vriespunt gedoken waardoor ons wagenpark tot een collektie krasbiljetten op wielen werd omgetoverd. In thermometerhut bleek het echter mee te vallen met minima van 0,1 graden, en het ijs dat gevormd werd was dan ook eerder het werk van de lage dauwpunten in de droge lucht, die ver onder het vriespunt zaten. Deze keer was het kraakhelder en konden we al snel op een uitbundige zon rekenen om weer wat warmte in de onderkoelde wereld te brengen. De wind voelde dan misschien koud en schraal aan, maar bij maxima van 5,2 graden hadden we toch niet (heel) veel te klagen in deze tijd van het jaar. Dankzij de lage dauwpunten kon de rijp die vanochtend werd gevormd de hele dag door standhouden zodat we vanuit de aangename warmte van de beschutte zonneterrasjes konden genieten van haar witte schoonheid. De wind is ondertussen verder naar noordoostelijke richtingen geruimd en zocht later zelfs het oosten op waardoor de aanvoer van koude landlucht onverminderd verderging. Maar doordat deze tijdens de avond nog niet volledig is gaan liggen, had het kwik erg veel moeite om weer onder het vriespunt te geraken, hoe koud en guur het ook mocht aanvoelen. Een groot deel van Vlaanderen zat tegen middernacht nog steeds in de plus terwijl het enkel in Nederland weer flink begon te vriezen. We sloten de dag af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Dinsdag, 28 november 2017
Het koufront is tijdens het tweede deel van de nacht over Malderen getrokken waardoor het vanochtend weer helder was met een fonkelende sterrenhemel. Maar het voelde waterkoud aan nu de polaire lucht weer over ons is uitgestroomd. Tijdens de voormiddag volgde een droge periode met veel zonneschijn, maar vanuit het noorden kwamen er weer buien opzetten die zich vooral tijdens de late namiddag en avond met ons gingen bezig houden. Veel stelde het in Malderen echter niet voor maar de bewolking slaagde er nog in om het kwik op peil te houden waardoor het niet kouder dan 0,4 graden werd ondanks de polaire lucht met veel potentie voor vorst. Tijdens een opklaring liep het kwik op tot 7,2 graden. Helemaal op het einde van de avond kregen we met een reeks zwaardere buien te maken die het neerslagtotaal op 6,4 mm wisten te brengen. Ondanks al deze buien bleef het opvallend rustig met slechts een zwak noordwestelijk briesje.
Woensdag, 28 november 2018
Een occluderend warmtefront heeft tijdens het tweede deel van de nacht Malderen bereikt en zorgde voor lichte regen en motregen. Door de bijhorende bewolking werd het niet kouder dan 5,8 graden en dit terwijl het in Nederland onder de opklaringen voor het front uit nog tot vorst kwam. De minima werden vroeg bereikt waarna de opwarming zich doorzette. De dag ging hierdoor echter druilerig van start en er bleef motregen vallen uit dikke Stratus bewolking. Deze ging over in Nimbostratus en de neerslagsoort werd daarbij prompt aangepast naar gewone regen. Maar het stelde allemaal weer bitter weinig voor met een neerslagtotaal van amper 2,6 mm en de meeste neerslag trok naar goede gewoonte weer Nederland in. Wat wel tot in Malderen geraakte was de zachte lucht want het kwik liep nu op naar 10,4 graden en het voelde niet meer zo koud aan ondanks de zuidwestenwind die tijdens de avond ging aanwakkeren. De bewolking is bij dit proces weer overgegaan in Stratus en Stratus fractus.
Donderdag, 28 november 2019
Opnieuw begonnen we de dag in natte omstandigheden. De wind is afgezwakt maar voor de zwakke weggebruikers was het niet meteen een prettige ochtendspits, tenzij als ze baarden hadden misschien. De neerslag was buiig en er zaten dus korte droge perioden tussen. De bewolking bleef echter overheersen, temeer daar er nog een en ander langs een occlusiefront vanuit het noordwesten kwam binnen gestroomd. Met die stroming kwam er ook koelere lucht binnen en de maxima van 10,7 graden werden dus vroeg bereikt. Tijdens de namiddag volgde er een periode van continue regen en tegen de avond zat er weer een buiig accent in met korte droge perioden. Het neerslagtotaal kwam uit op een respectabele 7,2 mm en toen we dit bereikten rolden ook de minima van. 8,4 graden uit de waterbus.
Zaterdag, 28 november 2020
Het is tijdens de nacht verder opgeklaard en afgekoeld tot 2,1 graden. Overdag kregen we dus weer een schitterend, zonnig weertype zoals we het deze maand opvallend vaak hebben gehad. De wind was zo goed als onbestaande en zodra de zon weer wat op kracht was gekomen was het prima te doen om in T-shirt rond te lopen zolang ja maar geen schaduw opzicht. En dit terwijl het toch al behoorlijk was afgekoeld door de opklaringen tijdens de nacht. Overdag klom het kwik naar 10,9 graden al konden we daar vanop een terras in de zon wel een graad of tien bijtellen. Bewolking hing er niet op een paar condensatiestrepen na en het was wachten tot kort voor zonsondergang toen we de eerste wolkenveldjes met een oostelijke stroming zagen binnenlopen. Dit was Stratocumulus en zorgde voor extra sfeer en compositie bij zonsondergang. Er kwam geleidelijk meer van deze bewolking opzetten na zonsondergang waardoor de afkoeling werd afgeremd en er van de voorspelde nachtvorst misschien niet veel in huis zal komen. Het neerslagtotaal is opnieuw op 0,0 mm blijven steken.
Zondag, 28 november 2021
Tijdens de voormiddag kregen we nog eventjes een vriendelijk moment met opklaringen die het kwik echter naar een onvriendelijke -0,2 graden lieten wegzakken. En daarna werd het ronduit vijandig toen regenzones vanuit het westen de bewolking deden toenemen gevolgd door regen. Het warmde nauwelijks op waardoor het bijzonder onaangenaam werd om in de buitenlucht te vertoeven. Hier en daar kwam het tot sneeuw en smeltende sneeuw maar in Malderen was het een en al treurnis en kilte waarbij enkel de eerder zwakke noordwestelijke wind wat troost bracht. Warmer dan 4,4 graden werd het niet en een droge periode tijdens de namiddag werd alweer gevolgd door gedruppel dat werd aangekondigd met Altostratusbewolking en castellanusachtige structuren die enige onstabiliteit lieten vermoeden. Ook de avond verliep betrokken en druilerig al bleef de neerslag eerder beperkt zodat we dan toch niet voorbij 2,2 mm kwamen. Vanuit het noordwesten naderden er later in de nacht opklaringen die voor een versnelde afkoeling zorgden.
Maandag 28 november 2022
(Martinique) Bij de rit van Gros Mourne naar St. Anne kregen we aanvankelijk opnieuw met buien te maken waarna het voor een lange tijd droog werd met mooiweerswolkjes (Cumulus). De stapelwolkjes bleven de hele tijd een constante qua aantal en afmetingen waarna we op het einde van de namiddag plots zagen hoe ze begonnen aan te groeien. Hoewel hun afmetingen nog steeds onschuldig waren kwam het dan toch weer tot buien die veel mensen (behalve de locals misschien) wisten te verrassen. Na zonsondergang volgde er weer een droge periode maar een aantal opvallend krachtige windvlagen werden in de late uurtjes terug gevolgd door een reeks buitjes.
Dinsdag, 28 november 2023
Als bij verrassing waren alle wolken vanochtend verdwenen en maakte de dag een heldere start bij frisse minima van 0,6 graden. Enkel ver in het westen waren wat Stratocumulusveldjes te zien. Dit waren uitlopers van een gebied met actieve buien dat langs en boven de Noordzee lag. Op de satellietbeelden was dit mooi te zien, alsook het feit dat er ten oosten van ons eveneens uitgestrekte wolkenvelden zaten. We mogen met de opklaringen in Malderen dus van geluk spreken. De zon scheen ononderbroken van zonsopgang tot omstreeks 14H toen er meer Stratocumulus vanuit het westen kwam opzetten. Het kwik steeg tot 4,6 graden. De oprukkende wolkenvelden zagen er vrij onschuldig uit en zorgden vooral voor mooie effecten bij zonsondergang en tijdens de schemering, dankzij hun gebroken structuur. De aanvankelijk rood oplichtende plakken kregen een inktzwarte kleur die een mooi contrast vormde met de blauwe kleuren erboven. Met de bewolking kwam er ook weer wat warmte in waardoor het in deze polaire luchtsoort waarschijnlijk toch niet tot nachtvorst zal komen. We eindigden met 0,0 mm neerslag alsdagtotaal.
Reacties
Een reactie posten