Flashback: 30 november in het verleden
Zondag, 30 november 2014
Dankzij de bewolking is het afgelopen nacht niet al te sterk afgekoeld, en bleef het bij grondvorst en hier en daar een verloren ijskristalletje tussen de dauwdruppels. De minima zijn uitgekomen op 1,8 graden in thermometerhut. Hiermee is bijna alles over deze dag echter gezegd, want een somber Stratus wolkendek hield ons het volledige etmaal in haar greep en er kwam niet het minste zonnestraaltje of blauwe tint doorheen. De maxima kwamen uit op 3,8 graden en tijdens de late namiddag ging het lichtjes regenen wat echter nauwelijks 0,2 mm opleverde. Tijdens de avond werd het weer droog en zagen we niets meer veranderen al leken de temperaturen wel iets omhoog te zijn gekropen tegenover gisteren waardoor het misschien ook aan de grond vorstvrij zal blijven.
Maandag, 30 november 2015
Kort na middernacht kwam het te Malderen inderdaad tot een krachtige stortvloed compleet met hagel en rukwinden. Het natuurgeweld werd gevolgd door een aantal losse buien waarna het terug wat rustiger werd. Het koufront bleef echter in onze buurt slepen en rukte vervolgens weer op naar het noorden waardoor we niet konden genieten van de opklaringen die je normaal zou verwachten. Zelfs de kou is niet echt tot in Malderen kunnen doordringen waardoor de minima hoog bleven met 8,2 graden. Langs het tot wartefront getransformeerde koufront regende het tijdens de voormiddag nog vrij stevig door, en na de middag kwamen we dan terug in de warme sector terecht. de neerslag ging daar over in motregen met af en toe drogere perioden. Zeer opvallend was echter het windveld dat zich achter het front bevond en vanuit het zuidwesten weer kwam opzetten. op een afstand van een twintigtal kilometer evolueerde het van koel en rustig weer naar zacht en stormachtig weer waarbij de temperatuursverschillen erg groot waren met een zestal graden ten noorden van de lijn en ... graden in Malderen. Zodra het warmtefront boven het midden van nederland hing zorgde dit voor een wat absurde windverdeling waarbij het op de normaal gesproken winderige waddeneilanden rustig was terwijl er verder naar het zuidoosten in het binnenland bijna sprake was van een storm. Tijdens de late namiddag werd het tijdelijk wat rustiger in Malderen al wakkerde de wind tijdens de avond opnieuw verder aan waarbij vlagen van motregen en lichte regen erdoor werden opgezweept. Dit alles leverde ons een vrij indrukwekkend neerslagtotaal van 13,1 mm op.
Woensdag, 30 november 2016
De opmars van de zachte lucht had wat vertraging opgelopen waardoor we er toch nog een stevige vorstnacht hebben kunnen aanbreien met minima van ... graden. De dauwpunten lagen nog een heel stuk lager in de droge lucht waardoor er massaal ijs werd gevormd en de gevoelstemperatuur ook extra laag uitpakte voor wie zich tegen de wind in verplaatste. De positieve zijde was dan weer de heldere lucht waar we ons in bevonden waardoor we weer op een uitbundig winterzonnetje konden rekenen om ons weer op te vrolijken en (gedeeltelijk) te ontdooien. Uiteindelijk bleek het enkel de hoge sluierbewolking te zijn van de frontale storing die de zachte lucht voorafging, welke ons vandaag kon bereiken. Deze zagen we al snel in het noorden verschijnen maar op de zon had dit dus nauwelijks invloed. Tijdens de namiddag veranderde er weinig en ondanks de zonneschijn haakte het kwik al af op ... graden. Gelukkig was het oostelijke briesje aan de zwakke kant waardoor we niet teveel last hadden van windchill toestanden. Tijdens de late namiddag gloeide de sluierbewolking (Cirrus en Cirrostratus fibratus) op in warme oranjetinten waardoor er een zonsondergang volgde om in te lijsten; Nog steeds had de zachte lucht ons niet bereikt waardoor het kwik tijdens de avond terug onder het vriespunt dook. Maar veel verschil met overdag was er niet te merken daar het ijs en de rijp de hele dag door heeft kunnen overleven dankzij de lage dauwpunten. Ook na het invallen van de duisternissen zagen we nog steeds sterren schitteren, al doken deze af en toe weg achter een dikkere Cirrus pluk of een condensatiestreep. Ondertussen zagen we steeds grotere gebieden van Nederland door de zachtere lucht veroverd worden vanuit het noordwesten waardoor het er desondanks niet op lijkt dat we nog met flinke vorst te maken gaan hebben tegen morgenochtend.
Donderdag, 30 november 2017
Tijdens het tweede deel van de nacht bereikten meer buien ons en deze keer kwam het water met bakken naar beneden (ook al waren die bakken erg snel leeg). De buien hadden zich in een lijn geschikt die omstreeks 5h boven Malderen lag en na een tijdje begon het er zowaar uit te sneeuwen al hoefden we ons (nog) geen illusies te maken over een winterwonderwereld. Het waren immers zeer natte flatsen waardoor het eerder leek alsof er met modder naar de Malderense inwoners werd gegooid. Tijdens de voormiddag werd het tijdelijk droog en klaarde het op doch ten noorden van ons lagen meer buien klaar in de geleidelijk ruimende stroming die steeds koelere lucht aanvoerde. De dagelijkse gang kon dit nog een beetje tegenwerken maar warmer dan 3,1 graden werd het in ieder geval niet. Kort voor de middag zorgde een indraaiende buiencluster opeens voor veel regen die overging in sneeuw waarbij het kwik meteen naar het vriespunt zakte. De omgeving raakte binnen de kortste keren bedekt met een laagje poedersuiker, het soort waarvan je verkoudheden krijgt in plaats van diabetes. De witte laag dikte aan tot een tweetal centimeter in Malderen, maar het dooide hevig en gezien het neerslagtotaal van 18,4 mm had een iets lagere temperatuur een enorme sneeuwdump kunnen opleveren. Die lagere temperaturen kregen we tijdens de avond toen de boel stopte met druppelen en smelten, maar het was ondertussen weer droog en de buien trokken via het westen van het land Frankrijk in. De minima van 0,1 graden werden kort voor middernacht bereikt.
Vrijdag, 30 november 2018
Het is tijdens de nacht helder gebleven en er werd nog steeds boterzachte lucht aangevoerd door de vrij krachtige zuidwestenwind. Hierdoor was het een beetje een aparte gewaarwording om bij een heldere hemel in deze tijd van het jaar toch nog minima van 6,8 graden op te kunnen tekenen. De wind zorgde ervoor dat de omgeving flink is opgedroogd wat eveneens in schril contrast stond met de voorbije weken toen alles bijna voortdurend druipte van het condens- en dauwvocht. Nu was het dus wachten op de volgende regenzones om alles weer te laten druipen, al moesten we daar op veel plaatsen lang op wachten want het waren enkel een aantal buien die tot in de Benelux wisten door te dringen en in Malderen was daar alvast niets van te merken. Het werd een luchtig en vriendelijk weertype met een westelijk briesje en temperaturen die opliepen naar 12,0 graden. Tijdens de late namiddag klaarde het helemaal op en op een paar minuscule Altocumulusbankjes na was er al snel geen bewolking meer te zien. Nu koelde het echter wel vrij snel af waardoor er terug dauw werd gevormd wat met de ondertussen weggevallen wind als vanzelf ging. Dit was ook het enige nat dat we vandaag in en aan de pluviometer met 0,0 mm erin konden onderscheiden.
Zaterdag, 30 november 2019
Het was bibberen vanochtend met minima van -1,9 graden maar we kregen er een schitterend berijpt landschap en een vrolijk winterzonnetje voor terug. Deze liet het al snel weer dooien al bleef het in de schaduw nog lange tijd berijpt en ook bevroren plassen en waterbakken bleven de ganse dag door van een ijslaagje voorzien. Nochtans werd het best wel zacht met maxima van 6,8 graden al zal de droge lucht er voor iets tussen zitten. Boven Nederland was er een neiging tot wolken- en buienvorming al verdween dit in de loop van de dag doordat er op hoogte warme lucht binnenstroomde vanuit het zuidwesten. Dit werd overigens zichtbaar als een scherp begrensde laag Cirrostratus en Altostratus in de late namiddag. Een depressie lag net onder ons en triggerde de oostelijke tot zuidoostelijke stroming die vandaag tot stand is gekomen. De bewolking rukte langzaam maar zeker op al kon ze een afkoeling tot dichtbij het vriespunt tijdens de avond niet voorkomen. Een wijziging aan het neerslagtotaal van 0,0 mm overigens ook niet.
Maandag, 30 november 2020
Voor degenen die het grijze en sombere weer van gisteren moe waren, stond er vandaag variatie op het programma. De bewolking is immers gaan uitregenen als fijne druppeltjes en er was nog meer regen in aantocht vanuit het westen. De overgang van een inversiewolkendek naar de regenzone ging echter niet gepaard met opklaringen zoals gewoonlijk wel gebeurt en de fijne motregen begon tijdens de namiddag geleidelijk over te gaan in regen met dikker wordende druppels. Dit ging gepaard met een aantrekkende zuidwestenwind die het guur liet aanvoelen. Vooral later op de avond ging het aardig plenzen en de neerslag kreeg daarbij ook een wat buiig karakter doordat er wat verderop een koufront nadert. Nochtans kwamen we nog maar pas uit de koude lucht want het is tijdens de nacht nog afgekoeld tot -2,1 graden. Hoe dan ook heeft de warmere lucht goed haar best gedaan tijdens dat korte bezoek want het kwik is tijdens de namiddag weer gestegen naar 6,6 graden. De krachtige regenvlagen brachten het dagtotaal op 3,9 mm.
Dinsdag, 30 november 2021
Op deze laatste dag van de meteorologische herfst besloot dit seizoen nog eens in het lang en het breed te tonen welk weertype daar het beste bij past. En dat was dus regen, wind en wolken. Daar was in de verste verte geen gebrek aan al was de neerslag eerder een uitblinker op gebied van aantal druppels dan in volume. Meestal ging het immers om motregen die bij momenten behoorlijk dicht was. Af en toe waren er wat drogere perioden maar er was geen enkel moment waarop we niet op zijn minst wat verdwaalde motregendruppeltjes konden detecteren. Halverwege de namiddag volgden er een aantal intensere regenvlagen en tijdens de avond was het weer een afwisseling van lichte of zwaardere motregen met perioden van gewone regen die een licht buiig karakter hadden. Gelukkig voerde de zuidwestenwind zachte lucht aan waardoor het gure van dit weertype nog een beetje meeviel. De temperaturen hielden zich op tussen 2,6 en 10,3 graden. Het gedruppel bleek uiteindelijk goed te zijn voor een neerslagtotaal van 5,2 mm.
Woensdag, 30 november 2022
(Martinique) Tijdens de nacht kwam het alweer tot buitjes en het ging opnieuw om dezelfde kleine stapelwolkjes die opvallend veel potentie hadden om neerslag te produceren. Neerslag die in de vochtige atmosfeer ook probleemloos de grond kon bereiken alvorens te verdampen. Overdag volgde er een droge periode en deden de stapelwolkjes niets meer, ook al werden ze nu groter. In het zuiden verscheen er een gordel van Cirrus densus schermen die afkomstig leken te zijn van buiengebieden die zich ergens in de buurt van Guyana moeten bevinden. Boven de bergen op het eiland ontstonden echter eveneens buienwolken en het waren deze die ons bereikten toen we met het vliegtuig naar de startbaan hobbelden. Er volgde een fraaie zonsondergang en bij het opstijgen zorgde dit voor een hemels uitzicht in een rijk kleurenpalet waarin de talloze stapelwolken boven zee baadden. Er volgde een rustig stukje vlucht alvorens we na een paar uur een cluster met onweersbuien doorkruisten die dus de nodige zij het bescheiden turbulentie opleverde. Wel moest het vliegtuig af en toe uitwijken voor deze buien. Dit werd een paar uur later nog eens herhaald toen we een golf in het polaire front overstaken. We kwamen daarna in een gebied met buienwolken terecht al waren die in het donker niet te zien en leverde het ook geen turbulentie op.
Donderdag, 30 november 2023
Bij minima van -1,3 graden in thermometerhut was er hier en daar al ijs en rijp te zien. Het ging om een licht nachtvorstje daar veel planten die onder bomen of andere objecten stonden nog niet bevroren waren. Op plassen en sloten stond nog geen ijs doordat de grond nog vrij warm was terwijl er op andere kleine waterpartijtjes zoals drinkbakken voor vogels slechts een paar losse kristallen rond dreven. Overdag smolt dat allemaal weg al ging dat toch maar langzaam bij temperaturen die maar nauwelijks omhoog krabbelden. Er hing een koude luchtlaag boven de grond waarin zich mist kon vormen dus op de zon hoefden we niet te veel te rekenen. Nochtans had de mist af en toe de neiging om op te trekken want soms zagen we de blauwe schijn van de bovenlucht er doorheen. Vanuit hoge kantoorgebouwen kon men zelfs even neerkijken op de mistvelden in een aangenaam winterzonnetje. Er hingen in het westen en zuidwesten Stratocumulusvelden die bij de onder ons door trekkende depressie hoorden, en het mag dan ook geen wonder heten dat de wind daardoor uit het noordoosten kwam. Tijdens de namiddag werd de mist dikker en hardnekkiger, waarbij echter opviel dat ze niet overging in laaghangende Stratus zoals dikwijls het geval is overdag. Het bleef koud met temperaturen die op 2,2 graden bleven steken maar het was wel droog. Tijdens de avond veranderde er niets, we eindigden met temperaturen die maar net boven het vriespunt schommelden en een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Reacties
Een reactie posten