Flashback: 27 januari in het verleden
Dinsdag, 27 januari 2015
Het is tijdens de nacht verder afgekoeld tot 1,7 graden en tijdens de ochtend konden we genieten van een fraaie wolkenmix die uit Cirrostratus fibratus, Altostratus translucidus, Cirrocumulus, Altocumulus, Stratus fractus en Stratocumulus bestond. De bewolking werd geleidelijk dikker maar rond de middag klaarde het weer op en zagen we vooral stapelwolken en Stratocumulus voorbijdrijven. De zon kwam er ruimschoots aan te pas en de stapelwolken deden erg denken aan een klassieke zomerlucht hoewel ze veel lager hingen en een wat rafelig uiterlijk hadden. Natuurlijk waren de temperaturen met 7,6 graden minder zomers al hadden we voor januari weinig te klagen zolang we maar geen winterliefhebber waren. Er stond een westelijke wind en het werd vanuit het westen helder toen de stapelwolken en Stratocumulusvelden door een onzichtbare kracht werden weggevaagd. Tijdens de avond dreven er weer wat Stratocumulus en Cumulus fractus wolken voorbij, maar veel verder dan 2/8 kwam de bewolkingsgraad voorlopig niet meer. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Woensdag, 27 januari 2016
Tijdens de nacht kregen we een aantal perioden van lichte of matige regenval te verwerken, maar tegen de ochtend was het alweer droog ondanks een nog steeds gesloten wolkendek. De bewolking bestond uit Stratus en Stratus fractus terwijl het erg zacht is gebleven met minima van 9,7 graden. Omstreeks 7H begon het dan opnieuw te regenen en dit was het begin van een vrij natte en winderige voormiddag waarin een dik Nimbostratus wolkendek met heel veel Stratus fractus eronder bleef overheersen. Tegen de middag werd het droger, maar de bewolking bleef hangen waarbij ze overging in een mengvorm van dikke Stratocumulus en Stratus. gezien het weinige licht dat er doorheen sijpelde, bevond zich in de hogere luchtlagen waarschijnlijk ook nog de nodige Altostratus en Cirrostratus. De naar westelijke richtingen ruimende wind zwakte ondertussen een beetje af en zonder zon slaagden we er nog in om maxima van 12,4 graden binnen te rijven. Tegen de avond kwamen we dan onder invloed van een koufront waaraan een erg actief regengebied gekoppeld zat. Dit bereikte Malderen omstreeks 16H en werd vooraf gegaan door erg apart ogende Stratus fractus wolkjes die een Castellanus- achtige structuur hadden met kanteeltjes. Deze bewolking werd snel dikker waarop de regen dan volgde. Het was nog steeds erg winderig al begon het felste van de windvlagen er toch een beetje af te gaan. De neerslag was vrij intens en had een buiige karakter met ook een paar droge perioden ertussen, verspreid over de avond. Het waterballet bleek uiteindelijk goed te zijn voor een dagtotaal van 3,1 m.
Vrijdag, 27 januari 2017
Dankzij de wind en de bijhorende luchtmenging is het niet kouder dan -3,1 graden geworden, maar het voelde hierdoor ook kouder aan dan de meeste dagen die we tijdens de afgelopen winterprik achter de rug hebben. En dit was meteen ook te zien aan de flinke ijsaangroei die afgelopen nacht heeft plaats gevonden. Bij zonsopgang maakte een mooie blauwe hemel haar opwachting en leek het wintersprookje of nachtmerrietje gewoon verder te zullen duren. Doch er hing verandering in de lucht. Eenerzijds was de zonsopgang veel roder dan anders door het binnenstromen van vochtigere lucht en anderzijds zagen we ook Cirrusbewolking verschijnen in het zuiden en zuidoosten. De zuidoostelijke wind begon eveneens geleidelijk naar zuidelijke richtingen te krimpen waardoor de zachtere maritieme luchtmassa's opeens niet meer zover af waren. Maar voorlopig konden we dus nog even van het heldere en transparante winterweer genieten waarbij de zon tijdens de voormiddag voluit kon gaan zonder enige concurrentie te vrezen. Tijdens de namiddag haalden we reeds opvallend zachte maxima van 8,1 graden bij een zonnig en lenteachtig weertype. De aangevoerde lucht was echter vrij droog waardoor de dauwpunten aan de lage kant bleven en de dooi dus een stuk trager verliep dan je bij deze temperaturen zou verwachten. Zeker in Nederland waar het wat koeler was dan in Belgi kon op veel plaatsen nog volop geschaatst worden. Tijdens de avond kregen we meer met sluierbewolking te maken vanuit her westen (Cirrostratus) maar verdere gevolgen bleven uit en het bleef droog, zacht en rustig. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Zaterdag, 27 januari 2018
Het was opnieuw grijs en kil waarbij de bewolking bestond uit Stratocumulus en Stratus. Ze oogde een beetje turbulent met heel wat wolkenflarden en hier en daar een klein gaatje erin, net alsof er flink in geroerd werd. Ondanks de bewolking was het wel kil, al waren de minima positief met 2,5 graden. Warmer dan 5,4 graden is het overdag niet geworden en deze temperaturen voelden een stukje frisser aan door de nadrukkelijk aanwezige westenwind. Tijdens de avond veranderde er weinig aan dit sombere beeld, maar omstreeks 20h kwam die verandering er dan toch in de vorm van regen en motregen waardoor we dan toch nog 0,2 mm konden bijschrijven als neerslagtotaal.
Zondag, 27 januari 2019
De bewolking was nog steeds allesoverheersend maar in tegenstelling tot de voorbije dagen viel de neerslag regelmatig met vrij dikke druppels en kwam het wolkendek chaotischer over. Het invallende licht had ook een blauwere kleur dan de voorbije dagen wat de intrede van polaire zeelucht verraadde. Tijdens de namiddag doken er weer wat opklaringen op en zeker in de laatste minuten voor zonsondergang leverde dit prachtige buienluchten op met Cumulonimbus en Cirrus densus. Helaas was het reeds donker toen het echt interessant werd en we konden dan ook alleen maar wild fantaseren hoe mooi de wolkenluchten wel niet zouden geweest zijn bij daglicht toen we later op de avond verschillende buien van hagel en natte sneeuw op ons dak kregen. De intensiteit nam snel toe terwijl de naar het noordwesten ruimende wind steeds koudere lucht over ons joeg. De maxima werden dan ook al vroeg bereikt met 7,1 graden en de minima noteerden we later op de avond tussen de natte flatsen met 3,0 graden. Het neerslagtotaal van 7,9 mm deed ons de Groote Londerzeelse Droogte even vergeten.
Maandag, 27 januari 2020
Hoewel het gisterenavond al overtrok met wat gedruppel, leken we vanochtend nog maar aan de voorzijde van de reeks regenzones te zitten en pas omstreeks 8H begon het goed te regenen. Deze neerslag had een wat buiig karakter waardoor het op de ene plaats droog was terwijl het enkele kilometers verderop flink plensde. Maar de bewolking was aaneengesloten en het had visueel dus alles weg van een gewone Stratiforme regenzone. Somberheid en nattigheid bleven dus de hele dag een constante waarbij we wel nog zachte temperaturen tussen 7,0 en 9,7 graden als vergoeding kregen. Kort voor zonsondergang klaarde het echter plots op en scheen de zon zelfs eventjes terwijl we dan toch nog die fraaie buienluchten konden bewonderen die je bij dit grillige weertype kon verwachten. Maar het was allemaal geen lang leven beschoren want de westenwind wakkerde gestaag aan en in een mum van tijd zaten we weer onder de volgende regenzone. Daar waar het met guur en winderig regenweer begon, evolueerden we later op de avond naar echt stormweer waarbij de windvlagen ons letterlijk om de oren floten en de regen horizontaal door de straten vloog. Dit bleef zo verder gaan voor de rest van de avond en het gedeelte dat nog in de pluviometer kon raken was goed voor 5,6 mm.
Woensdag, 27 januari 2021
De Altostratusbewolking die gisteren verscheen, hing er duidelijk niet voor niets. Ze kondigde een regenzone aan en de dag begon dan ook druilerig en somber onder een dikke wolkendeken. Samen met de regenzone stroomde er zachtere lucht binnen maar daarmee was al het letterlijk en figuurlijk positieve al gezegd. De bewolking bleef stand houden waarbij we overdag wel weer met een aantal drogere perioden te maken kregen. De minima werden al vroeg in de nacht bereikt met 1,2 graden en overdag warmde het langzaam verder op tot de uiteindelijke maxima van 6,2 graden. Van de wolken raakten we niet meer verlost en ook tijdens de namiddag en avond voerden lage wolken het hoge woord. Het neerslagtotaal bleef uiteindelijk nog redelijk beperkt met 1,5 mm.
Donderdag, 27 januari 2022
Tegen de ochtend is het verder opgeklaard en zagen we de eerste schemeringskleuren doorbreken in een fonkelende sterrenhemel waarin wat Stratocumulusvelden hingen. Valse hoop voor zij die snakken naar een zonnestraal helaas want vanuit het noordwesten kwam de voorspelde regenzone al snel oprukken in de gedaante van een warmtefront. Er verscheen weer Stratus en Altostratus met Stratocumulus undulatus eronder al nam de aankomst van de regen iets meer tijd in beslag dan de plotse wolkeninvasie die de eerdergenoemde zonne-deprivanten nog een koudere douche bezorgden dan de regen zelf. De neerslag was op sommige momenten best wel pittig en met de aantrekkende noordwestenwind erbij voelde het aan als herfst waarbij enkel de naar 8,8 graden oplopende temperatuur letterlijk en figuurlijk verzachting kon brengen. Tijdens de namiddag kwamen we tussen het warmtefront en het koufront terecht en werd de bewolking een stuk dunner wat met een hogere lichtintensiteit gepaard ging die weer wat vreugde in onze harten bracht. De zon kregen we echter niet te zien en het koufront was er al snel om ons dikkere wolkenpakketten toe te sturen en opnieuw de nodige regen erbij. Deze was opnieuw vrij intens op sommige momenten, doch van kortere duur en vanuit het westen werd het al snel weer droger. Er verschenen opklaringen aan de horizon en dit gebeurde nog net op tijd om de oranje stralen van de ondergaande zon te kunnen zien. Dit zorgde voor sfeervolle plaatjes met de wegtrekkende Altostratus en Cirrostratus van het koufront in het oosten en de Stratus fractus, Cumulus en Stratocumuluswolkjes die vanuit het noordwesten binnendreven. De opklaringen werden steeds breder en tijdens de late avond konden we van een heldere sterrenhemel genieten waarbij we na een poosje echter ook gefonkel op de grond konden waarnemen. Dit waren uiteraard geen vallende sterren maar ijskristallen die zich in de afkoelende omgeving konden vormen. Dieper in de nacht begonnen er ook al fietsers en voetgangers achteraan te duiken want het natgeregende wegdek bleef bij deze negatieve temperaturen aan de grond uiteraard geen onopgemerkt gegeven. In thermometerhut viel het voorlopig nog mee met minima van 3,4 graden die nu pas uit de bus rolden. De frontpassages hebben een neerslagtotaal van 0,9 mm opgeleverd.
Vrijdag, 27 januari 2023
De bewolking is tijdens de nacht opnieuw dikker geworden en tegen de ochtend viel er zelfs af en toe wat lichte regen of motregen uit. Een tikkend geluid om de ramen leek daarbij op natte sneeuw of ijsregen te wijzen al vormde het niet meteen een gevaar bij de erg kleine hoeveelheden die vielen. Met temperaturen die naar 3,6 graden zijn gezakt en dauw punten die nog wat lager zaten was dat ook geen wonder. De bewolking deed chaotisch aan en er stond terug een vrij strakke noordoostelijke bries. De chaotische wolkenlucht maakte het dan toch een beetje boeiender dan de meer egaal grijze toestanden die we achter de rug hebben maar grijs blijft grijs natuurlijk. Wie snakt naar wat zon en warmte had daar uiteraard geen boodschap aan en dergelijke mensen konden zich weer aan een teleurstelling verwachten toen de bewolking plots leek open te breken vanuit het noordoosten en in Stratocumulus overging. Een beetje magere troost konden we nog putten uit de temperaturen die met 6,0 graden nog best hoog zijn gestegen al was daar door de snijdende wind voor het gevoel niet veel van te merken. Geelachtige en blauwe tinten lieten vermoeden dat de zon er spoedig weer zou doorkomen, maar een dikkere laag Stratus en Stratus fractus bracht ons al snel weer met beide voeten op de grond of in de lucht met een last minute vakantieboeking. Deze bewolking hield ons vervolgens in haar greep voor de rest van de avond en nacht waarbij het wel droog bleef met 0,0 mm als uiteindelijk dagtotaal.
Zaterdag, 27 januari 2024
Na een frisse nacht waarbij we met -0,8 graden net onder het vriespunt uitkwamen, maakte de dag een heldere start. Er waren enkele condensatiestrepen te zien maar voor de rest was er dus geen bewolking. Nog niet, want vanuit het westen wist er toch nog een Stratocumulusveldje doorheen te glippen waardoor de zon het kort voor de middag een uurtje liet afweten. Daarna kon de zon het weer overnemen al begon er nu toch wel wat sluierbewolking binnen te sijpelen vanuit het westen. Het werd zacht en de negatieve minima ten spijt haalden we weer hogere maxima dan normaal voor deze tijd van het jaar met 8,5 graden. Hoe dan ook was het maar tijdelijk want de droge lucht en de open hemel zorgden ervoor dat het snel afkoelde tijdens de avond na zonsondergang. Er werd binnen de kortste keren weer ijs gevormd op auto's en platte daken. En met een neerslagtotaal van 0,0 mm kwam dit ijs uiteraard door sublimatie.
Reacties
Een reactie posten