Flashback: 28 januari in het verleden
Woensdag, 28 januari 2015
We bevonden ons vandaag aan de voorzijde van een erg actief koufront, en de passage ervan werd tijdens de voormiddag al 'voorbereid' met buitjes van motregen of lichte motregen en een toenemende wind. Deze kwam uit west-zuidwestelijke tot zuidwestelijke richtingen en ze voerde Stratus en Stratus fractus bewolking met zich mee. In de hogere luchtlagen zagen we af en toe een glimp van een dikker wordende laag Altostratus bewolking en de neerslag kreeg een wat buiig karakter zonder dat het echter tot echte stortvlagen kwam. Na de middag bleef alles hetzelfde op de toenemende wind en de vaker en langduriger optredende buitjes na. Het warmde op tot 7,6 graden en omstreeks 16H30 zagen we in het westen opeens bliksemschichten. Deze waren erg frequent voor een winters onweer en wisten ons met hun fraaie vertakkingen te vermaken (of frustreren indien de batterij van de camera niet goed genoeg was opgeladen). De buienlijn trok erg snel naar het zuidoosten en voor we het wisten was de bijhorende neerslag reeds gearriveerd die uit stortregens en een karrevracht fijne hagel bestond, voorafgegaan door een fraaie arcus. Na een vijftal minuutjes stortvlaag hadden we het ergste reeds gehad en bleef het nog wat naregenen uit een nog steeds betrokken hemel waarin vooral Altostratus en Cumulus fractus te zien was, en natuurlijk ook nog wat bliksemflitsen in het zuidoosten. Na een uurtje klaarde het weer op al was de zon ondertussen al onder en was er dus weinig van te zien. Deze opklaringen luidden echter geen droog weertype in want het duurde niet lang of er dreven buien binnen vanuit het west- noordwesten. Deze begonnen met stofhagel en gingen over in natte sneeuw die echter niet of nauwelijks bleef liggen. Wat er op het einde van de avond nog lag was vooral bijeengewaaide hagel uit het koufront dat in de late namiddag passeerde. We sloten af met een neerslagtotaal van 5,8 mm.
Donderdag, 28 januari 2016
De aan het koufront verbonden regenzones bevonden zich nu net ten oosten van ons waardoor Malderen weer kon herademen onder brede opklaringen. De resterende bewolking bestond uit Cirrostratus en Cirrus die zich vooral in het oosten ophield, terwijl er naar de middag toe ook wat Cumulusachtige wolkenflarden begonnen te ontstaan. Op de satellietbeelden was te zien hoe een naar het westen uitslaande golf op de regenzone vanuit het zuidwesten onze kant op kwam, maar voorlopig hoefden we hier nog niet voor te vrezen en werd het weer volop lente bij overvloedige zonneschijn. Je zou bij dit vrolijke weertype haast vergeten dat we in koudere lucht zijn terecht gekomen, al was daar bij maxima van 10,7 graden ook niet bijster veel van te merken. Tijdens de namiddag kwamen we dan tot de ontdekking dat die eerdergenoemde wolkenband naar rechts afsloeg waardoor we toch nog in de opklaringen bleven zitten. De zon had enkel de stapelwolkjes te vrezen die tijdelijk werden gevormd maar na een paar uur alweer verdwenen waren. In het zuidoosten hingen de Cirrus en Cirrostratusvelden van de regenzone terwijl er in het noordwesten (mits goed vrij uitzicht) stapelwolken te zien waren, dus we hadden niet veel te klagen op deze toch wel erg gunstige locatie voor de zonneliefhebbers. Tijdens de avond veranderde er niet veel en zwakte de westelijke tot noordwestelijke wind af. De stapelwolken losten nu ook in de verte op waardoor er een zeer heldere, fonkelende sterrenhemel overbleef. Dankzij een doorstaande wind koelde het niet snel af, maar toch was de polaire oorsprong van deze luchtmassa's nu goed voelbaar. Het neerslagtotaal is zoals wel verwacht kon worden beperkt gebleven tot 3,3 mm.
Zaterdag, 28 januari 2017
De aankomst van zachtere luchtmassa's is tijdens de nacht gepaard gegaan met de passage van een zwakke regenzone die een dagtotaal van 0,7 mm aan regen en motregen achterliet. De minima werden al erg vroeg bereikt met 6,9 graden. Bij het krieken van de dag zagen we veel Cirrostratus en Stratus fractus waarna we breder wordende opklaringen zagen en het snel weer zonnig werd. De wind ruimde verder naar zuid- zuidwestelijke richtingen en er werd nog steeds erg zachte lucht aangevoerd waardoor het wat aan lente deed denken. Tijdens de namiddag haalden we maxima van 11,8 graden terwijl het erg rustig bleef. Veel veranderde er niet aan dit weertype, en net als gisteren was de aangevoerde lucht erg droog waardoor we nog veel ijsresten zagen van de afgelopen vorstperiode. Hierdoor kon er zeker in Nederland tijdens de ochtend nog op verschillende plaatsen geschaatst worden.
Zondag, 28 januari 2018
Ook vandaag was grijs de hoofdkleur en keken we de hele tijd tegen sombere Stratusflarden aan. De minima zijn op 5,1 graden uitgekomen. Na de middag ging het geleidelijk zachter aanvoelen door de inwerking van een warmtefront, maar de prijs die we ervoor betaalden was regen die omstreeks 15h begon te vallen. Het kwik steeg ondertussen verder naar 10,4 graden en er volgde een zachte avond met afwisselend regen, motregen en wat droge perioden tussendoor. Het neerslagtotaal is niet duidelijk doordat de pluvialiteiten na middernacht bleven doorgaan.
Maandag, 28 januari 2019
Achter de buien van gisterenavond wist een Occlusiefront tot boven ons in te draaien waardoor we tijdens de nacht en ochtend flinke hoeveelheden regen en natte sneeuw over ons uitgekieperd kregen. Een Nimbostratuslucht maakte bij zonsopgang haar opwachting en het was het begin van een kletsnatte, verregende winterdag. Ook in Malderen werd er deze keer niet op de neerslag bezuinigd, wat tegenwoordig haast een unicum kan genoemd worden. Samen met de neerslag stroomde er koelere lucht binnen bij een naar het noordwesten ruimende wind, en de laatste regen tijdens de namiddag en avond had een buiig karakter. Vooral na zonsondergang zaten er regelmatig winterse producten bij zoals smeltende sneeuw en hagel. De temperaturen waren dan ook navenant met 1,4 tot 5,5 graden waarbij de maxima tamelijk vroeg bereikt werden. Het neerslagtotaal maakte op het einde van de avond indruk met 19,0 mm al kan hier wat afwijking op zitten door de aanwezigheid van ijskristallen en smeltende hagelkorrels.
Dinsdag, 28 januari 2020
We zaten vandaag al een heel eind in de polaire buienlucht en op verschillende plaatsen (vooral in de oostelijke helft van het land) is het daarbij reeds tot onweer gekomen. Ook in Malderen konden we genieten van de klassieke buienluchten waarbij diepblauwe kleuren werden afgewisseld met spierwitte Cumuluswolken en dreigend donkere wolkenmassa's. Het waren echter buien op Londerzeelse Wijze want qua neerslag zat er overdag niet veel fut meer in en uiteindelijk moesten we het gewoon hebben van de wolkenlandschappen terwijl mensen met winterdepressie weer even konden herademen met de vele zonnige momenten die in dit weertype inbegrepen zaten. Ondanks het polaire karakter van de luchtmassa waren de temperaturen positief met 3,0 tot 7,6 graden en van de winterse buien die voorspeld zijn was er (in Malderen althans) niets te merken. Tijdens de namiddag koelden de bovenluchten af en gingen de stapelwolken er interessanter uitzien met mooie, gekartelde en spierwitte toppen waar ze voordien nogal een rafelig uiterlijk hadden. Ook was er Cirrus densus te zien van buien noord van ons en een andere cluster zuid van ons. In Londerzeel gebeurde er echter niets en kregen we erg veel zonneschijn al gaf deze tijdelijk verstek toen er onstreeks 16H flink uitgewaaierde aambeelden over het gebied trokken. Dan werd het weer bijna helder maar vanuit het westen dreef er tegen zonsondergang redelijk scherp begrensde Cirrostratus en Altostratus binnen. Deze hoorde bij een volgende buiencluster maar die trok net ten zuiden van ons langs waardoor we het in Malderen droog hielden. Wel genereerden de buien kennelijk veel wind waardoor het tijdelijk erg guur werd. We sloten af met 2,6 mm als dagtotaal en er dreven weer opklaringen binnen vanuit het westen.
Donderdag, 28 januari 2021
Steeds zachtere lucht stroomde de Lage Landen in maar deze bracht een hoop bewolking en regen met zich mee. Vooral tijdens de voormiddag viel het er goed uit, na de middag werd het droger en rustiger maar van de bewolking raakten we niet verlost. Deze bestond uit Stratus en Stratus fractus en er stond een zwak zuidwestelijk briesje. De minima werden vroeg bereikt met 6,0 graden ergens in de nacht terwijl het na de middag dan naar een boterzachte 11,2 graden ging. De avond verliep eveneens droog en rustig met veel bewolking. Het neerslagtotaal van 12,9 mm was al erg vroeg bereikt.
Vrijdag, 28 januari 2022
Onder een open hemel is het tijdens de nacht verder afgekoeld naar een frisse 1,1 graden. De wegen lagen er gevaarlijk glad bij want de regen van gisteren kreeg de tijd niet om te verdampen voordat Thialf haar ijzige adem erover liet uitstromen. Daarna volgden dan ruime zonnige perioden, wat natuurlijk een verademing was na de erg sombere periode die we achter de rug (en voor de boeg) hebben. In de hogere luchtlagen verscheen vanuit het westen Cirrostratus en Altocumulus op nadering van een volgende reeks storingen die ons weer de nodige somberheid zullen brengen. Deze moesten we echter opvatten als heel vroegtijdige waarschuwingen om onze voorraad antidepressiva weer aan te vullen want voor het grootste deel van de tijd was er vandaag nog niets te merken van wat er boven (en in) onze hoofden hangt. De sluierbewolking verdween zelfs weer en we keken nu tegen eindeloos blauwe luchten aan waarin de zon ononderbroken kon schijnen. Rond de middag zagen we dan in het noordwesten onschuldig ogende Stratus fractus wolkjes verschijnen. Deze leken voor de zon nog geen enkele bedreiging te vormen doch plotseling werden we overvallen door een dichte wolk van mist en nevel die uit die richting kwam binnengerold en ons totaal verraste. Het leek wel alsof we voor een podium stonden waar een gordijn van mist werd over gespoten, waarbij de mistflarden aan een grote snelheid in oostelijke richting over het landschap dreven. Het leek het begin te zijn van een boeiende namiddag boordevol special effects, doch niets was minder waar want na enkele minuten trok de mist op om plaats te maken voor het gevreesde, huiveringwekkende Stratus wolkendek waarmee we de voorbije winter al vele dagen te kampen hebben gehad. En die lage bewolking trok ook niet meer op waarbij de geremde afkoeling en het uitblijven van vorst later op de avond een magere troost waren. We haalden trouwens nog maxima van 7,8 graden. Tussendoor waren er ook enkele perioden van motregen, vooral aan het begin van de avond. Meer dan 0,0 mm leverde dit overigens niet meer op.
Zaterdag, 28 januari 2023
Ook tijdens de nacht zijn alle pogingen om een opklaring in elkaar te steken mislukt en dus moesten we het ook vandaag weer ontgelden met eindeloos grijze Stratus bewolking waaronder het wel droog bleef. Het was kil met een zwakke noordoostelijke stroming al konden de bewolking en de wind er wel voor zorgen dat de temperaturen positief bleven, meestal zaten we een graad tot anderhalve graad boven het vriespunt. Kort voor de middag kwamen er meldingen binnen van opklaringen die blijkbaar met mondjesmaat het land zijn gaan veroveren vanuit het noordwesten. In Malderen was het echter wachten tot na de middag eer de lucht ook hier vanuit het noorden blauw begon te worden. Doordat de zon nog laag in het zuiden staat in deze tijd van het jaar moesten we dus nog een hele poos wachten eer we die ook nog te zien kregen ondanks de blauwe luchten boven ons. Maar eens ze er was, werd meteen duidelijk dat we al een lange periode met betrokken weer te maken hebben gehad. Ze was immers een stuk feller dan de laatste keer dat we haar nog gezien hebben en we zagen dit ook aan de opbrengst van zonnepanelen of weerstations die zonnestraling meten. Voor het eerst sinds heel lang kwamen we boven de 300 watt per vierkante meter uit. De resterende bewolking bestond uit nog een paar losse Stratocumulusveldjes maar er ontstond na korte tijd Stratus fractus bewolking die erg talrijk werd en dicht op elkaar ging zitten waardoor de zon het al snel weer moeilijk kreeg en we na een uurtje weer tegen overwegend grijze luchten moesten aankijken. Dit herstelde zich weer gedeeltelijk maar ondertussen was de zon al weer zo goed als onder en de opklaringen die nu opnieuw in de tegenaanval gingen, zorgden voor ideale stralingscondities die ons naar een nacht met flink wat vorst zullen leiden. Het kwik dook al vroeg in de avond onder het vriespunt nadat we overdag nog 4,2 graden konden optekenen in de zon en kort voor middernacht zaten we reeds aan -2,6 graden wat uiteindelijk ook de minima zijn geworden. In deze omstandigheden mochten we dus van geluk spreken dat het neerslagtotaal op 0,0 mm is blijven steken zodat de wegen er veilig bij bleven liggen en de ziekenhuizen zich dus volledig konden concentreren op mensen met onderkoelingsverschijnselen.
Zondag, 28 januari 2024
De sluierbewolking is tijdens de nacht wat toegenomen maar toch was het nog steeds lichtbewolkt met veel blauwe stukken wat enerzijds voor een zonnige start zorgde maar anderzijds ook erg lage temperaturen tot -2,1 graden en de nodige ijsvorming. Overdag begon de sluierbewolking heel langzaam toe te nemen vanuit het zuidwesten en westen al zorgde dat vooral voor sfeervolle uitzichten en werd de zon er alleen tijdens de namiddag af en toe wat door gehinderd. Het warmde op tot 12,5 graden bij een naar het zuidwesten draaiende wind en door de zwakte van die wind en zon voelde het eigenlijk warmer aan wat een beetje een aparte gewaarwording was in combinatie met het gevormde ijs dat hier en daar nog vlot de dag doorkwam. Tijdens de late namiddag en aan het begin van de avond was er terug een neiging tot opklaren/dunner worden van de bewolking waardoor de afkoeling ook nu weer vrij spel kreeg en de kans dus groot is dat we tegen morgenochtend opnieuw negatieve minima zullen optekenen. Door de rustige atmosfeer was er vandaag ruimte voor condensatie /sublimatie met smelt waardoor we toch nog een dagtotaal van 0,2 mm aantroffen in de pluviometer.
Reacties
Een reactie posten