Flashback: 29 januari in het verleden




 Donderdag, 29 januari 2015


Nieuwe buien zijn er tijdens de nacht niet meer aan te pas gekomen, en onder een heldere hemel koelde het af tot ... graden. De grond was hierbij aangevroren en er lagen verraderlijk gladde ijsplekken. Toch voelde het niet echt koud aan, en dat was vooral te danken aan de wind die in het begin van de ochtend erg zwak was. Maar de woorden van deze zin waren nog maar amper koud of ze werden nog verder afgekoeld door een nijdige westelijke wind die de gevoelstemperaturen meteen een graad of tien naar beneden joegen. De buien die voorspeld waren bleven overdag uit dankzij de schaduwwerking van Engeland waardoor we een vrij mooi winterweertje kregen met Cumulus fractus bewolking en opklaringen met de bijhorende zonneschijn. Hierdoor voelden de lage maxima van ... graden nog aangenaam aan op beschutte plekjes tijdens de zonnige intermezzos. Op het einde van de namiddag dreef er dichte Cumulus fractus bewolking binnen die aaneengesloten was tot Stratus waardoor de duisternis in sombere omstandigheden over ons neerdaalde. Voorlopig bleef het droog en omstreeks 19H klaarde het weer op waarbij we de maan in een matte Altostratuslucht te zien kregen. Deze bewolking was meteen de voorbode van een neerslagzone die ons omstreeks 21H bereikte met aanvankelijk regen en later ook natte sneeuw. Een sneeuwdek werd er nog niet gevormd waardoor het vrij gemakkelijk was om het neerslagtotaal van ... mm op te tekenen.



Vrijdag, 29 januari 2016


Tijdens het tweede deel van de nacht zijn de dikke wolkenbanden van een volgende depressie over ons geschoven. Dit ging gepaard met heel veel wind die vooral uit zuidwestelijke richtingen kwam, en de aanvoer van toenemend zachtere lucht waardoor de minima van 3,5 graden al vroeg in de nacht werden bereikt. Wolkenbanden kan overigens best wel letterlijk genomen worden, want we kregen een erg bizarre vorm van Stratus bewolking te zien dich zich in zeer lange, evenwijdige banden had geschikt waarvan zowel het begin als het einde niet eens zichtbaar was. Het ging om Stratus undulatus bewolking, en de wolkenflarden die in de banden zaten verweven trokken aan een duizelingwekkend grote snelheid voorbij vanuit het zuidwesten. Met de krachtige, bijna stormachtige wind was dit natuurlijk geen wonder, een wind die het tamelijk fris liet aanvoelen bij maxima die op 9,7 graden zijn blijven steken. De bizarre wolkenstructuur bleef de hele dag door zichtbaar zonder enige verandering (de zonnekloppers onder ons moesten overigens niet hopen op strepen zonneschijn tussendoor want een dikke laag Altostratus bewolking erboven hield de boel potdicht). Omstreeks 15H in de namiddag werd de kleur van de banden donkerder en begon de lucht er zeer dreigend uit te zien vanuit het westen. Op de radar was echter niet veel neerslagactiviteit te zien en uiteindelijk was het slechts een veegje van lichte regen en motregen dat we in Malderen konden waarnemen. De wolkenbanden behoorden immers bij een minder actieve neerslagzone die de aangekondigde "zondvloed" dit weekend voorafgaat. Tijdens de avond kwamen we tussen beide systemen terecht en werd het terug droger al bleef het zwaarbewolkt tot betrokken. De bewolking bestond toen vooral uit Altostratus met Stratus fractus eronder terwijl er later op de avond af en toe een druppeltje motregen leek uit te vallen. Het neerslagtotaal is op 0,0 mm uitgekomen.



Zondag, 29 januari 2017


Het is tijdens de nacht weer afgekoeld tot 3,8 graden warbij de vorstgrens vooral aan de grond weer vrij dichtbij kwam. Voor de rest was het echter een en al lente wat de klok sloeg en door het binnenstromen van vochtigere lucht stegen de dauwpunten waardoor er van het ijs al snel niet veel meer overbleef. De bewolking bestond vooral uit Stratus fractus en soms wat Cirrus terwijl de zon het het grootste deel van de tijd voor het zeggen had. Bij een aanwakkerende, naar zuidwestelijke richtingen ruimende wind warmde het op tot aangename maxima van 5,5 graden. Halverwege de namiddag leek er dan toch een einde te komen aan het zonnige en zachte lenteweer, toen er opeens een gebied met zeer dicht op elkaar zittende Stratus fractus wolken binnendreef vanuit het zuidwesten. Daarna volgden er weer wat opklaringen maar zagen we in de hogere luchtlagen afwisselend Cirrostratusvelden en Altocumulusvelden voorbijdrijven. Deze bewolking concentreerde zich vooral in het westen van waaruit een storing in onze richting kwam opzetten. In die richting was ook dikkere Cirrostratus en Altostratus te zien. De zon kreeg het hierdoor moeilijk, maar de zachte maxima konden ze ons in ieder geval niet meer afpakken. Tijdens de avond bleef het aanvankelijk rustig op de goed voelbare zuidwestenwind na, maar opeens begon het vanuit het niets te stortregenen. Dit werd gevolgd door een periode van afwisselend matige of vrij zware regenval, al was niet duidelijk wat het uiteindelijke dagtotaal werd daar de neerslag na middernacht bleef verder duren. In ieder geval werden de laatste ijsresten hierdoor erg snel weggespoeld waardoor er van de afgelopen vorstperiode niet veel meer te zien was, zeker voor mensen die zich niet met exotische planten bezig houden. Door de bewolking en de zachte wind koelde het tijdens de avond en nacht maar langzaam af.



Maandag, 29 januari 2018


We bevonden ons aan de voorzijde van een oprukkend koufront, maar ook hier was het nog steeds even grijs en somber. Wel was het weer droog en met de zachte temperaturen die zich tussen 5,0 en 10,2 graden ophielden was het nog een aangenaam weertje voor diverse buitenactiviteiten. Behalve de krant lezen misschien, want door de nijdige westenwind werd deze onherroepelijk aan flarden gescheurd. Omstreeks 17h was het dan zover en bereikten de eerste regens ons, al stelde het allemaal niet veel voor en werd de grond er amper nat van. Dit veranderde omstreeks 21h30 toen we opeens in een felle wolkbreuk terechtkwamen die de meeste klassieke zomeronweders aardig liet verbleken qua intensiteit. Maar toch leidde dit niet tot een Bijbelse zondvloed want de stortbui hield nog geen minuut aan waardoor het neerslagtotaal dan toch nog beperkt bleef tot 4,1 mm (waar het gedruppel van gisteren ook nog bijzit).



Dinsdag, 29 januari 2019


 We bevonden ons in een stabiele zone tussen de wegtrekkende buien in het oosten en een actieve neerslagzone boven Frankrijk. Hier konden we ons aan een zonnig weertype verwachten en het vertaalde zich ook in frisse minima van -1,4 graden. Her en der was een ijspelletje op plassen en vijvers te zien of wat rijp in de gazons (zij het zeer beperkt). Dit ijs smolt overdag slechts gedeeltelijk want de maxima bleven op 4,6 graden steken en de dauwpunten waren het grootste deel van de tijd negatief. Wat we ook konden verwachten in deze setting was de aanwezigheid van Cirrus en Cirrostratus uit de naderende depressie. Deze bewolking was het dikste in het zuidwesten en ging daar later over in dreigende Altostratus met Altocumulusbanken eronder. Het zuidoostelijke briesje voelde waterkoud aan en het was dan ook een dag die vooral achter glas vriendelijk was. Na zonsondergang kwamen er uit het westen van het land meldingen binnen van motregen doch in Frankrijk waren er meldingen van motregen die overging in sneeuw dus de ochtendspits mag voor morgen alvast haar borst nat maken. In Malderen bleef het nog droog en konden we dus met 0,0 mm afsluiten.  



Woensdag, 29 januari 2020


 Het is tijdens de nacht weer opgeklaard en de minima zijn op 1,7 graden uit gekomen. Er zijn geen buien meer gepasseerd en overdag zorgde toenemende warmte advectie ervoor dat er ook maar nauwelijks nieuwe exemplaren ontstonden. Wel ontstond er al snel Cumulus fractus bewolking na een helder intermezzo en kreeg de zon het dus bij momenten erg lastig. In de polaire lucht haalden we nog maxima van 8,1 graden terwijl er een west- noordwestelijk briesje stond. Na de middag werden de blauwe kleuren fletser en dreef er Cirrostratus en Altostratus binnen, die echter niet aaneengesloten was en werd gevolgd door opklaringen en dan weer een veld sluierbewolking. Dit was het warmtefront dat ons de komende dagen weer met ultrazachte temperaturen maar ook met regen zal opzadelen. Voor vandaag was het zover nog niet en we hielden het dus droog met 0,0 mm als dagtotaal terwijl er tijdens de avond weer brede opklaringen ontstonden tussen de weinig overtuigende sluierbewolking.



Vrijdag, 29 januari 2021


We bevonden ons in zeer zachte lucht maar deze ging aanvankelijk samen met regen en motregen uit een storing die veel koudere lucht in het noordoosten begrensde. Deze leek min of meer ter plaatse te blijven zwalpen maar met veel moeite kwam ze dan toch voldoende ver ten noordoosten van ons terecht zodat we tijdelijk konden genieten van zeer zacht en droog weer bij temperaturen die naar 11,0 graden stegen. Wel bleef het uitermate somber met Stratus en Stratus fractus bewolking die er soms nog dreigend uitzag. Ondertussen bleef die koude lucht niet bij de pakken zitten en begon ze dan toch aan een geleidelijke opmars in zuidwestelijke richting. De regen bereikte ons dus weer en later op de avond zette ook de afkoeling zich in. Als was dat voorlopig nog erg beperkt met uiteindelijke minima van 8,1 graden. Met 5,5 mm was er aan regenwater weer geen gebrek vandaag.



Zaterdag, 29 januari 2022


De bewolking is tijdens de nacht weer overgegaan in Stratocumulus die in dichte rollen opeen gepakt zat. In het zuiden was er een neiging tot opklaringen en naarmate de uren verstreken konden deze zich uitbreiden naar Malderen waardoor we ook hier tijdelijk van zonnige momenten konden genieten. Het deed zelfs een beetje aan lente denken met een zwak westelijk briesje erbij en temperaturen die nog konden stijgen van 5,4 naar 12,0 graden. Maar de wolken lieten dit niet zomaar gebeuren en tijdens de namiddag begonnen ze weer op te rukken vanuit het westen waardoor deze dag alsnog zwaarbewolkt eindigde.  De resterende opklaringen zorgden voor een fraaie zonsondergang in warme kleuren waarna nieuwe, bredere opklaringen tijdens de late avond voor een snelle afkoeling zorgden. De wolkenvelden waren niet in staat om enige neerslag te lossen waardoor we het opnieuw bij een beperkt dagtotaal van 0,0 mm konden houden. 



Zondag, 29 januari 2023


Vanuit het noordwesten is er opnieuw Stratus bewolking komen opzetten. Dit was overigens gisterenavond al het geval in grote delen van Nederland en het uiterste noordwesten van BelgiĆ«. Maar tegen de ochtend had de bewolking bijna alle gebieden veroverd en een van de gevolgen was een stijgende temperatuur doordat de nachtelijke uitstraling een halt werd toegeroepen. Bij het krieken van de dag lag er niettemin flink wat ijs dat zich voor en aan het begin van de wolkeninvasie nog heeft kunnen vormen bij temperaturen die tijdens de nacht nog naar -3,8 graden zijn gezakt. Daarna was het dan al kilte en somberheid wat de klok sloeg. Tussen twee dikkere lagen Stratus door ging de bewolking tijdens de voormiddag eventjes over in Stratocumulus en leek het alsof de zon er toch nog zou willen doorbreken, maar het was weer een van de situaties die we de voorbije week zo dikwijls hebben gezien en waarbij het dus op niets uitdraaide. En ook nu werd de bewolking dus al snel weer dikker terwijl we de zon zo goed als niet te zien kregen. Het was nu wachten tot een volgende poging van de zon om door te breken ergens halverwege de namiddag. Ook toen ging de bewolking weer even over in Stratocumulus en nu konden we zelfs even de omtrek van de zon herkennen tussen twee Stratocumulusplakken in. Dit werd dan eveneens afgestraft met dikkere bewolking en het enige dat ons nog een beetje hoopvol kon stemmen was dat het licht dat doorheen de bewolking straalt toch al wat feller begint te worden en de eerste tekenen van de aanstaande lente er dus in beginnen te komen. Na zonsondergang werd de bewolking zo dik dat het eventjes ging motregenen al werd het snel weer droog en stelde het met 0,0 mm niets voor in vergelijking met grote delen van Nederland waar men vandaag blijkbaar met langdurige motregen te maken kreeg. Met die wolken en neerslag werd merkbaar zachtere lucht aangevoerd wat het kwik op maxima van 4,5 graden bracht. Niettemin bleef het kil aanvoelen want de noordwestenwind is weer wat aangetrokken en er is ook geen zon geweest die onze kamers en objecten in de buitenlucht heeft kunnen opwarmen. 



Maandag, 29 januari 2024


 Hoewel het tijdens de nacht weer flink is kunnen gaan afkoelen, lagen de minima toch iets hoger dan de weerberichten hadden verwacht. Dit kwam grotendeels door de sluierbewolking die nog vrij dik is gebleven/ geworden. We kwamen zo uit op 5,5 graden. De sluierwolken zorgden samen met enkele uitsneeuwende toefjes Altocumulus voor sfeervolle uitzichten en er waren ook warme schemeringskleuren te zien die alles in vuur en vlam leken te zetten. Overdag leek het net als gisteren weer een echte voorjaarsdag te zijn. Het kwik zocht moeiteloos de dubbele cijfers op en uiteindelijk haalden we 12,3 graden tijdens de namiddag. De zon dook af en toe weg achter een flinke contrail of een dikker plakje sluierbewolking, iets dat we vooral tijdens de voormiddag regelmatig zagen gebeuren. Tijdens de namiddag was de bewolking duidelijk het dunste en de zon dus op haar felste. Althans tijdens de eerste helft ervan want daarna begon er toch meer en meer Altostratus binnen te lopen en kreeg de zon het moeilijker. Deze bewolking werd nog wat later terug dunner maar de zon stond ondertussen al wat lager waardoor we er niet meer zoveel aan hadden buiten de sfeervolle schemeringskleuren die we bij zonsondergang te zien kregen. De avond verliep deels door het zachte luchttransport en deels door de terug toenemende bewolking eveneens in zachte omstandigheden en we hielden het droog ondanks de nadering van een storing vanuit het westen. We eindigden dus met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag, 6 oktober 2024

Zaterdag, 1 februari 2025

Dinsdag, 15 oktober 2024