Flashback: 30 januari in het verleden

























 Vrijdag, 30 januari 2015


Tijdens het tweede deel van de nacht is het nog blijven verder sneeuwen, en bij een tot 0,2 graden dalende temperatuur bleef deze toch nog liggen. Het zag er vanochtend dan ook erg winters uit met een maagdelijk sneeuwtapijtje van anderhalve tot twee centimeter. De dooi zette zich na zonsopgang al snel in waardoor we binnen de kortste keren met de zompige ijsmodderlaag te maken kregen waarvoor onze streken in de winter zo berucht zijn. Een somber, grijs Stratus undulatus wolkendek lag over deze hoop ellende uitgespreid waardoor het treurplaatje compleet was. Overdag dooiden de sneeuw- en ijsresten vrijwel volledig weg, maar de aanwakkerende west-zuidwestenwind en de dikker wordende Stratusbewolking maakten er een sombere en gure boel van. Het werd niet warmer dan 3,9 graden en de zon kregen we voor de rest van de dag vrijwel niet meer te zien. Tijdens de avond arriveerde een nieuwe neerslagzone die omstreeks 21H30 voor regen en natte sneeuw ging zorgden, maar rond middernacht klaarde het alweer op vanuit het noordwesten wat op de natgeregende wegen echter voor gevaarlijk gladde toestanden ging zorgen. We sloten de dag af met een neerslagtotaal van 2,6 mm.



Zaterdag, 30 januari 2016


Zoals voorspeld zijn we vanochtend in een gebied met intense neerslag terecht gekomen die bij een koufront hoorde. Het was betrokken met Nimbostratus bewolking en de neerslag was continu met af en toe perioden van zwaardere, buiige neerslag ertussen. Het watergeweld bleef tot een eind in de namiddag aanhouden waarbij er aanvankelijk ook veel wind stond die echter begon af te zwakken terwijl ze ruimde van zuidwestelijke naar noordwestelijke richtingen. Een typisch verloop van een koufront passage dus en de maxima werden dan ook net voor deze feiten opgetekend met 10,1 graden. De opklaringen achter het front hadden de grootste moeite om tot bij ons door te dringen, en droog bleef het daarbij zeker niet. Omstreeks 16H30 werd Malderen immers opgeschrikt door het oorverdovende geraas van een felle hagelbui en op sommige plaatsen werd ook onweer waargenomen. Er volgden nog een paar buien tijdens de avond al zat er nu geen hagel meer tussen en waren ze veel minder intens. Het zwaartepunt van de buienmolen verplaatste zich weer naar het vertrouwde Nederland waar ze wel de volle laag bleven krijgen met alles erop en eraan. Ondertussen dreven er spaarzame opklaringen Malderen binnen en bij een wegvallende wind koelde het snel af waardoor we nu pas de minima van 3,7 graden konden optekenen. Het spreekt voor zich dat het het neerslagtotaal was dat vandaag het meeste indruk maakte met 19,9 mm.



Maandag, 30 januari 2017


Het is tijdens de nacht nog aan een lichte tot matige intensiteit blijven verder regenen en ook vanochtend kregen we nog met motregen te maken bij minima van 5,5 graden. Er stond nog steeds een goed voelbare wind uit zuidwestelijke richtingen zonder dat we van stormweer konden spreken. Het daglicht keerde terug in een betrokken en sombere omgeving, maar voor de verandering kwam het deze keer niet van de inversie- Stratus die we al zoveel gezien hebben. Het was weer de klassieke frontale bewolking en de atmosfeer straalde ook veel meer leven en frisheid uit, al was het maar door de gezonde zeelucht die nu binnenstroomde. Maar toch maakte alles een ongezonde indruk, want de somberheid bleef de hele dag duren waarbij we voortdurend tegen een betrokken met Stratus en Stratus fractus gevulde hemel aankeken. Bovendien motregende het af en toe, en waren de zachte temperaturen slechts een goedkope, loslatende pleister op de wonde die niettemin tot 8,4 graden was opgewarmd. Tijdens de avond veranderde er niets aan het betrokken weertype en bleef het dus eveneens betrokken met af en toe wat motregen. Het enige dat is veranderd, is het bijna volledig wegvallen van de zuidwestenwind die tijdens de vroege uurtjes nog erg temperamentvol tekeer ging in Malderen. We sloten af met een neerslagtotaal van 7,5 mm, waar door de nachtelijke regen echter een stuk van gisteren in meegerekend zit.



Dinsdag, 30 januari 2018


De stortbui van gisteren was duidelijk het koufront zelf en vandaag zijn we in de heldere lucht erachter terechtgekomen waar het door de felle volle maan bijna zo licht was als tijdens de somberste momenten afgelopen weekend overdag. Ondanks de krachtige maan waren de sterren voor sommigen nog zeer goed te zien dankzij de gladde ijsplekken die zich hier en daar vormden tijdens de vroege ochtend. In thermometerhut viel er 0,8 graden af te lezen. Daarna maakte de zon haar opwachting in een met warme tinten gevulde hemel waarin Cirrostratusbewolking te zien was en wat Stratocumulusvelden in het zuidoosten. Deze trok geleidelijk weg en vooral de voormiddag en het eerste deel van de namiddag verliep in zonnige omstandigheden. Met maxima van 9,3 graden werd het weer vrij zacht en de wind was niet al te krachtig uit westelijke richtingen. Tegen de avond dreven er uitgestrekte Stratocumulusvelden binnen terwijl er in de hogere luchtlagen Cirrostratusbewolking verscheen. Dit zorgde voor een fraai uitzicht in combinatie met de geelachtig getinte supermaan. Alles zag er stabiel en droog uit maar omstreeks 23h begon het toch opeens te regenen vanuit het westen. Deze neerslag bleef na middernacht aanhouden waardoor het dagtotaal onduidelijk is. 



Woensdag, 30 januari 2019


 De neerslagzone heeft het land verder weten te veroveren en vooral in de westelijke provincies was het al goed prijs met een sneeuwdek van bijna 10 centimeter. In Malderen ging de motregen nog maar net over in motsneeuw en moest het lange proces van sneeuwdekvorming dus nog beginnen. De vertragingen van het ochtendspitsverkeer dat vanuit het westen kwam waren echter al voelbaar zodat het leek alsof er al een meter sneeuw lag in het nog groene Malderen. Tijdens de voormiddag werd de sneeuw intenser en werd er dan toch nog voorzichtig een dekje gevormd dat echter nauwelijks een centimeter dik werd. Hoewel de sneeuwval overdag bleef aanhouden, dikte dit niet meer verder aan en begon de dooi zich steeds meer door te zetten bij maxima van 2,1 graden. Tegen zonsondergang klaarde het op met bewolking die overging in Altostratus en Cirrostratus en toen was de omgeving weer helemaal groen geworden. Net als in Londerzeel bleven grote delen van Limburg, Antwerpen en Brussel gevrijwaard van winterpret/ellende terwijl er in het westen van het land plaatselijk wel 20 centimeter is gevallen. Na zonsondergang begon de smelt en regen die er nog is gevallen op te vriezen en kwam het op veel plaatsen tot glijpartijen en ongevallen. Door het ontbreken van een sneeuwdek bleef de afkoeling echter binnen de perken en de uiteindelijke minima kwamen uit op -1,8 graden. De gemeten neerslag bleek dan weer goed te zijn voor een dagtotaal van 3,6 mm. 



Donderdag, 30 januari 2020


 De bewolking is tijdens de nacht weer toegenomen maar het was nog steeds droog tijdens de vroege ochtend. Wel is de zachte lucht reeds volop binnengekomen en werden de minima van 4,0 graden dus al vroeg bereikt. Daarna kwam ook de regen binnen maar het stelde niet zo heel veel voor en meestal ging het om wat motregen of licht gedruppel. Tijdens de namiddag volgde er wat intensere regen en naar de avond toe kreeg deze een buiig karakter met droge momenten ertussen. Opklaringen kregen we echter amper te zien al was er rond de middag wel een lichter moment toen de bewolking overging in een mengvorm tussen Stratus en Stratocumulus. Met daarboven nog een laag Cirrostratusbewolking die de blauwe kleuren weg hield. De temperaturen mochten er ondanks (of door) al dat gewolk wel wezen met 12,4 graden zal zorgde de krachtige zuidwestenwind wel voor wat afkoeling. De rest van de avond verliep droog en zacht op een paar verdwaalde motregendruppels na. Het neerslagtotaal is op 1,5 mm uitgekomen. 



Zaterdag, 30 januari 2021


Tijdens de nacht is er steeds koudere lucht gaan binnenstromen en het spreekt dus voor zich dat de maxima al kort na middernacht bereikt waren met 8,3 graden. De dag startte grijs en druilerig met lichte regen maar op weerfora en op de radioweerberichten waren steeds meer meldingen van sneeuw en smeltende sneeuw te vinden. In Malderen viel er nog regen, maar wie het riskeerde om er met de fiets door te rijden zou al snel ondervinden dat het geen gewone was. In de druppels zaten immers fijne ijskristalletjes verwerkt die als duizenden naaldjes doorheen onze huid probeerden te prikken zodra we erdoor probeerden te rijden. Het was dus een ideale dag voor de fakirs en de bonkige baarden onder ons om zich in de buitenlucht uit te leven. Zij die niet zo stoer waren en dit alles vanuit een veranda of woonkamer observeerden, konden al snel merken dat de regen een ratelend geluid begon te maken en even later waren ze daar dan: de eerste sneeuwvlokken. We kregen nu afwisselend regen en smeltende sneeuw waarbij de vlokken op sommige momenten erg dik waren. Maar de winterliefhebbers kregen al snel een koude douche over zich heen toen het weer droog werd voordat er ook maar iets van sneeuwdek kon gevormd worden (in Malderen althans). Maar andere winterliefhebbers werden hier toch nog optimistisch door want het droge weer bracht opklaringen met zich mee die met een oostelijke bries het land in trokken en dus perspectief gaven op een stevige vorstnacht. Van die opklaringen was tijdens de avond nog niet zoveel te merken, maar de bewolking werd wel duidelijk dunner waarbij het kwik verder begon te zakken naar de uiteindelijke minima van 0,5 graden. De regen en smeltende sneeuw bleken goed te zijn voor het neerslagtotaal van 5,9 mm. 



Zondag, 30 januari 2022


Het is terug helemaal opgeklaard en de dag begon in zonovergoten condities, al waren er hier en daar nog wat Stratus fractus wolkjes te zien. Het kon afkoelen naar 1,3 graden en de wolkenflardjes losten op waardoor we tijdelijk van een strakblauwe hemel konden genieten. De aangevoerde lucht was nochtans vochtig en met een noordwestelijk briesje dreven er al snel nieuwe wolkenvelden binnen die eerst uit dunne Stratocumulus undulatus bestonden maar vrij snel gevolgd werden door talloze Cumulus congestuswolken. Deze begonnen ook overal te ontstaan toen de zon tegen de middag wat krachtiger was. Het zag er op sommige momenten ook dreigend uit alsof er ieder moment een bui zou kunnen vallen al is dat in Malderen uiteindelijk niet meer gebeurd. De bewolking werd steeds dichter en maakte plaats voor Stratocumulusvelden die niet veel ruimte meer lieten voor de zon welke er nog maar enkele minuten kon doorbreken. We haalden maxima van 9,5 graden en we gingen de avond in onder een wisselende bewolking en nauwelijks wind waardoor het er totaal niet op leek dat we aan de vooravond van een stormpassage staan. Deze gaf wel al een waarschuwing in de vorm van Cirrostratus en Altostratus terwijl er tijdens de namiddag ook al  jacobsladders  tussen de wolkenvelden te zien waren die het naderende onheil reeds probeerden aan te kondigen. Voorlopig was het nog zo ver niet en konden we de 0,0 mm als dagtotaal houden.



Maandag, 30 januari 2023


Tegen de vroege ochtend zijn we onder een zwak koufront terecht gekomen dat vanuit het noordwesten doorheen het land trok. Aan de voorzijde ervan was het vrij zacht maar zwaarbewolkt tot betrokken en er viel af en toe wat motregen die soms over ging in lichte regen of dichte motregen. De hoeveelheden bleven beperkt en meer dan 0,0 mm zouden we uiteindelijk niet optekenen.  Nog voor zonsopgang hadden we het ergste achter de rug en trokken brede opklaringen binnen vanuit het westen. Dit zorgde zelfs voor een periode van ononderbroken zonneschijn tijdens de voormiddag. Een mengeling van Altocumulus en Cumulus fractus ging er zich daarna echter mee moeien en vooral de wolkenflardjes die binnendreven werden snel talrijker waardoor de zon het steeds vaker en voor steeds langere perioden liet afweten. Niettemin zullen velen er toch een lentegevoel hebben aan overgehouden met de reeds merkbaar krachtiger wordende zon en de temperaturen die vrij zacht uitpakten met 8,7 graden. De bewolking ten spijt kwam het niet tot regen of buien en het weertype bleef ook luchtig ogen met af en toe nog wat blauw in de lucht en tamelijk veel lichtinval. Een goed voelbare west- noordwestelijke wind zorgde wel voor wat lagere gevoelstemperaturen al was het net deze wind die door luchtmenging de afkoeling tijdens de avond wist af te remmen waardoor het op geen enkel moment kouder is geworden dan 3,8 graden. Ook de breder wordende opklaringen die later in de avond het land veroverden veranderden daar niets meer aan.



Dinsdag, 30 januari 2024


 De bewolking is tijdens de nacht verder toegenomen op nadering van een koufront en het is bij dit alles afgekoeld tot 6,7 graden. Het ging nu vooral om Stratocumulusvelden, Stratus en wat Cumuliforme formaties ertussen. Ondanks dit alles bleef het droog, het was dus een erg zwak koufront waarmee we te maken kregen. En tegen de middag dreven er zelfs mooie opklaringen binnen vanuit het westen. We kregen daarin diepblauwe luchten te zien die hier en daar onderbroken werden door wat Stratocumulusveldjes en een beetje Stratus fractus. Lang konden we daar echter niet van genieten want vanuit het westen dreef met een dito zwak briesje meer Stratocumulus binnen en het werd terug volledig betrokken met een erg dichte variant van Stratocumulus die overging in Stratus. Eerst bleef het nog droog en met de maxima van 11,3 graden voelde het daardoor ook lenteachtig aan. Maar na zonsondergang kwam er dan toch weer een herfsttintje bij kijken toen het lichtjes ging regenen en motregenen. Deze hoeveelheden stelden nauwelijks wat voor en het was amper voldoende om de straten een beetje te bevochtigen. Dat we in de pluviometer maar 0,0 mm terugvonden was dan ook geen wonder. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag, 6 oktober 2024

Zaterdag, 1 februari 2025

Dinsdag, 15 oktober 2024