Flashback: 31 januari in het verleden



 Zaterdag, 31 januari 2015


Het is afgelopen nacht niet meer tot verse neerslag gekomen, maar de natte wegen in combinatie met minima van -0,3 graden en ruim negatieve bodemtemperaturen zorgden toch voor gevaarlijk gladde toestanden. Het duurde tot rond de middag eer het min of meer verantwoord was om zonder spikeschoenen of andere maatregelen buiten te komen, maar tegenover al die wintertoestanden stond gelukkig een fraai, zonnig weertype. Vooral tijdens de voormiddag leek het wel lente met een slechts zwakke noordwestenwind en quasi ononderbroken zonneschijn. Tegen de middag vormden zich echter Stratus fractus wolkjes waar al vrij snel opbollede Cumuluswolken tussen verschenen. Dit leidde tijdens het tweede deel van de namiddag tot buien die vooral uit natte sneeuw, korrelhagel en regen bestonden al vielen de hoeveelheden in malderen erg mee ondanks de dreigende wolkenluchten. Het neerslagtotaal was niet eens meetbaar met 0,0 mm al zorgden de wolken wel voor de nodige chill om ons eraan te herinneren dat het nog steeds winter was. Ook de maxima bleven aan de lage kant met 5,3 graden. Tijdens de avond zorgden opklaringen voor een versnelde afkoeling waardoor we binnen de kortste keren weer kans maakten op een verrassingsbezoekje aan het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ondertussen verschenen er op de radar verse buien, maar deze slaagden er niet meer in om ons voor middernacht te bereiken.



Zondag, 31 januari 2016


De buien van gisterenavond waren geen lang leven beschoren, want vanuit het zuidwesten zorgde een naderend warmtefront voor stabilisering. We kregen het klassieke bijhorende weersbeeld met een atmosfeer die van bovenaf begon op te warmen terwijl de koude in de onderste luchtlagen nog een lange tijd bleef plakken. Hierdoor zijn de minima vrij laag uitgekomen met 3,1 graden. Een vrolijk voorjaarszonnetje hoorde daar helaas niet bij want tegen de ochtend was het luchtruim reeds volgelopen met Altostratus en Stratus fractus bewolking terwijl de naar westelijke tot zuidwestelijke richtingen krimpende wind ijzig koud aanvoelde. De voormiddag was nog niet eens halverwege of de eerste regendruppels ploften neer, en dit was het begin van een erg kille, sombere en druilerige winterdag waarin het nagenoeg continu zou regenen. De eerste neerslag bleek gewone regen te zijn en toen we het grootste deel van het warmtefront over ons hadden gekregen begon het te motregenen , wat kort na de middag gebeurde. Het wolkendek werd daarbij wat dunner wat we konden merken aan het daglicht dat intenser werd. Ook maakte de bewolking meer plaats voor lager hangende Stratus en Stratus fractus. Op het einde van de namiddag volgde er een korte droge periode maar daarna begon het terug te regenen met dikke druppels terwijl er erg dikke bewolking kwam opzetten vanuit het noordwesten. Ondertussen bereikte de warme lucht achter het front ons en ging het kwik opeens als een raket de hoogte in waarna we maxima van 11,1 graden bereikten tijdens de avond. Het voelde nu niet langer kil en guur aan, maar broeierig warm tot zwoel al was de regen en motregen niet meteen uitnodigend om al meteen de barbecue en toebehoren naar buiten te rollen. De aan het front gekoppelde regenzones bleven zowat in onze buurt slepen waardoor het voor de rest van de avond bleef regenen en motregenen tot we om middernacht een dagtotaal van 2,5 konden optekenen.



Dinsdag, 31 januari 2017 


Na een erg zachte, rustige en betrokken nacht zagen we het daglicht vandaag opnieuw in een sombere met Stratus en Stratus fractus gevulde hemel terugkeren. De minima zijn vrij hoog gebleven met 2,7 graden maar overdag maakten we weinig winst daar de wind naar zuidoostelijke richtingen draaide en er terug koelere landlucht werd aangevoerd. De lenteliefhebbers bleven dus in de kou staan met maxima die het op 5,3 graden voor bekeken hielden, en de winterliefhebbers waren er ook aan voor de moeite want bij deze temperaturen kon je natuurlijk moeilijk wintertaferelen verwachten. We bevonden ons in een overgangsgebied tussen luchtdruksystemen en fronten waardoor er weinig stroming was, en daar er nog veel vocht in de lucht zat was dit natuurlijk ideaal om Stratusbewolking te vormen en in stand te houden. Hierdoor verliep de dag in uitermate sombere en kille omstandigheden, al scheelde het wel dat er boven deze Stratus geen andere bewolking hing en er dus nog behoorlijk wat licht doorheen kwam. Tijdens de late namiddag werd de bewolking zelfs dunner en zagen we af en toe zelfs blauwe en geelachtige kleurentinten waarbij de bewolking overgegaan is in een soort mengvorm tussen Stratus en Stratocumulus met zeer grote 'rollen'. De zon kregen we desondanks niet te zien en de bewolking leek tijdens de avond weer dikker te worden (al kan het ook zo lijken door de invallende duisternis). Het koelde vrij snel af al kwam het in Malderen nog niet tot vorst hoewel het ook daar tijdens de late uurtjes snijdend koud ging aanvoelen. Andere plaatsen in de Benelux kregen echter toch nog met opklaringen te maken waardoor het kwik daar tijdens de avond snel daalde en er behoorlijk wat vorst aan te pas kwam, zeker aan de grond. De neerslag die er is gevallen (vooral motregen) bleek niet meetbaar te zijn waardoor we de dag afsloten met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 



Woensdag, 31 januari 2018 


Door de regen en bewolking is het tijdens de nacht zacht gebleven met minima van 2,3 graden. Tegen de ochtend kregen we vooral met motregen te maken en het was dan ook niet verwonderlijk dat een somber Stratuswolkendek haar opwachting maakte. In ons aanvoergebied zagen we intensere neerslag klaarliggen en deze zorgde al snel voor kletsnatte, verregende toestanden die de hele dag aanhielden. Pas tegen zonsondergang werd het droger vanuit het westen toen we aan de achterkant van het koufront terechtkwamen. Van de maxima van 9,4 graden bleef al snel niet veel meer over en mogelijk ook niet van sommige voertuigen tegen morgenochtend. De zwakke westelijke wind draaide naar noordwestelijke richtingen en er dreven opklaringen binnen waardoor de omgeving baadde in het maanlicht. Al dreven er ook wolkenvelden voorbij en zagen we op de satellietbeelden buien klaarliggen. Malderen bleef hiervan buiten schot, al was het neerslagtotaal hier toch niet te verwaarlozen met 9,5 mm. 



Donderdag, 31 januari 2019


 Tijdens het tweede deel van de nacht heeft er zich mist gevormd en daar leek in de ochtend een zeer fijne neerslag van kleine ijskristalletjes uit te vallen. Het was niet zo koud met minima van -2,5 graden tegenover matige vorst in gebieden met een sneeuwdek. Maar zelfs een graadje vorst was in de kletsnatte omgeving voldoende om een ware slachtpartij aan te richten onder de pendelaars en de spoeddiensten met vele overuren op te zadelen. Tijdens de voormiddag trok de mist op en kregen we brede opklaringen die af en toe wel werden onderbroken door gebieden van snel voorbijtrekkende Stratusbewolking. Deze verraadde een krachtige oost-zuidoostelijke stroming en de motor hiervan was een depressie die over Frankrijk trekt en volgens de afspraak een sneeuwzone over de Lage Landen zal jagen. Voor het zover was, zat de wintersfeer er echter al goed in want het kwik is met maxima van -0,1 graden niet eens boven het vriespunt uitgekomen. Tijdens de avond daalde het kwik weer maar de opkomende bewolking (Cirrus en Cirrostratus vanuit het zuiden) riep de afkoeling een halt toe en het kwik bleef op ongeveer anderhalve graad onder het vriespunt steken. Met de aantrekkende wind voelde het echter al koud genoeg aan. Op het einde van de avond kwamen er al meldingen binnen van regen en natte sneeuw in het westen van het land maar in Malderen lukte het nog om zonder te liegen 0,0 mm als dagtotaal te melden.



Vrijdag, 31 januari 2020


 We zijn in de warme sector van een depressie terechtgekomen, vlak aan de voorzijde van een koufront. Dit ging natuurlijk gepaard met veel Stratus bewolking, Stratocumulus, Altostratus en wat motregen tussendoor. De temperaturen stegen van 9,7 graden tijdens de ochtend naar 12,5 graden kort voor middernacht en er stond een vrij strakke zuidwestenwind. Tijdens de late namiddag en avond was het zo goed als droog al verscheen er op de radarbeelden reeds een erg pittige buienlijn die het koufront markeerde. Deze kon ons echter nog niet voor middernacht bereiken waardoor het neerslagtotaal op 0,0 mm is blijven steken. 



Zondag, 31 januari 2021


Het is vannacht opgeklaard en het was een hele verademing om nog eens in zonnige en vriendelijke omstandigheden te kunnen starten. Wel ging dit gepaard met redelijk wat vorst, de minima zijn op -2,4  graden uitgekomen. De sneeuw van gisteren is echter op een warme ondergrond gevallen waardoor het er niet zo winters uitzag dan je zou verwachten. Maar op sommige plaatsen (oa ther hoogte van Kwatrecht) bleek er toch wat meer sneeuw te liggen en zag het er helemaal winters uit. Op andere plaatsen werd er vooral ijs gevormd en dit ook op de grote plassen en gedeltelijk zelfs op ondergelopen weilanden waardoor de overvloedige regenval van de voorbije dagen geen gebrek aan was. Ook in Londerzeel waren er nog overstromingen maar het water was daar teveel in beweging om ijs te kunnen vormen. Vanuit het westen dreef er Cirrus en Stratus fractus bewolking binnen maar de zon bleef wel overheersen. Het werd een koude en zonnige winterdag waarbij het zelfs aan de kust koud genoeg was om ijspegels te laten ontstaan. Omstreeks 15H sloeg het weer daar echter opeens om en kwam er in een mum van tijd Altostratus en Stratus opzetten waaruit het meteen ging motregenen. Deze neerslag trok het binnenland in en ook in Malderen kregen we lichte regen en motregen waartussen hier en daar een natte vlok leek te zitten. Het kwik is hier op 2,0  graden blijven steken dus die vlokken hadden nog een redelijke overlevingskans op hun weg naar beneden bij intensere neerslag. Maar van winter was geen sprake meer want er stroomde iets zachtere lucht binnen. Het was vrij rustig met een zwakke oosten tot zuidoostenwind en de neerslag bleek uiteindelijk niet meer dan 2,4 mm opgeleverd te hebben. 



Maandag, 31 januari 2022


De wind is omstreeks 2H30 in de nacht flink gaan aanwakkeren en de dag ging in erg gure omstandigheden van start. Eerst waren er wat opklaringen maar een mix van Stratocumulus, Stratus fractus en daarboven Nimbostratus werd al snel gevolgd door een zwakke regenzone die werd gevolgd door het krachtigste windveld. Dit bereikte ons rond de middag en toen kwamen we ook aan de achterzijde van de regenzone terecht waar brede opklaringen het land werden in geblazen. Hierin zaten buien verwerkt die het soms flink lieten plenzen maar gewoonlijk van korte duur waren. Door de krachtige stroming doken ze echter even plots op als ze weer verdwenen waardoor het erg verraderlijk werd voor de voetgangers en fietsers. Het kwik krabbelde geleidelijk naar de maxima van 6,1 graden en er werd koelere lucht aangevoerd doordat de stroming geleidelijk van westelijke naar noordwestelijke richtingen draaide. Er buitelden nog enkele regenbuien binnen vanuit het noorden maar later op de avond werd het grotendeels rustig en droog met mooie opklaringen die nog mooier zouden geweest zijn als de zon nog op was. Het koelde aardig af onder de open hemel waardoor de minima van 2,3 graden nu pas bereikt werden. De storm welke onder de naam Corrie in de geschiedenisboeken zal verdwijnen, bleek goed te zijn voor een neerslagtotaal van 0,0 mm. 



Dinsdag, 31 januari 2023


De dag startte met brede opklaringen en een mooie zonsopgang die werd ingetekend door Altocumulus partijtjes en wat Stratocumulus. Vanuit het noordwesten kwam echter snel meer bewolking opzetten die bij een warmtefront hoorde en het de zon moeilijk maakte. Toen we even later in de warme sector van het systeem terecht kwamen leken de opklaringen terug terrein te winnen en volgden er terug zonnige perioden waarin het opwarmde tot 8,7 graden. Maar er ontstond nu Stratus fractus bewolking tussen de eerder genoemde wolkensoorten die nog in kleine hoeveelheden aanwezig waren. En vanuit het noorden kwamen dikkere gordijnen van Altocumulus en Cirrostratus opzetten waardoor de zon steeds zwakker werd tijdens de momenten dat ze nog tussen de wolkenflarden en andere rommel heen kon schijnen. Het was vooral deze fractus bewolking die zeer snel toenam en uiteindelijk zaten de wolkenflarden zo dicht op elkaar dat alles tot een somber Stratus wolkendek was verworden. De zon waren we kwijt en de afnemende lichtinval verraadde dat er boven de Stratus ook nog een en ander zat dat de zonnestralen weg filterde. En uit dat een en ander begon het kort daarna ook te motregenen. Geen grote hoeveelheden maar wie er als fietser doorheen moest zou het wel geweten hebben. Deze neerslag hoorde bij een koufront en het was dus te verwachten dat er na een paar uur weer opklaringen zouden verschijnen. Dit gebeurde tussen Cumulus fractus wolkjes, Stratocumulusvelden en Stratus die aan een flink tempo in een westelijke stroming voorbij dreven. De lucht kleurde diepblauw daar waar het opklaarde en het geheel oogde erg mooi. De zon was toen echter al bijna onder en we konden dus enkel nog wat zwakke zonnestralen meepikken die wel voor een sfeervolle setting zorgden. Na het invallen van de duisternis klaarde het verder op en het werd zelfs bijna helder. De doorstaande wind die al de hele dag prominent aanwezig was, zorgde er echter voor dat het nauwelijks afkoelde en omstreeks 22H dreven er ook weer Stratocumulusvelden binnen vanuit het noorden die scherp begrensd waren en later ook voor bijkomende isolatie gingen zorgen. Het bleef evenwel droog en het neerslagtotaal van 0,6 mm was dan ook al eerder in de namiddag een feit. Kouder dan 2,3 graden is het niet meer geworden. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag, 6 oktober 2024

Zaterdag, 1 februari 2025

Dinsdag, 15 oktober 2024