Flashback: 24 februari in het verleden
Dinsdag, 24 februari 2015
(Nepal) De nevel is afgelopen nacht dichter geworden en er hing Stratus en Stratus fractus bewolking. Er was ook Stratocumulus castellanus te zien die er erg onheilspellend uitzag. In het zuiden klaarde het al snel op en de zon brak hierbij door met een erg sfeervol amberkleurig licht. Later werd er Cumulus bewolking gevormd die zich uitspreidde tot Stratocumulus terwijl het aangenaam warm werd met een luchtig briesje. Tegen de avond losten de stapelwolken op maar werd het terug zeer nevelig en flets. Het koelde opvallend snel af maar doordat het overdag flink opwarmde hadden we nog genoeg thermische reserve om de avond in zachte omstandigheden te laten verlopen.
Woensdag, 24 februari 2016
Bij een wegvallende wind en open hemel is het tijdens de nacht weer gaan vriezen en zijn we op minima van -2,0 graden uitgekomen. Bij de eerste ochtendschemering zagen we een vrij scherp begrensde laag van Cirrostratus fibratus bewolking die van noordwest naar zuidoost liep. In het noordoosten was de hemel nog diepblauw en zagen we in de verte zelfs nog wat Cumulus congestus hangen. Elders hing geen lage bewolking en daar de Cirrostratusbewolking erg dun was kon de zon gouden zaken doen vandaag (zeker in samenwerking met PV installaties). De Cirrostratus rukte in de loop van de dag op, maar dit proces ging uiterst langzaam waardoor het weersbeeld in grote lijnen hetzelfde leek te blijven. Doch kort voor de middag sloeg het tij om en werden er opeens massaal Cumuluswolken gevormd, zowel in het heldere stuk noordoost van ons als onder de Cirrostratus bewolking. De wolkeninvasie ging gepaard met de nodige winterse buien, al bleek dit vooral een Nederlandse aangelegenheid te zijn, want in Vlaanderen bleven we grotendeels onder de beschermende vleugels van het Britse vasteland (Schaduw van Engeland). Anderzijds lagen we hier ook onder invloed van depressies die ten zuidwesten van ons lagen en stabiliserende warme lucht in de hogere lagen van de atmosfeer pompten, net als gisteren reeds het geval was. Streepjes zonneschijn tussen de bewolking door lieten het nog opwarmen tot 9,4 graden terwijl de noordwestenwind erg zwak tot nauwelijks voelbaar was. De stapelwolken losten naar de avond toe op, maar in Nederland bleven de buien gewoon verder razen en ging de neerslag er steeds meer uit (smeltende) sneeuw bestaan. Een eventuele Londerzeelse winterliefhebber kon hoop koesteren uit dat gebiedje met winterse neerslag dat zich van die Engelandschaduw en stabiliserende luchtlaag- toestand weinig leek aan te trekken en gewoon richting Londerzeel trok maar toen het hier arriveerde bleek er enkel Cumulus fractus en Stratocumulus bewolking over te blijven. In ieder geval hoefden we hierdoor geen extra moeite meer te doen om bevestiging te krijgen voor het dagtotaal van 0,0 mm dat we al de hele tijd vermoedden.
Vrijdag, 24 februari 2017
(Filipijnen) De wind liet het al vermoeden gisterenavond, nhet is tijdens de nacht tot een aantal felle stortbuien gekomen, vergezeld van stevige rukwinden. Meerdere buien volgden elkaar op met tussendoor rustige en bijna windstille momenten. De constante bij dit alles was echter het ontbreken van onweer ondanks het fenomenale natuurgeweld. Tegen de ochtend ging de buiigheid verder, al ging het er minder ruig aan toe dan afgelopen nacht. Tussendoor waren er opklaringen en konden we genieten van mooie buienluchten met valstrepen eronder. De blauwe lucht was echter beperkt zichtbaar en tijdens een van de buien raakte het helemaal betrokken waarna dit voor enkele uren zo bleef. De buien clusterden immers samen tot een stratiform regengebied. Tegen het einde van de namiddag leek dit grotendeels uitgestorven te raken waardoor we weer wat blauw zagen verschijnen in de zwaarbewolkte hemel terwijl het droog werd. Er volgde een zonsondergang met sfeervolle bewolking die uit Altocumulus, Cirrus densus en Cumulus congestus bestond. De wind viel weg maar wakkerde tijdens de avond weer aan waarna er weer een paar korte, lichte buitjes volgden.
Zaterdag, 24 februari 2018
Hoewel er meer ijs werd gevormd dan gisteren, zorgde de krachtige wind ervoor dat het ijs op grote wateroppervlakken net stuk ging terwijl luchtmenging de minima omhoog trok met nog -4,1 graden. Overdag begon het helder, maar na een tijdje trok er Cirrostratusbewolking over. Vooral tijdens de namiddag was dit het geval. Vanuit het noordoosten werd de hemel weer strakblauw maar nu wakkerde de wind nog verder aan waardoor het wel storm leek. De maxima van 5,7 graden voelden dan ook zeker niet als positieve temperaturen aan. Pas lang na zonsondergang werd de felle wind wat rustiger maar ook dan bleef ze nog goed voelbaar. Het kwik dook langzaam maar zeker onder het vriespunt al werd er alleen ijs op kleine, beschutte plassen gevormd. We sloten de dag terug af met een neerslagtotaal van 0,0 mm ondanks de overtrekkende wolkenband die de voorzijde van nog koudere lucht markeerde.
Zondag, 24 februari 2019
Zoals verwacht werd er rijp gevormd bij minima van -1,3 graden en zag het er behoorlijk winters uit kort na zonsopgang. Maar dan deed de droge lucht haar werk door het meteen te laten opwarmen naar 15,7 graden tijdens de namiddag bij een op - en - top lenteachtig weertype. Soms leek het zelfs zomer want de zuidelijke wind was zeer zwak wat overigens ook heeft meegeholpen aan de bedauwde/berijpte omgeving vanochtend. Paradoxaal genoeg daalde de vochtigheidsgraad overdag dan weer naar bijna recordlage waarden van 35% in Malderen en volgens een waarneming zelfs maar 8% in de Ardennen. Pure woestijncondities dus en we zagen het ook al snel aan de afkoeling tijdens de avond die al even kenmerkend is voor een woestijn. Het was weer bibberen geblazen na zonsondergang al leek het precies nog niet zo'n vaart te lopen dat we weer onder het vriespunt gaan eindigen. Op veel plaatsen was het omstreeks 22h immers nog steeds meer dan 10 graden en waarschijnlijk zaten de velden sluierbewolking daar voor iets tussen. Deze waren reeds tijdens de namiddag te zien en hebben voor een fraaie zonsondergang gezorgd. Het neerslagtotaal was weer ultra gemakkelijk te raden met 0,0 mm.
Maandag, 24 februari 2020
De dag begon grijs en rustig bij minima van 4,4 graden. De bewolking bestond uit Stratus en Stratus fractus waaruit het al snel weer ging regenen. Deze regen had een buiig karakter en soms viel het er met emmers uit terwijl het op andere momenten weer droog was. Dit ging zo het grootste deel van de dag door al werden deze buien minder tijdens de namiddag. Maar er volgden later weer gebieden van aaneengesloten neerslag waardoor het vooral op het einde van de namiddag weer echt herfstweer werd. De maxima bleven op 11,8 graden steken en de wind begon geleidelijk weer aan te wakkeren wat het koudegevoel flink liet toenemen. De neerslag leek na zonsondergang weer over haar hoogtepunt heen te zijn al druppelde het nog vaak na bij zwaarbewolkte omstandigheden. Dit bracht ons uiteindelijk op 3,4 mm.
Woensdag, 24 februari 2021
Ondanks de heldere hemel is het tijdens de nacht zacht gebleven met minima van 9,8 graden. Van het woestijnstof was niets meer te merken en de lucht kleurde dus diepblauw. Wel moesten we weer rekening houden met een krachtige zuidenwind die droge lucht aanvoerde en soms wat voor hinder zorgde maar het was mede daardoor dat het kwik weer zomers kon uitpakken met waarden tot 19,4 graden. In het noordwesten verschenen ondertussen wel Altocumulus en Stratocumuluswolken die in golvende patronen van zuidwest naar noordoost liepen. Het was waarschijnlijk al een eerste teken van de aanstaande ommezwaai naar normalere temperaturen en wisselvalliger weer. Maar voorlopig was het zo ver nog niet en de wolkenvelden leken zich tijdens de namiddag zelfs weer terug te trekken. De zon scheen onafgebroken ondanks deze ‘dreiging’ en tijdens de late namiddag begon de wind weer wat af te zwakken. Het neerslagtotaal liet zich gemakkelijk raden met 0,0 mm.
Donderdag, 24 februari 2022
De bewolking is tijdens de nacht verder toegenomen en de dag startte dus grijs met slechts hier en daar wat blauwe stukjes tussen Altocumulus en Stratocumulus bewolking waar Altostratus overheen hing. Het is afgekoeld tot 3,3 graden. Plotseling kwamen we echter in een gordel met brede opklaringen terecht waarin het weer helemaal lente leek en het wekte de indruk dat deze opklaringen voor de rest van de dag zouden zijn. Maar niets was minder waar want het koufront was daar al en tegen de middag zagen we weer snel Altocumulus lenticularis in het noordwesten verschijnen, gevolgd door uitgestrekte Altocumulus en Stratocumulus en een flink pak Altostratus erboven. Het begon wat te druppelen en daarna volgde matige regen tot het front passeerde en het plots flink ging hagelen met zelfs natte sneeuw ertussen. De omgeving lag er eventjes aangesuikerd bij en het was flink afgekoeld nadat we voor het front nog maxima van 11,6 graden konden optekenen. Na nog wat naregenen verscheen in het westen terug een scherp begrensde blauwe lucht waarin later in de avond fraaie buienluchten ontstonden. Eerst dreven er veel Cumuluswolken voorbij en daarna verscheen er een uitgestrekt scherm van Cirrus densus van een eerste buiencluster die ons in het zuiden schampte en 3,6 mm
Vrijdag, 24 februari 2023
De bewolking hing er tijdens de ochtend nog steeds maar nu ging het enkel nog om Stratocumulus terwijl er van de wolkenflarden die we gisteren nog zagen geen sprake meer was. Het was koel met minima van 2,8 graden waarbij de bewolking dus duidelijk lagere temperaturen heeft kunnen voorkomen. Het klaarde op vanuit het noorden en we leken dus in de running te zijn voor een zonnige voorjaarsdag. Maar vanuit het noorden kwam er bliksemsnel Cirrostratus opzetten die aanvankelijk ook al verantwoordelijk was voor de oranje gloed die we tussen de Stratocumulustoefjes konden zien bij zonsopgang. Ze ging over in Altostratus en later dreven er ook formaties van Altocumulus voorbij die tijdelijk ook mooie lenticularissen ging tonen die van west naar oost leken te lopen. Er ontstonden ook wolkenfarden en er dreven nog steeds wat Stratocumulusveldjes voorbij. Voor de zon was het dus een zware beproeving al leek deze zich kort na de middag weer wat te herpakken wat ook nog voor een klein thermisch opwippertje naar 7,4 graden zorgden, de uiteindelijke maxima. Daarna kregen de wolken het opnieuw voor het zeggen en volgden er aan het begin van de avond een aantal vlagen van regen. We zagen nu de luchtdruk weer stijgen terwijl de binnenstromende lucht droger werd en alles lijkt er dus op te wijzen dat rond deze tijd het koufront is overgetrokken dat een periode van guur weer met een winters tintje zal vooraf gaan. Ook het verder ruimen van de wind van west- noordwestelijke naar noord- noordwestelijke richtingen bevestigde dit. De bewolking zorgde ervoor dat het ondanks de binnenstromende koele lucht nog niet te snel afkoelde, we bleven onder Stratocumulusvelden en Stratus gevangen zitten. De grote aanstaande weersverandering ten spijt stelde het allemaal maar bitter weinig voor met een dagtotaal van 0,4 mm, en zo lijken zich meer en meer de contouren van een nieuwe aanstaande droogteperiode af te tekenen.
Zaterdag, 24 februari 2024
Met een koude noord- noordwestelijke stroming die vrij strak was, werden er veel wolkenvelden aangevoerd waarin ook weer een aantal buitjes ingebed zaten. Veel stelden deze niet voor, maar het voelde wel ronduit guur aan en het was absoluut geen pretje om nu nog dingen in de buitenlucht te doen tenzij misschien voor loodzware inspanningen. Door de bewolking en wind werd het tijdens de nacht niet kouder dan 4,5 graden maar overdag bleef het kwik op 7,7 graden steken. Ook tijdens de namiddag passeerden er enkele buitjes waarvan de ene al wat feller was dan de andere al stelde het nooit echt veel voor. De hoofdkleur bleef echter grijs, de weinige momenten dat de zon er doorbrak scheen ze maar 20 tot 25 seconden. Tijdens de late namiddag leek er zelfs meer lage bewolking door te komen. Ook de avond verliep zwaarbewolkt met af en toe wat gespetter al begon de wind nu af te zwakken. We eindigden met een neerslagtotaal van 0,6 mm.
Reacties
Een reactie posten