Flashback: 25 maart in het verleden
Woensdag, 25 maart 2015
Tijdens de ochtend regende het nog lichtjes na, daarna klaarde het op vanuit het westen en volgde er een tamelijk zonnige voormiddag waarbij we vooral ten oosten van ons sluierbewolking zagen hangen door het koufront dat in die richting is blijven slepen. Dankzij de nachtelijke regens en bijhorende bewolking is het vorstvrij gebleven en konden we dus weer positieve minima van 5,2 graden optekenen. Overdag werden er stapelwolken gevormd en tijdens de namiddag dreef er Cirrostratus bewolking binnen die erg snel overging in Altostratus. Dit leidde al snel tot nieuwe regen die gedurende enkele uren aan een gezapig tempo naar beneden kwam en de temperaturen stokten hierdoor op een vrij ondermaatse 7,0 graden. De avond verliep in bewolkte en druilerige omstandigheden waarbij het af en toe nog lichtjes regende uit Stratus en Stratus fractus bewolking. Later op de avond klaarde het weer wat op vanuit het westen en kregen we terug de sterrenhemel te zien. Het neerslagtotaal liep op tot 13,6 mm.
Vrijdag, 25 maart 2016
De neerslag is tijdens de nacht geleidelijk intenser geworden en het plensde vanochtend reeds goed door. Daar hoorde een grijs en somber weertype bij terwijl het dankzij de bewolking vrij zacht is gebleven met minima van 6,7 graden. De neerslag hield tot kort voor de middag aan waarna de bewolking langzaam dunner werd en overging in Stratocumulus. Deze liet steeds meer ruimte voor opklaringen maar in de onderste luchtlagen werd ook Cumulus fractus gevormd waardoor het zeker geen zonsovergoten dag werd in tegenstelling tot de kustgebieden. Warmer dan 11,1 graden is het dan ookk niet geworden bij een kille noordwestenwind. Tijdens de avond losten deze wolkenflarden weer op maar er bleef nog heel wat Stratocumulus over. We sloten af met een neerslagtotaal van 9,4 mm.
Zaterdag, 25 maart 2017
De bewolking is tijdens de nacht min of meer hetzelfde gebleven met wat Cirrus en Cirrostratus. Het is erg koud geworden met minima van 4,8 graden en in Nederland kwam het op verschillende plaatsen zelfs in thermometerhut bijna tot matige vorst. Gelukkig kon de zon daarna veel goed maken en kon het ijs en de rijp snel wegsmelten. Aangenaam lenteweer was echter enkel op beschutte plekjes mogelijk want er stond een erg schrale oostelijke tot noordoostelijke wind die de gevoelstemperaturen flink naar beneden haalde terwijl de echte temperaturen nog op 16,3 graden zijn uitgekomen. Deze wind haalde op sommige momenten flink uit al bleef de zon verder ononderbroken schijnen en nam de Cirrusbewolking niet verder toe. Integendeel, tijdens de avond loste deze langzaam verder op waardoor we meer diepblauwe kleuren zagen verschijnen aan het uitspansel. Tijdens de avond voelde het bij de ondergaande zon al snel nog kouder aan, maar de wind zorgde voor goede luchtmenging waardoor het met de minima komende nacht wellicht zal meevallen in vergelijking met vanochtend. Net als neerslag trouwens, want ook vandaag gaat de beginnende droogte verder met opnieuw een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Zondag, 25 maart 2018
Tijdens de nacht zijn er weer wat wolkenvelden binnengedreven waardoor het kwik is blijven steken op 0,9 graden. Deze wolkenvelden zorgden voor een wat fletse aanblik van de hemel en het deed allemaal erg nevelig aan maar toch was het invallende licht fel en koel zoals typisch in het voorjaar. De dunne Stratocumulusvelden bleven de hele dag ons weer beheersen en het ene moment lieten ze meer zonlicht door dan het andere. Tijdens de namiddag waren ze echter tijdelijk flinterdun en was het even volop lente en dit gaf het kwik een duwtje richting 12,9 graden terwijl de noordwestenwind zwak bleef. Daarna werd de bewolking weer dikker en verliepen de laatste paar uren van de daglichtperiode somber en vrij kil. Wel bleef het droog en ging de bewolking niet over in Stratus waardoor we toch nog wat struktuur bleven zien en het dus niet doodsaai werd zoals eerder deze week. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm bij een volledig wegvallende wind.
Maandag, 25 maart 2019
Tijdens het tweede deel van de nacht bereikte de trog met buien ons doch de neerslag was niet meetbaar en we vonden enkel wat afdrukken van losse druppels terug. Wat verderop in het centrum van Londerzeel stonden echter plassen dus het was weer een klassieke buiensituatie met grote verschillen op korte afstanden. Wat er achter die trog lag, zag er echter niet meer zo actief uit want dat waren stapelwolken die zich uitspreidden tot Stratocumulus onder een inversie. De stijgende luchtdruk was hier mede schuldig aan maar de uitspreidende bewolking maakte het het kwik knap lastig om omhoog te krabbelen en onze humeurbarometer bleef dan ook vrij lage waarden aanwijzen. De maxima bleven steken op 11,8 graden en toen er tijdens de avond bredere opklaringen binnendreven, veranderde daar niet veel meer aan. Integendeel, het koelde nu snel af naar de uiteindelijke minima van 4,1 graden. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Woensdag, 25 maart 2020
De vriezeman heeft er vandaag opnieuw flink zijn tanden ingezet waardoor we het kwik terugvonden op -2,2 graden en de te vroeg uitgelopen plantjes in de compostbak. Opnieuw was de lucht zeer droog en het was ook nog steeds zonnig met dezelfde Cirrusplukken en vlokken die we gisteren al zagen. Hier zat overdag weinig evolutie in, er dreven af en toe erg fraaie toefjes met veders en strepen voorbij terwijl de rest van de lucht diepblauw was. Het voelde koud aan in de wind maar in de luwte en in de zon was het best aangenaam lenteweer bij temperaturen die naar 13,5 graden stegen. En de oostenwind was ook niet meer zo krachtig. Tegen de avond lichtten de Cirrusplukken knaloranje op en dat betekent dat er toch wel een andere luchtsoort begint binnen te komen die iets meer vocht bevat. Ook het zonlicht was weer wat geelachtiger in de avond waar het de voorbije dagen spierwit bleef tot de zon al bijna onder was. Maar voor de rest veranderde er nog niet veel. Het koelde snel af al was de wind nu maar nauwelijks voelbaar zodat het voor het gevoel toch zachter leek te zijn dan de voorbije avonden. Niettemin kunnen de plantjes zich maar beter schrap zetten want voor hun tedere celletjes blijft vorst vorst ook al is het zonder wind. De pluviometer zit ondertussen nog steeds in haar economische werkloosheid met 0,0 mm.
Donderdag, 25 maart 2021
Tijdens de ochtend kregen we te maken met Stratus en Stratocumulusvelden die het de zon lastig maakten terwijl de beperkte uitstraling de minima nog wat op peil hield met 4,9 graden. Overdag was er neiging tot vorming van Cumuluswolken tussen de wolkensoep maar buien zijn er niet uit voortgekomen. Wel kilte want warmer dan 14,6 graden is het niet meer geworden. Er stond ook een koude wind uit noordwestelijke richtingen al begon deze tijdens de avond weer wat af te zwakken. De bewolking ging ook over in een dunnere variant van Stratocumulus waarin de laatste zonnestralen gemakkelijk konden doordringen terwijl er ook bredere opklaringen ontstonden. Hierin konden we zien hoe er Cirrusbewolking verscheen vanuit het westen terwijl de lucht een beetje melkachtig werd. Het werd een erg sfeervolle zonsondergang die door een erg rustige nacht werd gevolgd. Neerslag is er terug niet aan te pas gekomen met 0,0 mm tot gevolg.
Vrijdag, 25 maart 2022
We bevonden ons nog steeds in het droge woestijnregime en daar hoorde dus andermaal een vriesnacht bij met negatieve temperaturen aan de grond en ondermaatse minima van 1,5 graden in de hut. Overdag was het dan weer een en al lente wat de klok sloeg en de zon scheen opnieuw onafgebroken. De stroming is nu van noordelijke naar noordoostelijke richtingen gekrompen en de wind was niet al te krachtig. We haalden maxima van 20,6 graden en hier konden we dan enkele uren van profiteren alvorens een snelle afkoeling ons tijdens de avond weer naar de volgende koude woestijnnacht bracht. Nog steeds bleef het neerslagvrij met een dagtotaal van 0,0 mm.
Zaterdag, 25 maart 2023
Tijdens de nacht en ochtend is de wind flink gaan aanwakkeren en we kwamen daarbij net ten zuiden van een depressiekern te liggen die het windveld veroorzaakte. Wolken en opklaringen wisselden elkaar eerst snel af met ook buien tussendoor al bleven de neerslaghoeveelheden beperkt. Na een tijdje ontstond er een duidelijker onderscheid tussen zonnige perioden en bewolkte momenten met buien waarbij we ook meer uitgestrekte blauwe luchten te zien kregen. De buienluchten werden nu ook erg fraai met diverse ijskappen die in verschillende richtingen te zien waren. Telkens er een bui kwam aanzetten leek het alsof het voor de rest van de dag zou overtrekken en regenen maar steeds weer kwamen de opklaringen terug waardoor het een four seasons in one day setting werd. Of misschien eerder three seasons want winterse neerslag zat er niet bij, althans niet in Malderen. Het kwik kon dan ook nog stijgen tot 12,9 graden en door de wind en bewolking is het ook niet kouder dan 8,1 graden geweest. Tijdens de late namiddag nam de buienactiviteit geleidelijk af en kwam er Cirrus en Cirrostratus opzetten vanuit het zuiden en zuidwesten. Een volgende storing is dus in aantocht. Gedrurende de uren daarop begon er meer en meer hogere bewolking binnen te lopen en de nakende weersverandering was ook al wat eerder zichbaar in de vorm van stralenkransen langsheen de wolken. Voorlopig bleef het echter nog droog en konden we het bij een opnieuw eerder beperkt neerslagtotaal van 2,8 mm houden. De vlagerige wind die er de hele dag door stond is ondertussen weer beetje bij beetje gaan afnemen waardoor de avond uiteindelijk in betrekkelijk rustige omstandigheden verliep.
Maandag, 25 maart 2024
Het is tijdens de nacht helder gebleven en de omgeving lag er bij minima van 2,1 graden lichtjes berijpt bij. De lucht was helder maar de diepblauwe kleur is er een beetje uitgegaan, en even later ontstond er plotseling overal dunne Stratus bewolking. Gelukkig bleek het al snel een schijnmaneuver van de wolken te zijn want ze verdwenen even snel als ze gekomen waren. De zon kwam er dus weer bij en deze had enkel rekening te houden met Cirrus en Cirrostratus bewolking die samen met wat contrails verspreid over het luchtruim te zien was. Later ontstonden er rafelige Cumuluswolkjes die zich op de zwakke, plotseling naar het zuidoosten gedraaide wind lieten voortdrijven en geleidelijk talrijker werden. Daar ontstonden tegen de middag redelijk forse Cumulus congestus wolken uit al bleef het wel droog. De namiddag konden we opdelen in twee episodes, waarbij de stapelwolken eerst de neiging hadden om zich uit te spreiden en somber, kil voorjaarsweer te triggeren, daarna volgde dan een grotendeels oplossen van deze wolken waarbij ze eerst snel overgingen in Cumulus humilis en later bijna volledig verdwenen. Zo werd het dan toch weer aangenaam lenteweer en dit bij temperaturen die naar 12,9 graden stegen. In de hogere luchtlagen dreef er wel Cirruostratus bewolking binnen die later zelfs overging in Altostratus en het was wellicht hierdoor dat de lucht stabiliseerde en de stapelwolken dus zijn gaan oplossen. De sluierbewolking breidde zich de uren daarop verder uit waarbij ze dikker werd al zagen we later op de avond wel weer gebieden met dunnere Cirrostratus waar zich nu echter Stratocumulus en Altocumulusbanken onder ontwikkelden. Deze overgang ging evenmin met neerslag gepaard en dus konden we het uiteindelijk bij die 0,0 mm houden als dagtotaal.
Reacties
Een reactie posten