Flashback: 28 maart in het verleden
Zaterdag, 28 maart 2015
Wie er vroeg genoeg bij was kon nog een droog moment meepikken tijdens de ochtend voordat het warmtefront arriveerde. Op zonneschijn hoefden we echter niet te rekenen want alles zat reeds vol met Altostratus, Altocumulus en Stratocumulus bewolking. Deze bewolking zorgde er overigens voor dat het niet kouder dan 0,4 graden is geworden afgelopen nacht. Tijdens de voormiddag ging het dan lichtjes regenen en na de middag volgde er weer een drogere periode. We kwamen nu in de warme sector terecht en op de RGB- satellietbeelden was duidelijk te zien hoe de grens tussen polaire en tropische lucht net boven Malderen lag. Alles ten noorden daarvan bleef in de polaire lucht steken (occlusie) en vanaf Malderen was er dan sprake van een warmte- en koufrontpassage terwijl het opwarmde tot 13,2 graden. De zon kwam er ook eventjes bij, al kon de zonneschijnduur alleen maar met de beste sportchronometers gemeten worden. De opklaringen werden immers al snel weer weggeblazen door de aanwakkerende west- zuidwestenwind. En dan volgde het koufront, voorafgegaan door zeer dikke Stratus fractus bewolking en een aantal buien. Niet dat het echter veel voorstelde, want tegen het einde van de dag was er nog niet meer dan 0,6 mm gevallen en het klaarde ook al snel weer op na de koufrontpassage.
Maandag, 28 maart 2016
De wind is tijdens de nacht flink aangewakkerd op nadering van een storm die voor vandaag een ruig en guur weertype zou opleveren. Tijdens de voormiddag bevonden we ons nog onder de aan het koufront verbonden wolkenbanden waaruit het af en toe flink regende, en het was vrij zacht met minima van 8,1 graden. Na de passage van een buienlijn kort voor de middag begon het vanuit het westen op te klaren. Aanvankelijk ging dit gepaard met buien, maar in de loop van de namiddag kwamen we geleidelijk in een stabiele band tussen de buien en de occlusie net ten noorden van ons terecht. Hierdoor werd het erg zonnig en warmde het nog op tot 13,4 graden, maar de wind bleef met brute kracht op alles op en rond het weerstation inbeuken. Af en toe kregen we nog een veeg van de buienwolken ten zuiden van ons mee al bleef het tijdens de avond steeds meer droog. Er volgde een sfeervolle zonsondergang toen Cumulus fractus wolkjes met oranje zonnestralen werden aangeschenen in een diepblauwe lucht. In de verte werd alles opgesmukt door uitwaaierende Cirrus densus bewolking en voorbijdrijvende Cumulonimbus wolken met hun sierlijke aambeelden. De van zuidwestelijke naar west- noordwestelijke richtingen geruimde wind leek ondertussen ook over haar hoogtepunt heen te zijn waardoor de rust langzaam maar zeker weerkeerde. We sloten af met een vrij indrukwekkend neerslagtotaal van 4,8 mm.
Dinsdag, 28 maart 2017
Ondanks het binnenstromen van vocht in de hogere luchtlagen is het vanochtend nog erg meegevallen met de bewolking, en in vergelijking met gisterenavond was er van condensatiestrepen ook niet veel meer te merken. Met minima van 5,3 graden was het aan de zachte kant voor een rustige en heldere nacht gehad te hebben in deze tijd van het jaar. Ten zuidwesten van ons zagen we ondertussen een eenzame band van Cirrus intortus hangen en later konden we in Brussel een veldje met fraaie Altocumulus floccus virga wolkjes ontwaren. Hoe mooi deze wolkjes ook waren in het zachte ochtendlicht, het waren tekenen dat de lucht onstabieler werd en dat we stilletjes aan moesten gaan rekening houden met een koufront- achtige storing die ergens in de buurt moet liggen. Voorlopig was het echter nog een en al lenteweer wat de op het zomeruur gezette klok sloeg, en konden we blijven genieten van diepblauwe luchten waaronder het snel opwarmde tot voor deze tijd van het jaar bijna absurde temperaturen. Tegen de middag hadden zich echter overal stapelwolken gevormd die een zomerse uitstraling hadden, en waarvan sommigen flink gingen opbollen. Het duurde niet lang voordat ze gingen uitgroeien tot buien, en plaatselijk zat daar zelfs onweer op al was dat zoals vaak vooral een Nederlandse aangelegenheid. In België kwam het in de regio van Gent echter tot flinke hagelbollen tot anderhalve centimeter. Malderen bevond zich dan weer in de regio's die buiten schot bleven waardoor we het er moesten doen met dreigende stapelwolken en later een typische nevelige zomerhemel met Stratocumulusvelden en Cumulus congestus erin. Niet alleen de luchten deden zomers aan, maar ook de temperaturen waren dat want we haalden niet minder dan 21,3 graden vlak voordat de buienlijn haar doortocht maakte doorheen het Vlaamse binnenland. De avond verliep dan weer in rustige en zachte omstandigheden bij breder wordende opklaringen vanuit het westen (de wind is ook naar zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen geruimd). We sloten af met een neerslagtotaal van 0,0 mm.
Woensdag, 28 maart 2018
Tijdens de nacht is het verder opgeklaard waardoor het terug kon afkoelen tot 3,8 graden. Het was windstil en erg vochtig waardoor er veel dauw werd gevormd al bleef de vorming van nevel en mist beperkt. In de hogere luchtlagen liep alles vol met Altostratus bewolking en deze kwam van een regenzone die grootse ambities had om eerste klas statistieken neer te zetten. Veel tijd om ons erop voor te bereiden was er niet want de zon was nog maar amper op toen de eerste regendruppels neerkwamen. Aanvankelijk was dit een zachte, kletsnatte regendag met westelijke tot zuidwestelijke winden, maar na een tijdje kwam de depressiekern boven ons te liggen waardoor de wind wegviel en er een spookachtige stilte intrad. Tijdens de late namiddag trok de kern weg naar het noordoosten en stak er een ijzige noordwestenwind op. Vooral in de hogere luchtlagen zat veel beweging met dreigende Cumuliforme structuren onder en tussen het Nimbostratus wolkendek en in verhouding tot de krachtige stromingen waar de bewolking aan onderhevig was viel het eigenlijk nog mee met de wind aan de grond. Maar de inzettende koelte was wel goed merkbaar en zelfs de matige zuchtjes koude en vochtige lucht deden ons in elkaar schrompelen tot hoopjes naar lentewarmte zuchtende ellende. Zelfs de thermometers maakten dit gebaar want het kwik zakte tot enkele graden boven het vriespunt nadat we de maxima van 10,1 graden kort daarvoor nog optekenden terwijl er in Nederland zelfs natte flatsen werden uitgedeeld. Wat we in de plaats kregen was indrukwekkende wolkenlandschappen toen het opeens opklaarde vanuit het noordwesten. De bewolking bestond uit Stratus fractus, Stratocumulus en Cumulus met prachtige diepblauwe luchten ertussen. Na een tijdje trok er terug dichte Stratusbewolking binnen vanuit het noorden en was het gedaan met de visuele pret. Er restte ons nog het neerslagtotaal van 8,5 mm op te tekenen in kille en vrij winderige omstandigheden.
Donderdag, 28 maart 2019
De dag begon somber en zacht met minima van 4,2 graden en Stratus bewolking. Er stroomde zachtere lucht binnen maar de bewolking bleef overheersen waardoor het nog steeds een sombere boel was ondanks de vriendelijkere maxima van 14,7 graden. Het ging hierbij nog steeds om Stratus en dikke Stratocumulus. Het was wachten tot kort voor zonsondergang alvorens er bij een zuidwestelijk briesje opklaringen gingen binnendrijven en de zonneschijn kon dus niet veel thermische en fotovoltaïsche zoden meer aan de dijk zetten. Het bleef helder tijdens de avond waardoor het snel afkoelde terwijl er boven de velden op het platteland wat nevel ontstond. Zoals verwacht was neerslag ook vandaag weer de grote afwezige met 0,0 mm.
Zaterdag, 28 maart 2020
Vandaag stond in het teken van een weersverandering waarbij veel koudere lucht vanuit het noorden weer het land zou heroveren. Deze weersverandering ging gepaard met veel wind, want na de rust die we de afgelopen week langzaam maar zeker terugvonden was deze weer helemaal van de partij. Tijdens de voormiddag was het nog een luchtig briesje uit noordelijke richtingen met heel veel zonneschijn en temperaturen die van 3,5 graden naar een redelijk aangename 15,7 graden stegen. Maar er dreef Stratocumulus undulatus binnen en deze bewolking nam vrij snel toe al raakte het niet helemaal overtrokken. Na de middag begon de wind heel snel aan te trekken en naar de avond toe werd het ronduit stormachtig waarbij alle voorwerpen en gebouwen tot het uiterste op de proef werden gesteld. Wie de tuinmeubelen had buitengezet, stelde vast dat deze tegen de avond waren omgewisseld met die van de buren terwijl menig fietser door de plotse rukwinden in de gracht is gevlogen. Het natuurgeweld bleef ook tijdens de late uurtjes verder daveren en het feit dat de opklaringen breder zijn geworden veranderde daar weinig aan. Pluviometers die op hun plaats zijn blijven zitten, wezen een dagtotaal van 0,0 mm aan.
Zondag, 28 maart 2021
Na een koele nacht waarin de minima naar 5,6 graden zijn gezakt, begon de dag vriendelijk en zonnig. Er hingen wat Stratocumulusvelden en er stond een frisse west- zuidwestelijke wind die naarmate de zon hoger kwam een vlagerig karakter kreeg en verder toenam. En de wolken begonnen dat plots ook te doen want er ontstonden nu overal rafelige wolkenflarden en het waren er zoveel dat het bijna een gesloten wolkendek werd. Toen die wolkjes eindelijk weer wat oplosten was er een Altostratus wolkendek in de plaats gekomen waardoor we de zon opnieuw misliepen. Maar net als we dachten dat we het nu wel konden schudden als zonneklopper werd deze bewolking weer naar het noordwesten geduwd waarbij ze overging in Cirrostratus. Nog steeds volledig bewolkt dus maar deze bewolking was zo dun dat de zon dan toch nog die aangename lentewarmte bracht waar we naar verlangden. En de wind hielp ook nog mee door zichzelf wat in te tomen zodat het aangenaam toeven werd buiten. Het kwik maakte een beetje winst met 15,7 graden maar deze winst moest het al snel weer prijsgeven toen het onder de verder uitklarende hemel snel afkoelde tijdens de avond. We gingen de nacht dus in koele en heldere omstandigheden in, en met een neerslagtotaal van 0,0 mm daar de wolkeninvasie deze middag daarvoor niet genoeg potentie toonde.
Maandag, 28 maart 2022
Het is tijdens de nacht lichtbewolkt tot helder gebleven en daardoor kon het afkoelen tot 1,1 graden. Vooral tijdens de voormiddag kon de zon weer ononderbroken schijnen in uitgestrekte blauwe luchten die weliswaar al een nevelige indruk begonnen te krijgen. Vanuit het zuidwesten naderden er een paar Cirrusplukjes en na de middag begon er vanuit die richting Cirrostratusbewolking binnen te lopen die geleidelijk overging in Altostratus. Langzaam maar zeker verloor de zon aan kracht al leek het visueel nog alsof we naar een wolkeloze hemel keken. Tijdens de avond werd grijs min of meer de hoofdkleur en was de zon herschapen in een waterige versie. Dit alles remde de opwarming een beetje maar met maxima van 20,9 graden hadden we toch weinig klagen. De bewolking zag er soms dreigend uit bij tegenlicht maar het is opnieuw niet tot neerslag gekomen. De teller stond op het einde van de avond dus nog steeds op 0,0 mm.
Dinsdag, 28 maart 2023
We zagen tijdens de ochtend de laatste opklaringen, of toch stukken blauwe lucht wegtrekken naar het oosten. Altostratus en Cirrostratus hebben het hele luchtruim veroverd en deze werd geleidelijk dikker. De opklaringen hebben ons nog lang genoeg gezelschap kunnen houden om het kwik onderuit te laten gaan naar minima van -1,7 graden. Er kwam niet alleen Altostratus opzetten maar ook Altocumulusvelden en Stratocumulus bewolking. Hieruit ging het eventjes regenen al werd het daarna terug droger met dunnere bewolking die een waterzonnetje doorliet alsook een sprongetje van het kwik naar de maxima van 9,8 graden. De neerslag was niet meetbaar. Vanuit het westen zagen we nu banden van Altocumulus undulatus en castellanus naderen die onstabiel oogden en een dramatische indruk gaven. Maar het bleef droog en daarna kwam er terug een gordel met opklaringen of toch bewolking die dun genoeg was om de zon door te laten (Cirrostratus). Meer Altocumulusveldjes dreven nu binnen en nu ging het meestal om floccus en castellanus. De sluierbewolking werd ondertussen weer dikker waardoor het tijdens de late namiddag weer overwegend grijs en somber werd. Wel was het rustig met een niet al te krachtige zuidwestenwind en bleef het droog tot na zonsondergang. Daarna volgden er korte perioden van intensere regen die 1,2 mm opleverden. Doordat de overige neerslag eerder vandaag weinig voorstelde werd dit ook het dagtotaal. De rest van de avond verliep opnieuw droog en zacht door de bewolking en binnen stromende zachte lucht.
Donderdag, 28 maart 2024
Tegen de ochtend kregen we opnieuw met flinke regenvlagen te maken nadat het tijdens de nacht nog grotendeels droog is gebleven bij minima van 6,8 graden. Tijdens de voormiddag regende het nog een hele poos na al was op de satellietbeelden wel mooi te zien hoe de opklaringen vanuit het zuidwesten naderden met daarachter de karakteristieke buienluchten. Halverwege de voormiddag konden we die opklaringen ook zonder een satelliet spotten en kwam de zon er dus weer door. De buien zelf stelden niet veel meer voor toen die ons bereikten, en het waren vooral rafelige stapelwolken met flinke afmetingen die we te zien kregen. Een wolkenband uit een depressie wat verder ten zuidwesten van ons liet het luchtruim tijdelijk opnieuw vol lopen met Altostratus en het was wellicht deze bewolking die voor enige stabilisatie zorgde. Veel activiteit zat er ook niet in deze storing want het bleef droog en de bewolking ging al snel weer over in dunnere Cirrostratus met later weer mooie, blauwe luchten en vooral tijdens de namiddag redelijk wat zonneschijn. Het warmde daarbij op tot 12,9 graden maar de nijdige zuidwestenwind zorgde daarbij voor spelbreker, deze kwam dikwijls met een stormachting en vlagerig karakter uit de hoek en zorgde daarbij ook voor lagere gevoelstemperaturen. Tijdens de nacht was dit overigens ook al het geval terwijl het tijdens de passage van de regenzone deze ochtend juist weer opvallend rustig bleef. Tijdens de late namiddag losten de stapelwolken op en werd het helemaal helder met een azuurblauwe lucht. De wind wakkerde daarbij echter nog verder aan. Later dreven er wat chaotisch aandoende Stratocumulusvelden voorbij en we zagen het wolkendisplay nu erg snel wisselen doordat de wind er behoorlijk wat vaart achter zette. Wel bleef het ook nu droog en leek het later in de avond toch weer iets rustiger te worden. Aan het neerslagtotaal van 2,6 mm werd dan ook niet meer geraakt, dat was reeds vanochtend een feit.
Reacties
Een reactie posten