Flashback: 1 april in het verleden
Woensdag, 1 april 2015
De buien zaten nu ten noorden van ons en wij bevonden ons vanochtend op één van de neerslagvrije wolkenbanden die de onstabiele luchtmassa begrensden. Dat was vooral Stratus en Stratocumulus bewolking dus een zonnige start nam deze dag allerminst. Wel zorgde de bewolking en de wind voor hogere minima van 5,1 graden. Tijdens de voormiddag werd de lucht snel onstabieler en kwam het ook verder naar het zuiden tot buien. Ondertussen stroomde er vochtigere lucht binnen waardoor de zichtbaarheid wat afnam en de kleuren niet meer zo helder en transparant waren als gisteren. Een fotografisch geschikte buiendag was het dus niet meer maar tijdens de namiddag werd de lucht terug helderder en werden de buienwolken kleiner tot het uiteindelijk weer droog bleef met breder wordende opklaringen. Er volgde een periode met rustig en zonnig lenteweer waarbij we uitzicht hadden op klassieke mooiweerswolkjes (Cumulus mediocris) en Cirrusbewolking die toenam vanuit het westen. Deze bewolking was de voorbode van een nieuwe regenzone en deze bereikte ons omstreeks 21H55 waardoor we het grootste deel van de avond nog van droog weer konden genieten bij een geleidelijk afnemende noord-noordwestenwind en maxima van 11,8 graden. Daarna volgde een periode met niet al te intense regenval die het dagtotaal op 0,8 mm bracht.
Vrijdag, 1 april 2016
De wolkenband is dan toch verder weggetrokken waardoor het tijdens het tweede deel van de nacht volledig kon opklaren. Tot stevige vorsttoestanden is het niet gekomen, maar toch is het onder de open hemel flink afgekoeld en flirtten de minima met het vriespunt bij 2,5 graden. Een echter diepblauwe lucht kregen we echter niet te zien, want enerzijds was er nog wat sluierbewolking van de wegtrekkende regenzone in het zuidoosten te zien, en anderzijds begon andere sluierbewolking (Cirrostratus) van een volgend exemplaar geleidelijk binnen te drijven vanuit het westen. Maar de zon had desondanks veel kracht waardoor het snel opwarmde en we van een aangenaam lenteweertje konden genieten. Tegen de middag werden er wat stapelwolkjes gevormd. Eerst leken dat onschuldige mooiweerswolkjes te zijn, maar ze werden langzaam talrijker en kregen gezelschap van Stratocumulus. De hemel raakte steeds meer volgesmeerd waardoor het tijdens de vroege avond terug somber en kil was bij een zwakke en veranderlijke wind. De temperaturen raakten hierbij uiteraard niet hoger dan 14,3 graden. Tijdens de avond bleef het betrokken, somber en kil waardoor deze dag in erg droevige omstandigheden maar met een droog neerslagtotaal van 0,0 mm eindigde.
Zaterdag, 1 april 2017
Het koufront is tijdens de nacht beginnen te golven waardoor het net boven ons tot stilstand is gekomen. De wind kwam daarbij uit zuidelijke richtingen en van daaruit werden in de loop van de voormiddag een aantal buien aangevoerd. De wolkenfotografen hoefden echter niet uit hun bed te komen om fraaie buienwolken te fotograferen, want het hele luchtruim zat volgesmeerd met Altostratus en Nimbostratus. De buienwolken kwamen dus niet tot hun recht en waren grotendeels ook gehuld in deze en laaghangende wolkenvelden. De zon kregen we in deze omstandigheden nauwelijks te zien, en dat was ook terug te zien op de thermometerbuizen waar we niet meer dan 15,8 graden konden aflezen als maximum. Dezelfde bewolking zorgde er wel voor dat het tijdens de nacht niet kouder dan 10,2 graden is geworden. Op sommige plaatsen (vooral in Nederland) viel erg veel neerslag, maar in Malderen kregen we het terug voor elkaar om de ene bui na de andere te ontwijken waardoor het neerslagtotaal er op een schamele 1,9 mm is blijven steken. Tijdens de late namiddag kwam het front en de bijhorende bewolking net ten oosten van ons liggen en kregen we een Altostratuslucht te zien met Cumuluswolken eronder die kort voor zonsondergang terug in warme tinten werd gekleurd. De avond verliep rustig en door de dunner wordende sluierwolken kon het ook al flink afkoelen. De wind is daarbij naar westelijke richtingen geruimd al viel deze tijdens de avond helemaal weg .
Zondag, 1 april 2018
Na de fraaie buienluchten van gisteren moesten we vandaag weer een zware prijs betalen met sombere Stratusbewolking waaruit af en toe regen viel. Het was kil met temperaturen die zich tussen 3,5 en 7,8 graden ophielden en er veranderde nauwelijks wat. Door de duisternis was het verschil tussen Pasen en Kerstmis vrijwel niet merkbaar. De wind kwam uit noordwestelijke richtingen en het was wachten tot de late namiddag eer er een paar opklaringen verschenen. En dit werd meteen gevolgd door toenemende Cirrostratus die al snel overging in Altostratus waardoor we die zon meteen weer kwijt waren. Wel bleef het voorlopig nog droog en de bewolking was goed nieuws voor de plantjes daar het waarschijnlijk niet zal vriezen, al moeten we wel bedacht blijven op eventuele opklaringen later in de nacht. De dag liep in rustige en zwaarbewolkte omstandigheden ten einde waarbij we een neerslagtotaal van 1,6 mm optekenden.
Maandag, 1 april 2019
Het was erg koud met minima van 2,2 graden en dat de zon in warme kleuren opkwam veranderde daar weinig aan. Voorlopig niet althans want eens ze wat hoger stond, kwam die verandering er opeens wel. Het werd een bijzonder fraaie lentedag en het kwik scheerde weer hoge toppen met 18,5 graden. Zomerse luchten met mooiweerswolkjes ontvouwden zich boven ons en de zuidwestelijke bries voerde zijdezachte lucht aan. De kleuren waren wat aan de fletse kant en tegen de avond zagen we ook wat sluierbewolking verschijnen in het noordwesten met daaronder enkele Altocumulusveldjes. Voorlopig bleven verdere gevolgen uit en de brede opklaringen zorgden weer voor een snelle afkoeling terwijl we met 0,0 mm afsloten.
Woensdag, 1 april 2020
Het kwik is vannacht ferm onderuit gegaan en de omgeving lag er wit berijpt bij. In thermometerhut zijn de minima op -2,1 graden uitgekomen terwijl het windstil was. Overdag bleef het nu helder, ook tijdens de voormiddag was er in tegenstelling tot gisteren geen bewolking meer te zien. Wel is er duidelijk een weersverandering in de maak want de wind is nu naar westelijke tot noordwestelijke richtingen gekrompen. De scherpste kantjes van de nachtelijke kou zullen er dus af gaan en we zullen wat meer bewolking mogen verwachten. Doch wie in het binnenland woonde bleef nog gespaard want de eerste wolkenvelden doemden pas tijdens de namiddag in het uiterste westen op. In Malderen kon het kwik ondertussen wat winst boeken bij maxima van 10,6 graden en zeker in de zon voelde het lekker warm aan. Tegen de avond zagen we ook vanuit Malderen Cumulus en Stratocumulus aan de horizon verschijnen, maar deze bewolking vorderde slechts langzaam en de meeste mensen hebben ze waarschijnlijk nog niet opgemerkt. Wat ze dan weer wel opmerkten was zand en stof bij een zoveelste neerslagtotaal van 0,0 mm. De bewolking kwam ook te laat om een snelle afkoeling tijdens de avond nog te vermijden en dus konden we de winterbeschermingen maar beter binnen handbereik houden.
Donderdag, 1 april 2021
De lentesfeer zat er weer goed in vandaag met een open hemel die warm werd ingekleurd met Saharastof dat in de hogere luchtlagen hing. Er dreven wat Stratocumulusvelden voorbij waaruit zich Cumuluswolken ontwikkelden en het zag er als een onstabiele zomerdag uit maar degenen die op broodnodige regen hoopten kwamen bedrogen uit. Het was immers een klassiek 'glazen front' en de polaire lucht is dus zonder slag of stoot gearriveerd ondanks de indrukwekkende temperatuurverschillen die op de weerkaarten te zien zijn. We konden eigenlijk nu al het neerslagtotaal van 0,0 mm optekenen. Na de middag kwam de zon er steeds meer door en scheen ze zelfs bijna onderbroken al verloren we al wat terrein op thermisch gebied met nu nog maar 21,8 graden als maximum. Er stak ook een koele noordenwind op die zeker op het einde van de namiddag goed merkbaar werd voor degenen die in de tuin van een zonnebad genoten. Er ontstonden wat rafelige Cumuluswolken en tegen de avond losten deze op waarbij de afzwakkende wind de omstandigheden ideaal maakte voor een fikse afkoeling. Deze bracht ons naar de uiteindelijke minima van 7,2 graden.
Vrijdag, 1 april 2022
De dag begon miezerig met motregen en natte sneeuw die vroeg in de ochtend begonnen te vallen bij een frisse 0,4 graden. Deze gingen echter al snel over in fijne sneeuw die geleidelijk intenser werd. De vlokken werden door een gure noordoostenwind opgejaagd die in de loop van de dag verder aanzwol. Er begon zich een dekje te vormen van een tweetal centimeter en hoewel dit erg mager is werd dit toch de meest winterse ervaring in de afgelopen 13 maanden. Eens de sneeuwlaag zich wat had opgebouwd, begon deze ook flink te stuiven door de felle windvlagen en waanden we ons op sommige momenten in een Arctische wereld. Als we tenminste een oogje dichtknepen voor de talloze bloesems en ontluikende planten die spoedig hun ogen voor altijd zullen dichtknijpen als de vorst er straks overheen gaat. Nog voor de middag ging de sneeuwval over in droog weer met af en toe een verdwaalde vlok. Het gevormde dek smolt snel weg en er ontstonden een paar schuchtere opklaringen tijdens de namiddag. De zon bracht ons echter weinig warmte want de maxima bleven op 3,1 graden steken en de noordooster bleef er maar op inbeuken dat het een lieve lust was. De droge perioden tijdens de namiddag werden weer gevolgd door een paar buitjes van korrelhagel en later op de avond kwam er terug wat dikkere bewolking opzetten vanuit het noordoosten. Deze bracht terug wat lichte sneeuw en korrelhagel met zich mee maar uiteindelijk bleef het allemaal beperkt, het neerslagtotaal van 2,2 mm bleek uiteindelijk slechts een nietszeggende schaduw te zijn van wat sommige weermodellen ons tot voor kort voor ogen hielden. Een steek van een spade in de grond bevestigde dit, er kwam niets dan droog stof en zand naar boven.
Zaterdag, 1 april 2023
De dag begon al even grijs en guur als gisteren met opnieuw Nimbostratus bewolking waaruit het af en toe regende. Er stond ook nog veel wind al is die in vergelijking met gisteren weer wat afgezwakt. Tijdens de voormiddag kregen we vooral met lichte of matige regen te maken, daarna kwamen er wat drogere perioden voor en kregen we dikwijls motregen te zien (en te voelen). De bewolking ging er tijdelijk erg onstabiel uit zien met Cumuliforme structuren onder het Nimbostratusdek. Hier volgden enkele fellere buien op waarna het terug rustig en grijs werd met af en toe motregen maar ook steeds meer droge perioden. De noordwestenwind zocht steeds meer noordelijke richtingen op en er stroomde dus koelere lucht binnen. Hogere temperaturen dan 9,9 graden hoefden we dus ook niet meer te verwachten. Tijdens de avond koelde het verder af naar de uiteindelijke minima van 8,4 graden. Het neerslag was andermaal erg fors met 13,4 mm.
Maandag, 1 april 2024
We bevonden ons onder dikke lagen bewolking die van de depressie ten noordoosten van ons afkomstig waren en de dag begon dus grijs maar relatief zacht met minima van 8,4 graden. Er hing veel Altostratus bewolking en er stond een zwakke zuidoostelijke wind. Een deel van het wegtrekkende koufront zwaaide echter uit naar het oosten waardoor de opklaringen ons vanuit het zuidwesten konden bereiken. Zo zagen we er al snel een waterzonnetje door priemen dat geleidelijk feller werd. De bewolking ging over in Cirrostratus waaronder nog enkele Altocumulusbanken hingen. Vanuit het zuidwesten kwamen er al snel stapelwolken opzetten die blijkbaar genoeg hadden aan het kleinste beetje thermiek van de terugkerende zon om tot ontwikkeling te komen. De zon kreeg het dus al meteen weer lastig al raakte het niet volledig overtrokken. Later losten de stapelwolken overigens grotendeels op en kregen we nog een paar uur overwegend zonnige condities aangeboden waarbij het opwarmde tot 15,3 graden. Later op de avond verschenen er plotseling ijskappen van buienwolken die de uitlopers van een uitgestrekt buiengebied boven Frankrijk vormden. We hadden er dus even hoop op dat we een boeiende periode met fraaie buienluchten in gingen toen we dit alles op de satellietbeelden gestaag onze kant zagen op komen. Maar uiteindelijk loste alles op buiten een paar verdwaalde exemplaren waarvan eentje ons net langs het oosten miste. Uiteindelijk veranderde er dus niets meer aan het neerslagtotaal van 0,0 mm en we gingen een lichtbewolkte tot heldere nacht in.
Reacties
Een reactie posten