Flashback: 4 april in het verleden

 



Zaterdag, 4 april 2015


We bevonden ons vanochtend op een koufront waaruit het aanvankelijk redelijk hard plensde en waarna het nog enkele uren aan een lichte intensiteit bleef verder druppelen. Door de bewolking werd het niet kouder dan 4,7 graden maar lenteweer konden we het niet bepaald noemen. Naar de middag toe zagen we banden van stapelwolken in de Nimbostratuslucht opdoemen die steeds meer de neiging hadden om zich uit te spreiden tot Stratocumulus. Het wolkendek zelf ging ook steeds meer over in Stratocumulus waar na de middag wat opklaringen in ontstonden. Daarna kregen we een halfbewolkte hemel te zien met Stratocumulus en Cumulus terwijl de bescheiden zonnestraaltjes het lieten opwarmen tot 9,5 graden. De noordelijke en later noord- noordoostelijke wind was eerder aan de zwakke kant maar ze voelde in deze omstandigheden wel erg koud aan. Tijdens de avond klaarde het verder op, werd het erg zonnig maar koelde het ook snel af. We sloten af met een neerslagtotaal 1,4 mm.



Maandag, 4 april 2016


Het was vanochtend betrokken maar droog waarbij de bewolking vooral uit Stratocumulus en Cumulus fractus bestond. Het is niet kouder geworden dan 10,9 graden en tijdens de nacht is er wat regen gevallen waardoor de omgeving er een beetje nat bij lag. Tijdens de voormiddag zag het er allemaal saai en onstabiel uit, maar na verloop van tijd ontstonden er gaten in het wolkendek waardoor de zon er af en toe vluchtig doorkwam. Het warmde nog op tot 18,5 graden terwijl er een west-zuidwestelijke wind stond die eerder zwak was. Nu werd de atmosfeer echter onstabiel en ontstonden er een aantal buien waarvan er een deel uitgroeide tot een erg actieve buienlijn waar ook plaatselijk onweer op gerapporteerd werd. In Malderen was dat niet het geval al kwam het in Dendermonde tot felle, wolkbreukachtige stortregens. De regen was van eerder korte duur al bleef ze toch een kwartier aanhouden toen de zon reeds scheen vanuit het westen. Samen met de regen koelde het ook stevig af al warmde het weer wat op toen de neerslag minder intens werd. Daarna werd het definitief droog en bevond de buienlijn zich zowat de ganse avond ten zuidoosten van ons. Hierdoor kregen we voortdurend zicht op fraaie regenbogen die het ene moment volledig en het andere moment gedeeltelijk maar zeer fel zichtbaar waren. We konden ook van statige Cumulus congestus wolken genieten die zich tegen een diepblauwe lucht aftekenden waarna alles in oranje kleuren ging oplichten bij zonsondergang. De buien bleken goed te zijn voor een dagtotaal van 2,3 mm.



Dinsdag, 4 april 2017


In tegenstelling tot gisteren werd er geen mist meer gevormd, maar koud was het wel met minima van 5,7 graden. Na zonsopgang warmde het dan snel op en binnen de kortste keren zaten we weer volop in de lentesfeer met knalblauwe luchten, een slechts zwak noordoostelijk briesje en temperaturen die naar een aangename 17,9 graden wisten te stijgen. Maar en waren kapers op de kust, want op de satellietbeelden konden we zien hoe wolkenbanden vanuit het noorden onze richting uitkwamen en deze gingen veel koelere lucht vooraf waardoor de komende paar dagen een stuk minder vriendelijk beloven te zullen verlopen. Aan de voorzijde van deze storingen werd overigens ook al wat minder stabiele en vochtigere lucht aangevoerd waardoor we tegen de middag overal stapelwoken zagen verschijnen die reeds tot flinke afmetingen konden uitgroeien.De zon kreeg het dus een stuk moeilijker, al zullen degenen die gisteren door de Stratusbewolking werden gekweld het weertype van vandaag beslist meer waarderen dan dat van gisteren. Bovendien werden de stapelwolken tijdens de late namiddag weer kleiner om vervolgens weer helemaal op te lossen waardoor de laatste paar uurtjes van de daglichtperiode weer in heldere en zonnige omstandigheden verliep. Tijdens de avond koelde het weer aardig af onder de open hemel, al zorgde het vocht in de atmosfeer ervoor dat deze afkoeling toch nog enigzins werd afgeremd. Wel ging het hierdoor nogal klam aanvoelen. De op handen zijnde wissel der luchtsoorten heeft nog geen neerslag opgeleverd vandaag waardoor we terug met een dagtotaal van 0,0 mm konde afsluiten.



Woensdag, 4 april 2018


Nog steeds was het zacht en onstabiel met minima van 7,6 graden terwijl de stormwind weer is gaan liggen. Er was een mengeling van Stratocumulus, Stratus fractus en Cirrus densus te zien. In het zuidwesten pakte deze laatste zich samen wat met tegenlicht van de opkomende zon voor dreigende uitzichten zorgde. Daarna volgde dan regen waarachter opnieuw een aantal opklaringen binnendreven. De nattigheid was hiermee echter niet voorbij want de lucht werd nu extra onstabiel met de zon erop en er vormde zich een actieve buienlijn waar ook een flinke hoeveelheid onweer op voorkwam. Deze trok van west-zuidwest naar oost-noordoost waarbij vooral Nederland het moest ontgelden. Maar ook in Vlaanderen was het goed prijs al was niet duidelijk of Malderen eveneens op groene stroom kon overschakelen. Getuige het neerslagtotaal van slechts 3,5 mm met gisteren inbegrepen was het sowieso een onweer in Londerzeelse stijl, als er al onweer bij zat. Tegen de namiddag werd het stabieler vanuit het westen en bij een matige westenwind en redelijk wat zonneschijn warmde het op tot 14,5 graden. Tijdens de avond kwam het echter af en toe tot wat gedruppel al waren de hoeveelheden niet meetbaar meer. Het was vooral genieten van de aambeeldvormige wolkenformaties van weg- en langstrekkende buien die vooral in het zachte avondlicht mooi tot hun recht kwamen. Er volgde een vrij rustige avond met af en toe nog een verdwaalde druppel.



Donderdag, 4 april 2019


 De gevreesde vorst is er inderdaad gekomen. Terwijl het kwik in thermometerhut op 0,4 graden uitkwam, verschenen er witte plekken aan de grond en op het gazon. Al was het kantje boordje want het grootste deel van die plekken was nog van vloeibare dauwdruppels voorzien. Ook op het buitenslapende wagenpark was zeker op het platteland redelijk wat van het witte jeukpoeder aangebracht. Dat er brede opklaringen hingen was ook geen wonder bij zulke taferelen al zagen we hier en daar toch nog aambeeldbewolking hangen. De lucht was dus nog vrij onstabiel en de weergoden besloten daar overdag iets mee te doen door nieuwe buien in het leven te roepen. Het was echter niet meer zo grootschalig als gisteren en veel plaatsen grepen dus naast de vloeibare goudpot. Ook Malderen deed een vergelijkbare greep al kregen we tijdens de avond toch eventjes een schampschot mee dat goed was voor 0,2 mm. Verder was het weer genieten van leuke wolkenluchten al had het niet meer de indrukwekkende uitstraling van gisteren. Wat we wel kregen was het binnendrijven van grote hoeveelheden Cirrusbewolking die deels afkomstig waren van afgestorven buien maar ook door de nabijheid van fronten. Deze zorgden voor een rijk gekleurde zonsondergang maar verhinderden niet dat het weer snel ging afkoelen onder een open hemel. De plantenkwekers mogen zich dus schrap zetten als ze niet willen dat hun kweeksels morgen slap zouden hangen. En met maxima van 13,1 graden hadden we ook niet veel reserve om een dergelijk tafereel morgenochtend te voorkomen. 



Zaterdag, 4 april 2020


 Het kwik is nog eens goed onderuit gegaan met 1,8 graden als minimum maar op het eerste zicht werd er geen rijp of ijs meer gevormd. Er dreven Stratocumulusveldjes voorbij waarin hier en daar undulatus en floccus structuren te zien waren en op een enkele plaats zelfs Helmholtz- formaties. Doorheen de dag werden deze veldjes opgeruimd en maakten ze plaats voor Cumulus humilis waarbij de zon echter bijna onafgebroken scheen in Malderen. Het warmde op tot 16,5 graden bij een zwak westelijk briesje. Alle bewolking loste op tijdens de avond en ook de Cirrusstreepjes die heel even te zien waren overdag, verdwenen weer. Ondanks de heldere condities koelde het niet zo sterk meer af en kunnen de plantjes, bloesems en hun eigenaren weer op hun twee oren slapen. Of toch op anderhalf oor, want natuurlijk bleef de droogte met 0,0 mm aanhouden en zal dit weer voor de nodige stressgevoelens gaan zorgen.



Zondag, 4 april 2021


 Het was vandaag een typische Paasdag die verdeeldheid zaaide tussen de optimisten en de pessimisten. De eerstgenoemden konden immers beweren dat er maar 1 wolk hing en dat het droog was terwijl de laatste groep meteen aanhaalde dat deze wolk uit de Stratus familie komt en het volledige luchtruim bedekte. Het was dus grijs en kil maar we konden de optimisten alvast geen ongelijk geven dat de fruitbloesems gespaard zijn gebleven bij minima van 3,5 graden. Volgens de satellietbeelden zag het er niet naar uit dat de bewolking meteen zou optrekken al waren er honderden kilometers naar het noordwesten toe wel degelijk opklaringen die geleidelijk onze richting uitkwamen. Deze begonnen er tijdens de namiddag met mondjesmaat door te komen toen het Stratusdek overging in Stratocumulus en er een flets zonnetje doorkwam. In de hogere luchtlagen hing wat sluierbewolking die de zon temperde maar zeker aan het begin van de avond volgden toch een aantal mooie perioden. Het kwik kreeg nog een kleine boost naar 10,7 graden maar de noordenwind voelde kil aan. Tegen zonsondergang was het al bijna helemaal opgeklaard op een paar dotten Stratocumulus en Stratus fractus wolkjes na. We gingen de nacht in bijna heldere omstandigheden in en het neerslagtotaal is ook nu weer beperkt gebleven tot 0,0 mm. 



Maandag, 4 april 2022


 Tijdens het tweede deel van de nacht is er Cirrostratusbewolking komen opzetten die vrij snel overging in Altostratus. Dit ging gepaard met een windtoename en de combinatie van deze omstandigheden zorgde ervoor dat de nachtvorst werd getemperd. Kouder dan 0,4 graden is het niet meer geworden en het kwik steeg langzaam maar zeker verder op nadering van het warmtefront. De prijs die we hiervoor moesten betalen was bewolking, somberheid en een herfstachtig weertype, al moesten we die de afgelopen dagen natuurlijk ook regelmatig betalen. Tot omstreeks 9H konden we trouwens nog een beetje genieten van zonlicht dat doorheen de nog dunne Altostratus scheen. Daarna werd de bewolking geleidelijk dikker en liet de zon het afweten, al was er nog voldoende infraroodlicht aanwezig om bijvoorbeeld een veranda nog wat te laten opwarmen. Tijdens de namiddag waren er trouwens nog een paar nieuwe opklaringen al werd dit uiteindelijk afgestraft door nog dikkere bewolking en regen. De neerslag was niet constant al werden de droger perioden (die overigens nog met wat motregen gevuld waren) korter en werd het zeker tegen zonsondergang een erg natte en herfstachtige bedoening. Wel voerde de zuidwestenwind met dit alles zachte lucht aan en konden we weer maxima van 9,0 graden halen. Het neerslagtotaal is op 6,9 mm uitgekomen, een verademing voor de natuur na de langdurige droogte. 



Dinsdag, 4 april 2023


 Nog steeds bevonden we ons in heldere, continentale lucht, waarbij het onder de open hemel nog verder is kunnen afkoelen dan gisteren met minima van -1,6 graden tot gevolg. Het beste leek er voor de zonnekloppers niettemin af te zijn want we kregen eerst met plukjes Cirrus te maken en later dreven er ook Altocumulusvelden binnen. In Malderen werd de zon er niet door onderbroken maar daar waar men net onder/achter zo'n Altocumulusbank terecht kwam zal het een ander verhaal geweest zijn. Voor de fotografen onder ons was dit echter juist een betere dag want de wolkenveldjes gaven de hemel een erg fraaie aanblik die in combinatie met de ontluikende natuur erg goed tot haar recht kwam. Er waren ook virga structuren en pilotengaten in te zien die het een unieke uitstraling gaven. Het desondanks zonovergoten weertype bleef voor een lentegevoel zorgen maar dan wel met de nodige haken en ogen erin want de schrale oostelijke tot noordoostelijke wind was ook vandaag weer van de partij. De maxima scheerden dan ook geen hoge toppen met 11,1 graden tijdens de namiddag. Eens de zon weer begon te zakken konden de Altocumulusveldjes niet voorkomen dat het weer in vrije val ging met de temperaturen en ook de erg lage vochtigheidsgraad zorgde ervoor dat de atmosfeer weinig buffer had om warmte vast te houden. Later op de avond leek het echter alsof de bewolking dan toch nog een rem op de afkoeling wist te zetten waardoor het kwik a zonsondergang zelfs weer lichtjes steeg naar een negental graden om kort voor middernacht terug te gaan zakken. Deze nieuwe wolkenvelden brachten geen verdere gevolgen met zich mee waardoor het neerslagtotaal op 0,0 mm bleef steken. 



Donderdag, 4 april 2024


Onder begeleiding van de gierende windvlagen is de regen afgelopen nacht teruggekeerd waardoor het tegen zonsopgang weer een kletsnatte bedoening was in Malderen. Dit alles bij koele maar vorstvrije minima van 10,1 graden. De regen werd na een tussenpauze met lichte tot matige regen terug intenser tijdens de voormiddag, maar dit werd al snel weer gevolgd door opklaringen waarbij we weer van diepblauwe luchten konden genieten die een mooi contrast vormde met de wegtrekkende Cirrostratus en Altostratus uit het koufront. Een korte periode van rust waarin de felle zon aangenaam aanvoelde, werd echter al snel gevolgd door een terug aantrekkende wind die weer stormachtig uit de zuidwestelijke hoek kwam. De rafelige wolkenflarden die verschenen werden al snel weer groter en er dreven ook plakken Cirrus densus voorbij die de toenemende buienactiviteit bevestigden. Deze werd voor een stuk aangezwengeld door de dagelijkse gang terwijl windschering en onstabiliteit de rest deden. In Malderen kwam het ook tot een paar buien maar het meeste leek hier uiteindelijk langs te trekken en de nadruk kwam dan ook op de stormachtige wind te liggen die voor heel wat overlast zorgde. Gelukkig was het bij dit alles wel aan de zachte kant met maxima van 16,9 graden. Tijdens de avond begon de blauwe lucht tussen de opklaringen fletser te worden op nadering van de volgende depressiekrul, maar de echte weersverandering volgde pas een paar uur later toen de wind vrij plots afzwakte en we snel dikke Altostratus zagen opdoemen vanuit het zuidwesten. Dit werd voorafgegaan door erg fraaie plukken Cirrus in allerlei vormen en maten (uncinus, fibratus, floccus) terwijl de andere wolkensoorten op wat Cumulus na oplosten. Onder de laag Altostratus zagen we tegen zonsondergang dikkere Stratocumulusvelden ontstaan en uit de combinatie hiervan ging het omstreeks 21H lichtjes regenen wat later in de nacht door een aantal intensere regenvlagen werd gevolgd die ondanks de frontale structuur een eerder buiig karakter hadden. Ze vulden het dagtotaal verder aan tot 6,9 mm. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag, 6 oktober 2024

Zaterdag, 1 februari 2025

Zondag, 2 februari 2025