Flashback: 27 mei in het verleden



Dinsdag, 27 mei 2014


In een met vocht verzadigde, windstille omgeving werd afgelopen nacht volop nevel en Stratusbewolking gevormd waardoor het allemaal veel weg had van een zachte en nevelige oktoberdag. Ook deed het wat aan tropische bergwouden denken want de minima waren echt wel aan de hoge kant met 15,1 graden. De zon was met heel veel moeite nog net door de nevel te zien en aan haar typische matglastint kon ook gemakkelijk de aanwezigheid van Altostratus translucidus afgeleid worden in de hogere luchtlagen. Een wolkensoort die onlosmakelijk verband houdt met regen, en de radarbeelden slaagden erin om dat verband mooi aan te tonen met blauwe kleuren boven de Benelux. De neerslag bleek echter zeer ongelijk verdeeld te zijn want net als gisteren kregen de noordelijke delen van Nederland het zwaar te verduren terwijl de overige gebieden slechts met beperkte neerslagtotalen (on)vrede moesten nemen. Vooral rond en na de middag kwam het vaak tot regen of buien, en daar hoorde een zwaarbewolkt weertype bij met voornamelijk Altostratus, Cumulus congestus en Stratus fractus bewolking. Nog steeds was het erg nevelig en de zachte temperaturen die 's ochtends nog voor een tropische stemming zorgden, sloegen om in een herfstachtige kilte bij maxima van 19,0 graden na de middag. Niet zo verwonderlijk met de as van een lagedrukgebied boven onze koppen, en deze situatie zorgde ook nog eens voor grote tegenstellingen wat windrichting betreft. Zo kregen de vochtige, noordelijke gebieden van de Benelux met een strakke, oostelijke wind te maken terwijl het in de centrale delen windstil was en in het zuiden tot een westelijke wind kwam die eerder aan de zwakke kant was. Dit laatste gold dus ook voor Malderen, en dat was dan een dorpje waar men grotendeels naast de waterprijzen heeft gegrepen als we die 1,2 mm in de pluviometer mogen geloven. De avond verliep daar uitermate somber en kil met een gesloten Stratus wolkendek waaruit het regelmatig motregende of lichtjes regende. Deze neerslag was niet meer meetbaar waardoor het eerdergenoemde neerslagtotaal ook het dagtotaal werd.



Woensdag, 27 mei 2015


Het was vanochtend nog steeds helder en het kwik is uitgekomen op een erg koele 4,9 graden. Het zag er veelbelovend uit voor wie naar het oosten keek en de zon in een staalblauwe hemel zag opkomen, doch vanuit het westen kwam er al snel een veld met dichte Stratocumulus bewolking opzetten welke snel overging in Stratus. Doch na een uurtje leek het alsof er getoverd is, en was de Stratocumulus verdwenen op een paar flinterdunne toefjes in het oosten na. De zon bleef dus ononderbroken verder schijnen tot er stapelwolkjes werden gevormd die echter onschuldig bleven. Het warmde op tot 22,2 graden terwijl er een goed voelbare zuidwestelijke wind stond. Naar de avond toe verdwenen de Cumuluswolken weer, doch vanuit het zuidwesten kwam nu Cirrus en Cirrostratus bewolking opzetten die snel dikker werd en aan de horizon reeds overging in Altostratus. Ook dit leverde echter nog geen meetbare neerslag op waardoor we toch weer stilletjesaan naar een droogte beginnen te evolueren met het zoveelste dagtotaal van 0,0 mm.



Vrijdag, 27 mei 2016


Tijdens de nacht is het tot een licht regenbuitje gekomen, maar meer dan dat werd het ook niet en er is ook geen onweer meer aan te pas gekomen (toch niet hier). Vanmorgen voelde het luchtig aan bij minima van 14,2 graden en een briesje uit zuidelijke richtingen. Er werden wat vormeloze wolkenflarden gevormd die overgingen in Cumulus al zag het er zeker niet onstabiel uit. Het voelde ook niet zo aan met de koele wind. Tijdens de namiddag veranderde dit echter en hing de zon behoorlijk steken terwijl het kwik alsnog doorschoot naar 24,4 graden. Er waren een aantal Cumulonimbi te zien in het oosten maar zonder veel erg in Londerzeel. Tijdens de avond pakte de Cirrus densus bewolking zich echter samen in het zuiden en zuidoosten en na een tijdje ging het daar dan toch uit onweren terwijl de lucht inktzwart kleurde in die richting. Maar het onweer bleef ten zuidoosten van ons en zakte uiteindelijk weer in elkaar. Dan probeerde een nieuwe cel ten zuidwesten van ons het over te nemen die echter eveneens in elkaar stuikte. Vervolgens ontstond er op de outflow een nieuwe bui maar ook deze haalde het niet. Kortom, dit was een doordeweekse huis-tuin-en-keuken - onweerssituatie voor Malderen en omstreken. Het ging tijdelijk flink druppelen na zonsondergang maar het was net niet voldoende om meetbaar te zijn zodat we met een even doordeweekse 0,0 mm afsloten.



Zaterdag, 27 mei 2017


Na een aangenaam koele nacht die in heldere omstandigheden was verlopen met minima van 14,2 graden, maakten we weer een veelbelovende start onder een azuurblauwe hemel en met een brandende zomerzon. Maar wie goed keek zag in het zuidwesten een rij met Cumulus congestuswolken die snel uitgroeiden tot Cumulonimbus. Deze band van onweersbuien met vochtige lucht op hoogte (de condensatiestrepen losten daar niet meer op) kwam geleidelijk onze richting uit en nog voor de middag zag het er zeer dreigend uit met statige wolkentorens die nu vlakbij oprezen. Voor deze band van wolken uit ontstond net ten zuidoosten van Malderen hevig onweer maar dit miste ons rakelings en we kregen naar goede gewoonte weer een klassiek "glazen front" over ons heen. De wind ruimde naar het noordwesten tot noorden en de temperatuur die nog naar 33,4 graden was gestegen stuikte meteen naar beneden. Niettemin bleef het aangenaam en de koelte deed zelf erg veel deugd voor velen. De dreigende wolkentorens verdwenen snel naar het oosten en vanuit het zuidwesten dreef er Cirrostratus en Altostratus binnen terwijl de Altocumulus floccus die na het front binnendreef met de sluierbewolking weer oploste en verdween. We bleven andermaal met een droge keel van 0,0 mm achter waarmee we de dag afsloten.



Zondag, 27 mei 2018


De onstabiele lucht met buien is terug tot in Malderen kunnen doordringen waardoor we meteen werden begroet door een rij imposante stapelwolken in het zuidwesten. Maar we hadden een traditie te respecteren en dus stuikten de buien in elkaar toen ze dichterbij kwamen en leverde het enkel wat gedruppel op dat niet meetbaar was. Het vocht zorgde wel voor extra zwoelte, en dit bij temperaturen die niet beneden 17,9 graden zijn gedaald. Daarna volgden opklaringen en zagen we onstabiele wolkenpartijen over drijven, afgewisseld met opklaringen. Meestal ging dit om Altocumulus floccus en castellanus waaruit zich stapelwolken ontwikkelden die soms uitgroeiden tot Cumulonimbus. Er passeerden zo verschillende buienlijnen, maar elk waren ze reeds op de hoogte van de lokale tradities en regels: steeds enkele druppels laten vallen en weer verder schuiven. Door de bewolking viel het nog mee met de hitte en kwamen de maxima lager uit met 26,5 graden terwijl het normaal warmer moest worden dan gisteren. De wind is hierbij naar zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen geruimd. Ook een gordel met bredere opklaringen veranderde daar niets aan. Tijdens de avond pakten de wolken zich opnieuw samen tot een erg actief onweer met veel gerommel in de hoogte, maar ook deze bui heeft reeds een inburgeringscursus gevolgd en hield zich perfect aan de ongeschreven wet om na enkele druppels weer verder te trekken of op te lossen. Het neerslagtotaal was dan ook weer zoals te verwachten met 0,0 mm. 



Maandag, 27 mei 2019


 Tijdens de nacht is het dan toch nog tot regen van betekenis gekomen maar de totalen waren weer zeer magertjes met 2,8 mm. Amper de helft van de verwachting, die op zich al teleurstellend was. Enkel in Nederland kwam het naar goede gewoonte tot serieuzere neerslagtotalen al vielen er ook daar veel weerstations uit de boot (of ze geraakten er net niet uit). Bij zonsopgang was het alweer opgeklaard en de bewolking bestond uit Stratocumulusvelden terwijl het bleke zonlicht de vele druppeltjes op bomen en struiken zilver deed oplichten. Een sfeervolle ochtend boordevol humusgeur en een natuur die leven uitstraalde deed ons deze teleurstelling deels vergeten. Tegen de avond maakten de opklaringen, waarin het nog kon opwarmen tot 22,9 graden, plaats voor forse stapelwolken die in Stratocumulusvelden ingebed zaten. Deze werden steeds groter ondanks dat je door de dagelijkse gang het omgekeerde zou verwachten en op de analysekaarten zagen we dan ook een bel met koude bovenluchten naderen die dit alles op zijn geweten heeft. In het uiterste westen waren al snel de eerste buien actief en deze breidden zich uit naar het oosten, al bleef het in Malderen enkel bij wat gedreig. 



Woensdag, 27 mei 2020


 Op een paar sluierwolkjes na was het vanochtend helder bij minima van 11,9 graden. De zon was er dus al snel bij om ons weer naar een aangenaam warme lentedag te loodsen, al moesten we vandaag rekening houden met een erg vlagerige wind. Deze heeft zich nog steeds in de noordhoek weten vast te bijten en mede daardoor voelde het niet drukkend warm aan. Het was een droge en luchtige bries die echter vernietigend was voor de reeds flink op de proef gestelde vegetatie. De zon scheen ononderbroken en er dreven enkel rond de middag wat wolkensluiers voorbij die voor het grootste deel uit condensatiestrepen bestonden terwijl het weer erg warm werd met 24,7 graden. Naar de avond toe verdwenen deze weer en het werd weer volkomen helder met strakblauwe zuiderse luchten, waarbij de nog steeds erg krachtige wind een beetje aan de Mistral deed denken in lightversie. Een neerslagtotaal optekenen was ook vandaag de moeite niet met 0,0 mm. 



Donderdag , 27 mei 2021


Ondanks de vrij optimistische weersvoorspellingen begon de dag met veel bewolking. Aanvankelijk waren daar nog opklaringen tussen te zien, maar een massa van Stratus en Stratus fractus liet het vervolgens helemaal overtrekken. Naar de middag toe zorgde de zon voor convectiestromingen en dit leverde dan toch nog opklaringen op doch ook een aantal buitjes. Veel stelden ze niet voor en het werd tijdens de namiddag weer gevolgd door perioden van veel bewolking waardoor het uiteindelijk allemaal weer tegenviel op thermisch gebied met maxima van 16,6 graden. Door de bewolking is het echter niet kouder dan 7,4 graden geworden vanochtend waardoor de handschoenen voorlopig nog in de kast konden blijven voor wie er in de vroegte met de fiets doorheen moest. Er werd veel Stratocumulus gevormd en zeker tegen de avond werd dat de overheersende bewolking toen de stapelwolken weer begonnen op te lossen. Gelukkig waren er ook opklaringen en deze kwamen vrij plots vanuit het noordoosten binnendrijven waardoor de mix van Stratocumulus en Stratus fractus die er nu hing scherp begrensd werd en vanuit het niets leek te worden weggejaagd. Later kwam er vanuit die hoek echter weer vergelijkbare bewolking opzetten al werd dit meteen weer gevolgd door nieuwe opklaringen die steeds breder werden. Met een wegvallende wind en de polaire luchtsoort erbij koelde het snel af en ziet het er dus naar uit dat de plantjes het koud zullen krijgen en hun eigenaars warm. De dag werd afgesloten met een neerslagtotaal van 0,0 mm. 



Vrijdag, 27 mei 2022


 Alle bewolking is tijdens de nacht weer verdwenen en de dag startte dus helder bij frisse minima van 12,5 graden. Met een noordwestelijk briesje werd er vochtige lucht aangevoerd en dit zorgde na een tijdje voor de vorming van Cumuluswolken. Deze werden tijdelijk vrij talrijk maar tot buien kwam het hier niet. We haalden maxima van 21,5 graden en de zonnige perioden begonnen talrijker te worden toen de thermiek afnam en de stapelwolken dus oplosten. De avond kenmerkte zich dan ook door diepblauwe luchten en een snelle afkoeling toen de wind weer helemaal ging liggen. Het is weer droog gebleven met 0,3 mm als neerslagtotaal. 



Zaterdag, 27 mei 2023


 Na een koele ochtend met minima van 8,1 graden was de zon er al snel weer bij om ons op te warmen. Maar de wind was er ook en deze trok meteen weer flink aan waardoor het bij momenten terug een beetje schraal aanvoelde. Ze voerde nu wel iets warmere lucht aan uit noordoostlijke tot oostelijke richtingen en zeker tijdens de namiddag was dat goed merkbaar. We haalden erg aangename maxima van 22,9 graden en de enige bewolking die er hing bestond uit Cirrus spissatus die er erg sfeervol uitzag in de verder blauwe, zomerse lucht. Andere wolkensoorten werden er niet gevormd en de warmte die we overdag konden opbouwen bleef deze keer goed hangen waardoor het tot laat in de avond aangenaam toeven was in de buitenlucht. Het was hiermee een van de eerste echte zomerse avonden al zullen de tuinierders in deze droge lucht met een neerslagotaal van 0,0 mm weinig tijd gehad hebben om ervan te kunnen genieten. 



Maandag, 27 mei 2024


We hebben de zwoele warmte vanochtend opnieuw ingeruild voor een kille variant, de temperaturen zijn verder gezakt naar 11,3 graden en de zuidwestenwind voelde koud aan. Gelukkig was deze aan de zwakke kant en het was ook nog eens droog. De bewolking bestond vooral uit Stratocumulus en Stratus fractus terwijl Cumuluswolken in de loop van de dag pogingen deden om de Stratocumulusvelden bij te voederen. Desondanks kon de zon er wel een aantal keer doorbreken, vooral rond en kort na de middag was dit het geval en het liet nog een klein temperatuurssprongetje naar 18,8 graden toe. Tijdens de namiddag begon de bewolking echter weer toe te nemen vanuit het west- zuidwesten en uiteindelijk werd het hier terug somber en kil maar wel in droge omstandigheden. Of toch in Malderen want volgens de radar waren er toch een aantal buien boven BelgiĆ« actief. Tijdens de avond begon het weer wat op te klaren en kregen we een mooi uitzicht op de wegtrekkende en afstervende buiencomplexen die ons passeerden. Dit zorgde voor Cumulus congestus, Cirrus densus en wat Stratocumulus terwijl de bovenlucht helderblauw kleurde. De zuidwestenwind ging ondertussen weer liggen maar het voelde zeker tegen zonsondergang erg kil aan in de buitenlucht waar we het neerslagtotaal van 0,0 mm optekenden. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dinsdag, 26 november 2024

Woensdag, 9 april 2025

Zaterdag, 1 februari 2025